ENTORSA – CAUZE, SIMPTOME, PREVENIRE, TRATAMENT

Poți citi mai multe despre cauzele cele mai frecvente ale entorselor, cum se manifestă acestea, cum pot fi tratate, ce poți face pentru a le preveni, precum și o serie de exerciții recomandate în recuperare.

ENTORSA – CAUZE, SIMPTOME, PREVENIRE, TRATAMENT

Entorsa, numită și ruptură de ligament, este o leziune cauzată de ruperea unuia sau a mai multor ligamente ale unei articulații, pe fondul realizării unor mișcări bruște. Cele mai frecvente sunt entorsele gleznei sau ale încheieturii mâinii. Diferența dintre o entorsă și o luxație constă în faptul că entorsa afectează benzile de țesut care leagă două oase între ele, iar luxația se referă la vătămarea unui mușchi sau a unei benzi de țesut care leagă mușchiul de os.  

Cauze ale entorsei 

Entorsa poate avea mai multe cauze, printre care:

Forțarea mușchilor – la locul de muncă sau în timpul activităților sportive;
O postură incorectă – poate pune presiune asupra mușchilor și articulațiilor, ducând la apariția entorsei;
Un stil de viață nesănătos – fumatul, consumul de alcool sau excesul ponderal poate duce la slăbirea mușchilor, tendoanelor și articulațiilor, favorizând, astfel, apariția entorsei;
Malnutriția și/sau deshidratarea – lipsa unor nutrienți poate slăbi organismul și, implicit, musculatura, tendoanele și ligamentele. De asemenea, pentru funcționarea normală a sistemului muscular, organismul trebuie să fie hidratat;
Nivelul de efort fizic – realizarea unor exerciții intense fără pregătire și/sau fără încălzire poate duce la entorse. Mușchii trebuie antrenați prin exerciții adaptate la nivelul de efort suportat de organism, iar trecerea la un antrenament mai intens trebuie realizată treptat.

ENTORSA – CAUZE, SIMPTOME, PREVENIRE, TRATAMENT
ENTORSA – CAUZE, SIMPTOME, PREVENIRE, TRATAMENT

Factori de risc în apariția entorsei

Printre factorii de risc în apariția entorselor se află:

Condițiile de mediu – suprafețele alunecoase sau inegale pot crește riscul de accidentare;
Oboseala – mușchii obosiți nu oferă aceeași susținere pentru articulații, motiv pentru care, atunci când ești obosit, ai un risc mai mare de entorsă;

Un echipament neadecvat – este indicat ca ținuta și incaltamintea să fie adaptate sportului practicat, pentru a reduce probabilitatea de apariție a entorselor.

Simptome ale entorsei

Entorsa se manifestă prin următoarele simptome:

Durere pe partea pe care s-a produs;
Umflarea zonei, în special în cazul entorselor de glezne;
Sensibilitate la atingere;
Limitarea capacității de mișcare în articulația afectată;
Amorțeală și furnicături.
Sindromul de tunel carpian poate reprezenta o complicație pentru entorsele care afectează încheietura mâinii.

ENTORSA – CAUZE, SIMPTOME, PREVENIRE, TRATAMENT
ENTORSA – CAUZE, SIMPTOME, PREVENIRE, TRATAMENT

Tipuri de entorse

Entorsele se împart în funcție de gradul de rănire, respectiv întinderea și profunzimea rupturii. Acestea sunt de trei tipuri: entorse ușoare, moderate și severe. Poți citi mai jos despre fiecare.

Entorsa ușoară (entorsa de gradul I) – constă în întinderea ușoară a ligamentelor, iar fibrele musculare suferă o deteriorare de nivel scăzut. Pot apărea o durere ușoară și umflarea timidă a zonei. Este foarte comună și afectează aproape pe toată lumea, la un moment dat în viață;

Entorsa moderată (entorsa de gradul II) – costă într-o ruptură incompletă de ligament. Există o ruptură a fibrelor ligamentului, însă nu toate sunt afectate. Apar o durere moderată și umflături, iar mișcarea este restricționată. Umflarea se poate menține câteva zile după accidentare. Sunt indicate odihna și ridicarea piciorului, pentru a reduce umflăturile. Recuperarea durează cel mult două luni;

Entorsa severă (entorsa de gradul III) – reprezintă o ruptură completă de ligament. Acest tip este cel mai grav și afectează, pe lângă ligamente, și unele oase mici. Crește instabilitatea articulației. Afectează mai ales încheieturile gleznei, ale articulației mâinii, genunchiului și degetelor. Zona din jur se umflă, durerea este severă și pot apărea vânătăi. Necesită imobilizarea articulației cu o atelă sau cu ghips. Pentru recuperare, este nevoie de un program extins de terapie fizică. Entorsele de acest tip pot cauza instabilitate permanentă și pot crește riscul de leziuni repetate, mai ales în zona gleznei. Dacă imobilizarea și terapia fizică nu dau rezultate, este posibil să fie nevoie de reconstrucția chirurgicală a ligamentului rupt.

Diagnosticarea entorsei

Primul pas în stabilirea diagnosticului este examenul fizic. Pe durata sa, medicul examinează umflarea de la nivelul membrelor afectate. 

Localizarea și intensitatea durerii pot oferi indicii cu privire la amploarea și natura deteriorării. Dacă accidentarea este severă, medicul poate recomanda una sau mai multe investigații imagistice, pentru a exclude un os rupt sau pentru a vedea în detaliu amploarea leziunilor. Aceste analize pot include:

Radiografia cu raze X – oferă o imagine complexă a oaselor zonei afectate. Acest test va ajuta la excluderea unei fracturi osoase;
RMN (rezonanță magnetică) – oferă o imagine transversală sau 3D a structurii interne, inclusiv a ligamentelor;
CT (computer tomograf) – aceste scanări oferă detalii despre oasele articulației;
Ecografie – oferă informații despre starea de sănătate a unui ligament sau a unui tendon.

ENTORSA – CAUZE, SIMPTOME, PREVENIRE, TRATAMENT
ENTORSA – CAUZE, SIMPTOME, PREVENIRE, TRATAMENT

Tratamentul entorsei

În general, entorsele ușoare se tratează la domiciliu prin repaus și odihnă, folosirea gheții, a compreselor și ridicarea zonei afectate. Entorsele severe pot necesita imobilizarea, pentru a grăbi recuperarea. Medicul va supraveghea imobilizarea cu atelă sau cu ghips și va recomanda analgezice sau antiinflamatoare, cu sau fără prescripție medicală, de la caz la caz.  

Entorsele de gradul I presupun renunțarea temporară la activitățile sportive care ar putea afecta articulația. Uneori, sunt recomandate benzi elastice, pentru a susține glezna. De asemenea, sunt indicate exerciții care promovează flexibilitatea și rezistența articulațiilor. Se poate reveni la activitățile preferate în cel mult șase săptămâni.

Dacă medicamentele și exercițiile de recuperare nu dau rezultate  sau dacă este vorba despre o entorsă de gradul III este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală. Operația necesită internare pentru o zi și se realizează sub anestezie generală. În unele cazuri va fi nevoie de o artroscopie pentru ca medicul să poată examina articulația înainte de a repara ligamentul. Procedura constă în realizarea unei incizii pe exteriorul articulației pentru a permite ca doctorul să localizeze țesutul rupt și să efectueze reparațiile necesare. Recuperarea poate dura până la câteva luni.