les_equipements_de_la_selle

ECHIPAMENTUL PENTRU ȘA

Scărițe, trăgători, chingă, bavetă, martingală sau codar - sunt accesorii ce completează echipamentul pentru șa și implicit pentru disciplina practicată.  Descoperă cum să alegi echipamentul potrivit!

les_equipements_de_la_selle

CHINGA

Susține șaua în spatele calului.  Ea trebuie:  - să fie adaptată la pieptul calului, - să se strângă ușor, - să nu permită răscucirea șeii, - să nu rănească/jeneze calul, - să fie de calitate. Există mai multe dimensiuni:  Chingile de dresaj pentru șa ce au prindere în zona de jos - de la 60 la 75 cm:   Ponei A și B - de la 80 la 100 cm:  Ponei B și C, măgar - de la 100 la 115 cm:   Ponei D și cai de statură mică - 125 cm:   Cai standard (de la 1,60 m la 1,65 m la greabăn) - 135 cm:   Cai mai degrabă mari sau cu o constituție lată ( de la 1,65 m la greabăn) - 145 cm:  Cai mari (1,75 m la greabăn)  NB:   Pentru caii mai sensibili sau pentru cei care se utilizează pentru plimbări, vă recomandăm să acoperiți chinga cu o protecție.  Chingile sunt din material textil sau din piele.  Chingile din material textil sunt testate pentru mai multă rezistență. se pot spăla și asigură mai multă durabilitate.   De asemenea, în general ele au un preț mai mic.  Însă cele din piele sunt de neânlocuit;   asigură o durabilitate mai bună însă necesită o întreținere specială.  reduc supraîncălzirea, mai ales pentru caii care au părul subțire sau sensibil.

TRĂGĂTORI

Trăgătorile sunt curelușele care se prind de șa și susțin scărițele. Ele suțin așadar greutatea călărețului și suportă tensiunea. În concluzie, trebuie întreținute și verificate foarte bine. Se vând în perechi și se asortează cu șaua. Sunt disponibile în 2 dimensiuni: - 125 cm: Copii/ Damă - 145 cm: Damă/ Bărbați - Pot fi concepute din: - piele de vită: utilizare intensivă
- piele din bivoliță: utilizare regulată
- polipropilenă

Cea mai bună variantă de trăgători va fi cea din piele cu dubură din polipropilenă. Polipropilena asigură mai multă rezistență pielii și împidică casarea sau alungirea acesteia.

ECHIPAMENTUL PENTRU ȘA

SCĂRIȚELE

Ele susțin picioarele călărețului.  Se poziționează la șa, cu ajutorul trăgătorilor.  Pe partea plată a scăriței, unde se poziționează piciorul, se adaugă în general o placă striată din cauciuc pentru mai multă aderență.    Există mai multe tipuri de scărițe:   - standard sau din plastic. Scărița compensată + vârful piciorului este orientat spre interior iar călcâiul se poate coborî ușor.   Fouganza propune doar variante de scărițe standard.  Cele din plastic sunt din ce în ce mai rar întâlnite.  - "siguranță" (elastic, articulat).  În cazul unei căderi, piciorul este eliberat imediat (CSO, CCE, Copii , nivel începător).  - scăriță Spenger:  asigură flexibilitate în zona gleznei, reduce presiunea asupra articulațiilor, eliberează piciorul în cazul unei căderi.

ACCESORII PENTRU ȘA

Există diferite accesorii care pot completa echipamentul pentru șa, în funcție de tipul de cal și de disciplina practicată.   - Pad grebăn:  Protejează greabănul calului de frecările cu șaua, dacă aceasta nu este montată corespunzător. Așadar, acesta se montează înainte de șa, pentru a o ridica li pentru a reduce punctele de presiune și de frecare între greabăn și șa.  - Codar:  este un accesoriu care se poziționează prin spatele cozii calului pentru a împiedica șaua să alunece în față. Este utilă mai ales pentru ponei deoarece greabănul lor nu este foarte proeminent. Codarul se poziționează cu ajutorul unui inel specific în spatele arcadei superioare (în spatele șezutului de la șa).  Mărime:  Shetland (SHET) Ponei (PS), Cal (FS) NB:  Pentru acele tipuri de șa care nu au acest inel pentru codar, există un element de fixare detașabil ce se introduce între bananele din spate ale șeii. -Martingală:  reduce șansele de alunecare a șeii în spate, mai ales pentru caii de statură mică și subțirei. Martingala este formată din 2 curele.  Una se poziționează în jurul gâtului calului, în fiecare punct al greabănului. O altă curea este direct legată de chingă, între picioarele din față ale calulului.  Cureaua din pânză, piele sau elastic și se atașează de chingă, de o parte și de alta a calului.  Nu trebuie poziționată prea sus pentru a nu împiedica mișcările calului, dar nici prea jos pentru că îl poate incomoda în zona umerilor.  NB:  Martingala este cu atât mai confortabilă cu cât este mai ușor de montat.  - Protecții șa:  acestea au roul de a crește confortul în șa. Se pot utiliza de asemenea și pentru tipurile de șa sintetice pentru a reduce supraîncălzirea.

DESCOPERĂ SFATURILE NOASTRE

CUM SĂ ALEGI GHETELE DE ECHITAȚIE

CUM SĂ ALEGI GHETELE DE ECHITAȚIE

Pentru utilizare manej sau arenă Pentru utilizare pe teren Pentru nivel începător