Drumețiile la munte alături de câini

Drumețiile la munte alături de câini

10 lucruri pe care să le ai în vedere înainte și în timpul drumeției la munte, alături de câinele tău

Drumețiile la munte împreună cu cățeii pot fi o idee grozavă și asta deoarece vin la pachet cu mai multe beneficii – nu doar că petreceți timp împreună, dar animalul tău are ocazia să se bucure de natură și libertate, așa cum era normal și natural pentru strămoșii lui, face mișcare, este mai sănătos și învață să se adapteze și să se descurce în diverse situații. Plus de asta, prezența lor pe potecile de munte descrețește și frunțile celorlalți drumeți întâlniți pe traseu.
Totuși, aceste beneficii vin în schimbul unui grad mai mare de responsabilitate, care cade doar în sarcina stăpânului și care, dacă nu este tratat corespunzător, poate aduce mai multe neplăceri, decât bucurii. Atunci când mergi cu animalul de companie la munte nu mai ești responsabil doar pentru tine, ci și pentru el și pentru felul în care prezența și comportamentul lui poate impacta natura, locuitorii ei, precum și pe ceilalți drumeți.

Fără pretenția de a oferi o listă completă și exhaustivă pe care să o bifezi înainte de a-ți face rucsacul de drumeție, iată 10 lucruri pe care le poți avea în vedere atunci când te decizi să faci o astfel de activitate alături de companionul tău pufos.

Drumețiile la munte alături de câini

Ce rase de câini sunt potrivite pentru a merge pe munte?

Deși unele rase sunt mai atletice sau mai active decât altele, în principiu, orice câine care nu are probleme grave de sănătate poate merge pe munte, pe trasee adaptate nevoilor sale. Asemeni unui copilaș, cu cât va fi expus unei activități mai curând, cu atât o va deprinde mai repede și îi va plăcea mai mult. 
Totuși, în primele luni de viață nivelul de efort trebuie să fie unul foarte scăzut, pentru a nu afecta dezvoltarea câinelui și crescut treptat. 
Până la vârsta de 3 luni, sistemul lui imunitar este foarte nesigur, astfel că este periculos să îl scoți în zone frecventate de alte animale. 
În plus, până la 6 luni, musculatura lui are nevoie de activitate constantă, dar diminuată. 
Câțiva zeci de kilometri pe zi până la vârsta de jumătate de an pot avea efecte negative în timp și îl pot predispune la diverse boli ale oaselor, mai târziu. 
Poți începe cu plimbări tot mai lungi prin oraș sau cu urcări ușoare, pentru a-l pregăti pentru primele drumeții. Am văzut cockeri spanioli pe diverse trasee dificile de iarnă în Munții Făgăraș, precum și bichoni maltezi pe Creasta Pietrei Craiului. Câinii noștri pot mai mult decât ne putem imagina noi despre ei, trebuie doar să îi încurajăm în direcția în care dorim.

Drumețiile la munte alături de câini

Alegerea traseului

Odată ce ai luat decizia că veți merge în drumeție împreună, alegerea traseului nu se mai face doar în funcție de plăcerea ta, ci, înainte de toate, de nevoile lui. Documentarea premergătoare alegerii traseului trebuie să fie mai riguroasă. Chiar dacă avem încredere în ei și știm că pot face față aproape oricărui traseu montan, acel aproape poate face, uneori, diferența de siguranță. 
◾ Traseele foarte expuse, zonele cu lanțuri, traseele nemarcate, cele foarte alunecoase, sunt un pericol pentru ei, diferit, ca și în cazul tău, în funcție de situațiile la care au fost expuși până atunci. Desigur, există numeroși câini antrenați care fac și trasee de alpinism, dar trecerea de la un nivel la altul trebuie făcută cu mare grijă. 
◾ Chiar și pe traseele lejere, un cățel cu picioare foarte scurte, cu o conformație mai puțin atletică sau în etate este posibil să nu facă față.
Așteaptă-te să fie o experiență frumoasă, dar gândește-te în avans la ce s-ar putea întâmpla rău și cum vei putea interveni în cazul acela. Asemănarea este că și cățelul poate păți ce poți păți tu. Diferența este că, în ambele cazuri, decizia este la tine.

Comportamentul câinelui

Dacă acasă nu face ce îi spui sau are un comportament pe care nu ți l-ai dori, este un aspect care te afectează pe tine și tot de tine ține să îl corecteze. Pe munte, un comportament nedorit impactează flora, fauna, precum și pe alți drumeți. Nu este nevoie să îl duci la școli de dresaj pentru a face o plimbare în Bucegi și nici să știe să facă tumbe, să danseze în coadă și nici măcar să vină instant la apel, însă sunt câteva aspecte de bun simț de care trebuie să ții cont pentru a nu afecta dinamica și liniștea naturii și a oamenilor din jur. 
În cazul în care are un comportament mai mult sau mai puțin reactiv, fuge după animale, latră oamenii, sare la ei, este intruziv cu prezența (de exemplu când cineva mănâncă, umblă la rucsac, stă jos etc.), sau chiar generează conflicte, poate câteva lecții de dresaj și niște sfaturi specializate ți-ar putea fi de folos pentru a gestiona această situație. În mod cert, muntele nu este locul în care se face dresajul câinelui. Nu acolo se experimentează reacțiile și răspunsurile. Stimulii sunt numeroși și intenși, mirosuri, sunete, figuri, animale, tu ești, probabil, ultimul lui interes în momentele acelea. Pe tine te are și acasă, tot ce e în jur este acum, și merită maximă atenție.
Educația câinelui se face acasă și se beneficiază de ea pe munte, iar nu invers. Un câine cu un comportament nepotrivit poate afecta și calitatea zilei celorlalți drumeți, care poate se sperie, cu sau fără motiv, care doresc liniște, care au avut experiențe neplăcute anterior sau care, pur și simplu, nu își doresc animale în spațiul lor personal la fel de mult ca și tine.

Drumețiile la munte alături de câini

Echipamentul câinelui

Așa cum alegi pentru tine ce vei purta, în funcție de diverse considerente, tot tu trebuie să alegi și ce va purta câinele. 
◾ În mod ideal chiar dacă este foarte ascultător, este util ca el să poarte o zgardă sau un element pe care să fie trecut numele și un număr de contact. 
◾ Apoi, indiferent dacă alegi să îl lași liber sau îl vei duce în lesă, este important să ai cu tine o lesă, pe care să o folosești în anumite momente, precum în proximitatea zonelor cu trafic, la o pauză, poate, în apropierea unei cabane, sau pur și simplu dacă dorești să stea lângă tine și, din diverse motive, este atras de altceva. 
◾ În cazul în care nu ai siguranța faptului că revine de fiecare dată când îl chemi, dar dorești totuși să îi oferi libertate, poți folosi, pentru început, o lonjă de 15 metri, în loc de lesă. Astfel se va depărta și va câștiga autonomie, dar nu mai mult decât îți dorești tu. Atenție la utilizarea ei în grupuri mai mari sau pe poteci înguste, deoarece ar putea încurca bunul mers al turei.
◾ În cazul în care îți este teamă de anumite reacții pe care le-ar putea avea, poate este util să porți la tine o botniță, pe care să o ai la îndemână, în caz de nevoie.

Drumețiile la munte alături de câini

Cabanele și stânele de pe traseu

Un posibil pericol pe care nu trebuie să îl scapi din vedere este prezența stânelor și a cabanelor păzite de câini pe care le poți întâlni pe traseu. Desigur, acestea pot fi un pericol și doar pentru tine, în lipsa câinelui tău, dar el va fi mult sporit astfel. Recomandabil, cu precădere în perioadele în care stânele urcă la munte, este să studiezi zonele în care acestea sunt amplasate (aproximativ, desigur, mai ales dacă ele sunt în mișcare). Există numeroase grupuri de drumeții montane pe care poți adresa o întrebare, poți suna la salvamont sau la o cabană de pe traseu. Există și situații în care stânele pot fi evitate, dar nu este o garanție. 
Asigură-te că, dacă totuși alegi un traseu pe care sunt stâne, că în zonele de risc cățelul se află lângă tine. De cele mai multe ori, poți vedea stâna de la distanță și o poți evita, sau poți lăsa cățelul în urmă cu cineva, în timp ce tu te apropii de ciobani și rogi să țină câinii. Aceștia sunt dresați să apere turma de orice mișcă și are miros străin. Puțin probabil să te atace pe tine, dar nu îți oferă nici această certitudine nimeni. 
Dacă există o cabană pe traseu, poți suna în avans să întrebi dacă este periculos sau nu să mergi pe traseul acela cu câinele tău. Nu uita că, așa cum tu poți vedea stânele și câinii de la distanță, ei te pot simți și mai de la distanță. Sub nicio formă nu trebuie să alegi un astfel de traseu dacă există riscul ca tocmai câinele tău să instige la încăierare.

Drumețiile la munte alături de câini

 Apa și hrana

Apa este importantă mereu însă, cu atât mai mult în zilele toride de vară. În funcție de dimensiunea câinelui, vei putea avea nevoie de mai multă sau mai puțină apă pentru el. Ideal este să ai mereu mai multă. Ia în calcul faptul că animalele nu transpiră, ele se răcoresc prin respirație accelerată, astfel că efortul pentru ele este mai mare. Plus că, dacă ai un câine foarte activ pe care îl lași liber foarte probabil ca el să parcugă de 2-3 ori distanța pe care o parcurgi tu și, implictit, nevoia de apă să fie mai mare. Studiază traseul și vezi care sunt zonele cu apă, de unde poți alimenta. 
◾ În cazul în care ai pâraie sau cascade pe traseu e suficient să ai 2 sticle de apă, una pentru tine și alta pentru el, pe care să le umpli pe parcurs. 
◾ În cazul în care pe traseul ales nu există surse de apă, este foarte important să ai la tine suficientă. 
◾ Iarna, în cazul în care ești sigur că pe traseu vei găsi zăpadă, poți topi în palmă pentru el.
◾ Pe traseele scurte nu este nevoie să hrănești câinele însă acest lucru depinde de modul în care l-ai obișnuit. 
◾ De asemenea, nu este recomandat să îi dai o cantitate mare de mâncare înainte de începerea traseului, cum nici ție nu îți face bine să pornești la deal cu un rucsăcel extra în față. Este suficient cel din spate. 
◾ Dacă preferi, poți avea la tine niște mici recompense pe care să le oferi la pauza de masă sau, după caz, pentru a-l răsplăti că răspunde corespunzător cerințelor tale de pe parcursul zilei.

Trusa de prim ajutor

Cu toată atenția, accidente se întâmplă. Dacă tu te tai la degetul mare de la mâna stângă pe traseu, poți continua drumul ca și când nimic nu s-a întâmplat. Dacă acest lucru i se întâmplă lui, restul parcursului va fi îngreunat mai mult sau mai puțin, în funcție de gravitatea accidentului. Este important să ai o trusă de prim ajutor mereu în rucsac și pentru el așa cum, suntem siguri, ai și pentru tine. Într-un caz disperat, poți încropi din orice, dar uneori este posibil să ai nevoie de elemente specializate. Fașe elastice, folie de supraviețuire, o forfecuță, o pensetă pentru căpușe, leucoplast, iată un minim care nu ar trebui să lipsească din rucsacul tău, pentru el. Cu cât câinele este mai mare, cu atât mai dificil îți va fi să gestionezi o astfel de situație. În cazul în care este un câine mai sensibil, poți lua în calcul niște șosetuțe, pentru a-l proteja de asfaltul foarte fierbinte sau de zăpada care se poate aduna în bulgărași. O cremă emolientă s-ar putea dovedi utilă, de asemenea. Îți dorim să ai din toate și să nu fii nevoit să folosești de nici unele.

Drumețiile la munte alături de câini

Flora și fauna

Este important să nu uităm nicicând că noi, oamenii suntem oaspeți umili în casa muntelui. Atunci când ești invitat în casa cuiva te comporți civilizat și cauți să deranjezi cât mai puțin. Apoi atunci când nici nu ești invitat, ci apari așa, pur și simplu. Pădurea este casa animalelor sălbatice. Ele nu doresc să facă rău dar, probabil, nici nu sunt încântate de oaspeți. Știm că tu respecți animalele și vegetația din jurul tău, asigură-te că și câinele tău o face. Socializarea cu alte animale îl va ajuta să se comporte într-o manieră mai puțin intruzivă la întâlnirea cu altele. Totuși, noutatea și stimulii noi îl vor determina să mai uite câte ceva din buna creștere pe care știm că tu i-ai oferit-o acasă. Așa cum înveți un copil că bujorul de munte se privește și se apreciază și nu se rupe, la fel îți poți educa și companionul să se bucure de natură, iar nu să o deranjeze.

Drumețiile la munte alături de câini

Sănătatea lui, înainte de toate

Dependent dar și total independent de drumețiile pe munte, sănătatea cățelului este o prioritate absolută. Deparazitările interne și externe făcute la timp, vaccinurile, precum și un control de rutină când și când nu ar trebui să fie opționale. Nu uita că zonele montane sunt expuse rabiei și că micile căpușe sunt un pericol grav și, adesea, letal. Mai mult decât atât, încălzirea globală a dus la apariția unor boli specifice zonelor cu climat mai cald și, cel mai probabil, acest lucru va continua să se răspândească. Nu întodeauna zicala cine riscă și câștigă are o finalitate fericită. Amintește-ți că tu decizi pentru el. În cazul în care a venit primăvara și înainte de ieșirea pe munte îți amintești că ar fi trebuit să faci deparazitarea externă, fă-o și lasă-l să se bucure de canapeaua de acasă. Va veni cu tine următoarea dată, când vei știi sigur că substanța aplicată este activă.

Drumețiile la munte alături de câini

Ne distrăm, dar și curățăm

Dacă la finalul drumeției cățelul ajunge acasă plin de noroi și tăvălit prin diverse pe care nu le vom mai enumera aici, puțin probabil să îl lași să sară așa în pat, indiferent cât de obosit vei fi. Și nici nu îi vei spune „mergi de te spală, altfel dormi afară!”. Așa cum ție nu îți cade bine să dormi sau să claci prin diverse prin casă ca urmare a aventurii voastre, nici altor drumeți nu le cade bine să calce prin ce lasă el în urmă. Nu parca lângă cuierul din hol punguțele de unică folosință, pune-le și pe ele în rucsac. Dacă tu știi să rezolvi treburile discret și ferit, el nu. Și da, și alte animale își fac treburile pe unde apucă, dar ursul din pădure nu e responsabilitatea ta. Cățelul tău, da.

Probabil că te bucuri când treci printr-o pădure deasă și vezi că arborii sunt la locul lor și că își îndreaptă, falnic, crengile spre cer. Probabil că te bucuri când vezi că în apele pâraielor de munte sunt pietre și frunze, iar nu peturi și mucuri. Probabil că te bucuri când vezi orice element de natură care e la locul lui și e în perfectă simbioză cu tot ceea ce îl înconjoară. Nu e de mirare deci, că ai sentimentul ăsta de „la locul lui” și când îți vezi partenerul blănos alergând prin văi și pe creste, tupilându-se în iarba înaltă, tăvălindu-se în zăpadă sau frunze, fugărindu-se în joacă cu alți căței, lătrându-se sau scufundându-se în bălțile pline de noroi de pe traseu. E locul lui acolo, iar acesta e felul lui de a-ți mulțumi. Sigur, vei întâmpina diverse situații pe traseu pe care, poate, nu le vei putea gestiona tu. Dar, atât cât poți, pregătește-te de acasă și alege înțelept de acolo. Traseul nu e locul în care să rezolvi probleme, ci cel în care să te bucuri de natură și de compania, poate, cea mai sinceră, devotată și autentic aducătoare de fericire pe care o vei avea în viața asta.

Drumeții sănătoase și în siguranță alături de cățelul tău, îți dorim. Că pline de fericire și recunoștință sigur vor fi!

Drumețiile la munte alături de câini

Acest articol a fost realizat de Roxana

Roxana călătorește, fotografiază și țese povești sub pseudonimul de HAIHUI cu Swit Rocs. Este pasionată de drumețiile pe munte, care îi oferă o sursă inepuizabilă de liniște și bucurie, precum și de lumea mare, pe care o ia la picior alături de cățelușa ei, Joy. Articolele ei ajung la noi tocmai din America de Sud.

Te-ar mai putea interesa:

Codul bunelor maniere pe munte

Codul bunelor maniere pe munte

Decalogul de drumeție Decathlon sau cum să te porți pe munte

Checklist pentru echipamentul de camping

Checklist pentru echipamentul de camping

Indiferent de destinație, regăsești în acest checklist tot echipamentul de care ai nevoie pentru camping, astfel încât să nu uiți nimic înainte de a pleca cu cortul, alături de familie sau prieteni.

Top trasee pentru cele mai frumoase flori în drumeții

Top trasee pentru cele mai frumoase flori în drumeții

Unde să mergi în drumeție ca să ai parte de peisaje cu flori de vis.