Top trasee pentru cele mai frumoase flori în drumeții

Top trasee pentru cele mai frumoase flori în drumeții

Unde să mergi în drumeție ca să ai parte de peisaje cu flori de vis

Te-ai întrebat vreodată care este cea mai frumoasă parte a drumeției? Îți spunem noi! Drumeția este poate printre singurele activități fizice care combină sportul, cu bucuria de a admira natura. Traseele montane îți oferă un adevărat spectacol al naturii, în orice anotimp, dar în special în sezonul cald, când te poți bucura de pajiști verzi și peisaje pline de flori sălbatice, care mai de care mai frumos colorate.
Iată ce specii de flori poți admira în Carpații României, în ce perioadă le poți găsi înflorite și pe ce trasee este indicat să mergi în drumeție pentru a le admira!
Sezonul florilor în Munții Carpați poate să înceapă din luna februarie, când încă stratul de zăpadă  încă nu s-a topit, iar în munții mici și mijlocii pot apărea ghioceii, iar finalul de sezon se poate  prelungi până în luna noiembrie, atunci când stratul de zăpadă nu s-a depus, și putem vedea flori  precum clopoțeii sau brândușele de toamnă.

Top trasee pentru cele mai frumoase flori în drumeții

Dedițelul de munte

Dedițelul de munte, numit și sisinel vânăt - înflorește în martie-aprilie-mai în numeroase  zone montane din țară, de Exemplu în Cheile Turzii sau Rezervația Scărița-Belioara din Muntele  Mare. Florile au culoarea violet existând și o varietate albă. Fie că ai plecat în Scărița-Belioara sau în
Cheile Turzii, ambele zone fiind zone cu abrupturi calcaroase, este necesară încălțămintea de munte cu talpă aderentă. În Cheile Turzii poți parcurge și traseul de Via Ferrata “Sky Fly” – Grota lui Hili,
unde poți admira flori rare chiar în pereții cei mai abrupți. Pentru a parcurge un astfel de traseu ai nevoie de kit via feratta, dar și de o cască de escaladă care să te protejeze de eventualele accidente.
Traseul clasic de parcurs, din Cheile Turzii, îl reprezintă Circuitul Cheilor Turzii, marcat cu Punct Roșu.

Top trasee pentru cele mai frumoase flori în drumeții

Brândușa de primăvară 

Este o floare în forma unei cupe de culoare violet, care înflorește în lunile aprilie-mai din etajul stejarului (400-500 m) până în etajul pădurilor de conifere (1400-1500 m).
Există și brândușa de toamnă, care înflorește în octombrie sau chiar în noiembrie. Unul dintre locurile cu cele mai frumoase pajiști cu brândușe este Platoul Carstic Padiș. Poți găsi poieni în care
pur și simplu nu ai loc pe unde se calci.
Având în vedere că perioada înfloririi lor este una destul de instabilă și faptul că te afli la polul ploilor din România, cu siguranță printre piesele de echipament necesare se numără și pelerina de ploaie. Dacă tot ești în Padiș și vei dori să vizitezi și o peșteră accesibilă turiștilor obișnuiți, poate că îți va fi necesară și o lampă frontală. Cu siguranță cel mai popular, dar și cel mai spectaculos traseu în circuit din Padiș este Circuitul Cetăţilor Ponorului,marcat cu Punct Albastru. Pentru a-l parcurge, cu siguranță vei avea nevoie de încălțăminte de munte impermeabilă.

Top trasee pentru cele mai frumoase flori în drumeții

Laleaua pestriță 

Este o floare comună în zonele alpine și subalpine ale munților Carpați, recunoscută pentru frumusețea sa deosebită. Această plantă are flori mari, cu petale roșii sau roz, cu pete albe sau galbene pe interior, și frunze lungi și înguste. Laleaua pestriță o poți întâlni în câteva dintre cele mai spectaculoase zone montane din țară, precum Piatra Craivii sau Piatra Secuiului din Munții Trascăului. Dacă tot ai ajuns la Piatra Secuiului și îți vine ideea să parcurgi în siguranță un traseu de escaladă, îți vor fi necesare mai multe piese de echipament, printre care espadrilele de cățărat.
Unul dintre traseele care te vor purta prin cele mai spectaculoase locuri ale Pietrei Secuiului și împrejurimilor sale este cel marcat cu Cruce Albastră - Rimetea - Colţești - Vidolm.

Top trasee pentru cele mai frumoase flori în drumeții

Bujorul de munte

Smârdarul sau Bujorul de munte - este o plantă specifică zonei subalpine și alpine din Carpați.
Culoarea bujorului este, probabil, și motivul pentru care în numeroase masive din Carpați se întâlnește frecvent toponimul de „muntele roșu” sau „vârful roșu” (Munții Ciucaș, Munții IezerPăpușa, Munții Rodnei, Munții Făgărașului etc). Dacă ai ajuns în unul dintre aceste masive montane înalte, cu numeroase trasee și întinderi mari, vei avea nevoie de mai multe zile pentru a le parcurge potecile. În acest caz, un cort îți va fi foarte util. Unul dintre traseele pe care vei putea întâlni, la final de iunie și început de iulie, versanți întregi plini cu smârdar este cel marcat cu Triunghi Roșu -Cabana Pietrele - Lacul Galeş - Vârful Mare.

Top trasee pentru cele mai frumoase flori în drumeții

Ghințura

Este o floare spectaculoasă, care crește în zonele alpine și subalpine ale munților Carpați.
Această plantă are flori mari, în formă de clopot, de culoare violet intens, care se deschid în timpul verii. Se poate întâlni în numeroase masive din Carpați, așa cum sunt și Munții Rodnei. Un îndrăgit traseu montan din Munții Rodnei este cel marcat cu Cruce Albastră - Şanţ - Vf. Roşu - Vf. Ineuţ. Într-o astfel de drumeție îți vor fi necesare, printre altele, și bețele de drumeție și trekking.

Top trasee pentru cele mai frumoase flori în drumeții

Floarea de colț

Are numeroase alte denumiri, printre care și aceea de floarea reginei.
Floarea de colț este una dintre cele mai cunoscute flori din Munții Carpați. Această floare se găsește adesea în zonele alpine și subalpine, la altitudini de peste 1.500 de metri, dar o putem găsi și la altitudini de 600-650 m în Cheile Întregalde. În România este declarată monument al naturii. Poate fi întâlnită masive montane din România: Munții Ceahlău, Munții Bucegi, Munții Piatra Craiului etc. Unul dintre traseele din Munții Bucegi pe care poți întâlni renumita floare, este cel marcat cu Bandă Roșie - Buşteni - Cabana Poiana Izvoarelor - Cabana Omu.
Dată fiind dificultatea acestui traseu, cu o diferență mare de altitudine, vei avea nevoie de un rucsac confortabil și încăpător pentru echipamentul necesar, dar și de ochelari de soare, care să te protejeze de radiația UV specifică zonei alpine.

Top trasee pentru cele mai frumoase flori în drumeții

Garofița Pietrei Craiului 

Dianthus callizonus este o floare endemică din Piatra Craiului, aici fiind singurul loc din lume în se poate vedea. Crește pe stâncăriile înierbate și însorite din zona subalpină și din cea alpină. Are o culoare roz aprins, cu o culoare mai închisă în centrul florii, iar petalele sunt presărate cu pete albe. Dacă ai ajuns în Piatra Craiului și vrei să vezi floarea de colț în toată splendoarea sa îți recomandăm traseul marcat cu Bandă Roșie - Cabana Plaiul Foii-La Lanţuri-Şaua Grindului. Având în vedere altitudinea mare la care vei ajunge și vânturile care bat frecvent aici, cu  siguranță că o geacă sau o vestă pentru protecție de vânt îți va fi utilă.