Cum să îți protejezi copilul de soare?

Cum să îți protejezi copilul de soare?

Zilele frumoase încep să își facă simțită prezența și copiii abia așteaptă să stea cât mai mult afară. Descoperă recomandările noastre pentru a profita de aceste zile frumoase, în deplină siguranță.

Soarele se lasă atât de mult așteptat uneori, astfel încât atunci când apare, nu ne mai gândim și la aspectele esențiale de urmărit pentru a ne proteja de ultraviolete. Nu uita că soarele nu este inofensiv pentru pielea noastră, dar mai ales pentru cea a micuților noștri. Și, pentru că acestora le place atât de mult să ne imite, trebuie să ne informăm asupra pericolelor expunerii prelungite la soare și a comportamentului de urmat pentru a ne proteja, pentru a le oferi niște reflexe bune de urmat.

Nu este deloc complicat: odată ce dobândești aceste informații, ele vor deveni simple automatisme pentru toată familia. Ești gata să descoperi față ascunsă a soarelui?

Cum să îți protejezi copilul de soare?

Pericolele expunerii la soare

Razele solare nu sunt la fel de intense tot timpul anului, cu siguranță ai observat deja asta. În România, între lunile mai și august, riscurile expunerii la soare sunt mai ridicate. Mai exact, vara, soarele se află mai mereu pe cer și razele lui poposesc direct deasupra noastră.

Pe de altă parte, în timpul acestei perioade alegem să mergem la plajă și la piscină. Așadar, este important să știm că 95 % din razele UV pătrund în apă și nu suntem la adăpost de acestea nici în mediul acvatic!

Indiferent că suntem în apă sau pe lângă ea, riscurile legate de soare sunt mereu prezente prin reverberația acestuia pe suprafața apei.

Cu toate acestea, nu suntem „toți egali în fața soarelui”. Pielea celor mici este mai fină și mai sensibilă, așadar nu este deloc recomandată expunerea bebelușilor sub 1 an la soare.

Copiii și adulții cu părul blond sau roșcat, a căror piele este albă sunt, de asemenea, mai vulnerabili. Desigur, nu este corect, dar ai în vedere că o expunere prelungită la razele UV nu este sănătoasă pentru nimeni!

Cum să îți protejezi copilul de soare?

Informații despre razele uv

Există diferite tipuri de raze solare :

- Razele infraroșii, sursele de căldură.
- Lumina vizibilă, care ne permite să vedem (și al cărei spectru se compune din diferitele culori ale curcubeului).
- Razele ultraviolete, invizibile.

Acestea din urmă, cunoscute și sub numele de raze UV, nu oferă nicio senzație de căldură, motiv pentru care trebuie să ne protejăm și mai mult de ele : suntem expuși la acestea, fără să ne dăm seama.

Razele ultraviolete se descompun astfel:

- Razele UVC, raze care nu ating Pământul.
- Razele UVA, care pătrund în straturile profunde ale pielii  (derma) și provoacă bronzarea imediată (și pe termen limitat). Acestea sunt, de asemenea, responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii, a apariției de pete pigmentare, de riduri, dar și de alergii și, uneori, chiar a unor boli de piele, precum cancerul de piele. Razele UVA pătrund, de asemenea, în ochi, unde pot cauza leziuni mai mult sau mai puțin grave.
- Razele UVB pătrund în stratul superficial al pielii (epiderma, care protejează derma) și, deci, se află la originea arsurilor, precum și a bronzului pe termen lung. Precum razele UVA, acestea declanșează anumite boli de piele.

4. Nu te baza pe umbră



Ni se pare logic să ne gândim că, sub umbrela de plajă, nu avem de ce să ne temem de soare, dar în ciuda faptului că suntem protejați de razele directe ale soarelui, doar 50% din razele UV sunt oprite de umbră. Așadar, cea de-a doua jumătate a razelor solare UV pot să te atingă mereu, prin reverberația soarelui pe apă sau pe sol.

În cele din urmă, o vreme înnorată nu ne scutește să ne protejăm de soare, deoarece chiar și printre nori, 90% din razele ultraviolete pot ajunge până la pielea noastră.

Cum să îți protejezi copilul de soare?

3. Aplică consecvent o cremă solară cu protecție mare pe piele

Mai întâi de toate, ne amintim că bronzul nu ne protejează de soare și că aplicarea de cremă solară pe corp nu este o soluție pentru a ne expune la soare între ora prânzului și ora 16.

Pentru a fi eficientă, crema solară trebuie să prezinte un SPF (Sun Protection Factor) cu protecție mare, altfel spus peste 30 (protejează de 97 % din razele UVB) sau chiar foarte mare, adică peste 50 (protejează de 98 % din razele UVB). 

Cu cât pielea este mai albă, cu atât indicele SPF trebuie să fie mai ridicat. Pentru un copil, trebuie să utilizezi o cremă special dedicată bebelușilor și copiilor, deoarece aceasta înseamnă că este hipo-alergenică și că a fost testată pe piele sensibilă.

De asemenea, dacă intenționezi să intri în apă, este important să alegi o cremă rezistentă la apă, mai ales pentru că probabil micuțul tău nu va rezista tentației de a se juca în apă.

Cum să îți protejezi copilul de soare?

Care sunt măsurile de respectat pentru a proteja copiii de soare?

Orele de expunere, hainele și accesoriile, cremele solare adaptate și frecvența aplicării acestora, dar și alte lucruri mai puțin cunoscute: noi vă oferim toate recomandările pentru a proteja copiii de soare.

Cum să îți protejezi copilul de soare?

2. Chiar dacă este cald și soare, expune-te la soare cu corpul acoperit

Desigur, nu ne referim la purtarea unei căciuli, a unui fular sau a unor mănuși...Prin îmbrăcare, noi ne referim la purtarea de articole vestimentare care să protejeze de soare.

Astfel, poți îmbrăca micuțul cu un tricou din bumbac, dar, mai ales cu un tricou special anti-UV.

Norma UPF (UV Protection Factor) garantează protecție anti-UV și indică chiar procentajul de raze UV oprite de articolul vestimentar.

De exemplu: un articol vestimentar UPF < 15 și 24  < filtrează între 93.3 % și 95.9 % din razele UV; un articol vestimentar UPF < 25 și 39 < filtrează între 96 % și 97.4 % din razele UV; și un articol vestimentar UPF < 40 și 50 < filtrează între 97.5 % și 98 % din razele UV.

În cele din urmă, nu ezita să aplici cremă solară pe corpul copilului, cu 20 minute înainte de expunerea solară și să repeți aplicarea la fiecare 2 ore, pe toate zonele corpului expuse la soare (față, gât, urechi, brațe, mâini, picioare, etc.). În caz de bălăceală, aplică din nou cremă pe piele, după ieșire din apă și uscare.

Și dacă ți se pare că nu ai aplicat suficientă,  e posibil să ai dreptate, e mai bine ca cel mic să arate ca o fantomă timp de câteva minute, dar să fie protejat.

Indiferent că sunt anti-UV sau nu, vă recomandăm să alegeți tricouri cu mânecă lungă sau colanți, haine de culoare închisă cu o structură strânsă a țesăturii, o pălărie cu boruri largi, pentru a proteja fața și gâtul copilului, precum și ochelari de soare certificați. Trebuie să știi că dacă cel mic dorește să intre în apă, pentru a îl proteja de reverberație, este esențial ca el să intre în apă îmbrăcat, cu pălărie și ochelari de soare. După ieșirea din apă, odată joaca terminată, se recomandă schimbarea hainelor, deoarece hainele umede filtrează mai puțin bine razele UV.

Deși soarele este , incontestabil,benefic pentru sănătate (mai ales în cadrul sintezei de vitamina D, esențială sănătății oaselor), precum și pentru starea de bine mintală, este important să ai în minte că expunerea trebuie să fie echilibrată. Așadar, dacă nu abuzezi de razele UV, rămâi protejat de efectele mai puțin bune ale soarelui.

1. Evită expunerea la soare între miezul zilei și orele 16

Intensitatea razelor UV depinde de un interval orar precis și nu doar de senzația că îți este cald.

Astfel, îți recomandăm să nu te expui la soare între ora prânzului și orele 16. Vestea bună este că acest interval se potrivește numai bine cu ora prânzului și a unei sieste odihnitoare! Dacă riscul scade în afara acestui interval orar, asta nu înseamnă că tu și copilul tău nu puteți fi expuși la arsuri de soare sau insolație după această oră, dacă nu adoptați un comportament corespunzător.

Selecția noastră de produse anti-uv

Iată că acum ai toate recomandările de urmat pentru a face față posibilelor efecte negative ale soarelui și pentru a îți proteja copilul. Nu uita să îți amintești și să îi reamintești copilului să se hidrateze corespunzător.

Și încă un detaliu important: ceea ce este valabil pentru copii este valabil și pentru adulți!

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE CREMA SOLARĂ

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE CREMA SOLARĂ

Ți-ai rezervat vacanța, ți-ai pregătit costumul de baie, papucii de plajă și măștile de înot, dar te-ai gândit și la protecția solară pentru corpul și fața ta ?