truck skateboard

Cum să alegi trucks-urile pentru skateboard?

Trucks-urile fac parte din board și au, în general, cea mai mare durată de viață. Deci trebuie să le alegi cu mare grijă, căci o să le folosești o bună bucată de timp. Acest articol te va ajuta să alegi cele mai potrivite trucks-uri, în funcție de stilul tău de a merge pe skateboard, de nivel și de caracteristicile fizice.

Din ce este compus un skateboard?

Mai întâi de toate, o mică prezentare a pieselor ce fac parte din truck :

Kingpin: Este vorba despre tija din metal care trece prin bushings-uri (cauciucuri) și face legătura dintre hanger și baza plată. La capătul kingpin-ului se află o piuliță care te va ajuta să reglezi nivelul de compresie al bushings-urilor, ce va avea impact direct asupra manevrabilității skate-ului. Cu cât strângi mai mult, cu atât bushings-urile vor fi mai rigide și îți va fi mai greu să virezi cu greutatea corpului. Și invers, cu cât desfaci mai mult, cu atât vor fi mai flexibile. Ajustează bine strângerea trucks-urilor înainte de a porni cu viteză. La viteze mari trucks-urile ar putea crea riscul de wobble și induce frica.

Hanger : Hanger-ul este partea triunghiulară, mare din metal, traversată de un ax. Această parte suferă cele mai multe impacte, deoarece pe ea vei face grind-urile. Grind-urile, la fel ca și smith, feeble, și crooked, vor crea crestături în acest loc, cauzate de frecări repetitive. Uneori este bine ca pe trucks-uri să fie "prezente" niște crestături, deoarece îți dau timp atunci când efectuezi grind-uri. Acest sweet spot îți permite să faci grind-uri kilometri întregi.

Axul : Părțile simetrice de la extremitățile hanger-ului, unde sunt fixate roțile și rulmenții (sunt amplasați în interiorul roților). Un mic sfat: dacă rulmenții se blochează ușor atunci când îi plasezi în roți, poți împinge rulmentul în timp ce pui roata pe ax, împingând de hanger. (Cu drag.)

Baseplate: Partea plată din metal care se înșurubează pe placă. Cu ajutorul ei, kingpin-ul (pivotul) și hanger-ul se unesc cu skateboard-ul. Are o mărime mai mare pentru o bună distribuție a greutății. Distribuția uniformă a greutății asigură stabilitate și repartizează impactul pe întregul truck, în loc să-l concetreze în același loc mereu.

Bushings : Acestea sunt niște cauciucuri din uretan în formă de inele, amplasate în jurul pivotului. Bushings-urile transmit presiunea de la picioare la truck, ceea ce îți permite să virezi.

skateboard nivel începător complete 500
skateboard nivel începător complete 500 truck

Ce trebuie să știi?

În primul rând, dacă ești începător, îți recomandăm să alegi un skateboard complet. Acesta este mai ieftin și este suficient pentru a învăța primele trickuri. Gama de skateboard pentru adulți cuprinde modelele: COMPLETE 100 și COMPLETE 500.

Descoperă sfaturile noastre pentru alegerea unui skateboard complet.

Ce mărime să alegi?

Alegerea mărimii

Trucks-urile se deosebesc prin mărimea interioară (mărimea hanger-ului). De obicei, acestea se măsoară în inch. Conversie: 1 inch = 2,54 cm. Unele mărci aleg să definească mărimea trucks-urilor în milimetri (mm).

Trucks-urile noastre, FURY EVO 2, au aceeași mărime ca plăcile noastre de skateboard, deci sunt ușor de găsit. Îți recomandăm să optezi pentru un truck care corespunde cu lățimea plăcii de skateboard. Trebuie subliniat faptul că un truck mai mic decât placa este mai potrivit decât unul mai mare.

Vă oferim trei mărimi de trucks-uri: 8”, 8“25 și 8”5.

tailslide alege truck-ul pentru skateboardul tău

Truck 8”

Pentru plăcile de 7”75 și de 8”.

Truck 8”25

Pentru placă de aceeași mărime.

Truck 8”5

Pentru plăcile de 8”5 sau mai mari.

Alegerea înălțimii

Există trucks-uri joase, standard și înalte. Este adesea dificil să alegi trucks-urile potrivite, deoarece mărcile nu utilizează aceleași dimesiuni, așa că în anumite cazuri, trucks-urile "standard" ale unei mărci sunt mai înalte decât trucks-urile "high" ale alteia. 

Atunci când alegi înălțimea trucks-urilor, trebuie să iei în calcul două lucruri: conformația ta și mărimea roților (aceasta depinde de înălțimea truck-ului ).

pole jam alege truck-ul pentru skateboard

Dacă ești de înălțime mică,

îți recomandăm să optezi pentru trucks-uri low (joase), pentru a-ți fi mai ușor să efectuezi un fakie ollie (să apeși cu putere pe tail astfel încât să atingă pământul, ca să faci trick-uri); distanța dintre tail și pământ va fi mai mică. Cu toate acestea, o persoană mai înaltă poate alege trucks-uri joase, pentru o viteză mai mare la executarea trick-urilor.

Dacă folosești trucks-uri low și roți de 58 mm,

poți risca wheelbite, atunci când virezi sau când faci trick-uri cu șuruburile slăbite. Așadar îți recomandăm să alegi roți de 54 mm maximum, pentru  trucks-uri low.
Un mic sfat: poți evita această problemă, dacă folosești riser pads. Trucks-urile  noastre, FURY EVO 2, au o înălțime "standard".

T tool skate truck

Un T-tool, este o cheie multifuncțională de care ai nevoie pentru skateboardul tău.

Cu această unealtă vei putea regla orice ai nevoie la truck-ul tău. Are câte o extremitate pentru cele trei mărimi ale piulițelor cu chei de 10, 13 și 14. Conține și o cheie cu un capăt hexagonal, și un alt capăt în cruce, pentru șuruburi. Acest instrument te ajută să nu cari cu tine întreaga trusă de unelte, atunci când vrei să mergi cu skateboardul. 

Acum că știi să alegi corect mărimea truck-ului, ești pregătit să practici sporturile tale preferate! Dacă mai ai întrebări, nu ezita să ne contactezi.