Unselected
Tipuri de skateboard: Cum alegi produsul potrivit?

Tipuri de skateboard: cum alegi produsul potrivit?

Există mai multe tipuri de skateboard, în funcție de nivelul și preferința de practică. Pentru a alege un model potrivit pentru experiența sau stilul tău - îți recomandăm articolul nostru de astăzi.

Unselected

1. Cum se alege un skateboard în funcție de experiență?

Unul dintre principalele criterii de luat în calcul, atunci când alegi un skateboard, are legătură cu experiența pe care o ai. Te-ai mai dat până acum, sau vrei să testezi pentru prima dată senzația pe care o oferă acest tip de mișcare dinamică?

Iată mai jos cum se alege placa în funcție de 3 niveluri de experiență principale: nivelul începător, nivelul intermediar și nivelul avansat: 

1.1. Skateboard pentru nivel începător 

Dacă nu ai început încă să te dai pe skateboard, află că decizia inspirată de alegere a unui astfel de produs, raportată la nivelul tău de experiență, are legătură cu echilibrul oferit de placă.

Mai presus de design sau accesoriile cu care poate veni în aceeași comandă, un skateboard pentru începători trebuie să prezinte o serie de caracteristici tehnice, astfel încât să îți permită un cadru perfect pentru a învăța cum să îți ții echilibrul.

1.2. Skateboard pentru nivel intermediar

Dacă mergi fără probleme pe skateboard, învățând deja de o bună perioadă cum să îți ții corect echilibrul, poți avansa acum la următorul nivel. Cu alte cuvinte, la zona de trick-uri.

Există 3 categorii de trick-uri principale, pe care le poți experimenta încă de pe acum, când încă te afli la un nivel de experiență mediu:

Street style: trick-uri realizate în mediu urban, ce implică utilizarea scărilor, balustradelor, bordurilor etc
Park style: trick-uri realizate in skatepark sau bowl, utilizând foarte multe trick-uri de tip “air”, “grab” si rotatie. De asemenea sunt specifice trick-urile de tranziție pe quarter pipe și kicker,  dar și slide-uri și grind-uri.
Vert style: trick-uri realizate, de obicei, în cadrul competițiilor, pe rampe de tip half pipes.

RECOMANDARE: Este recomandata testarea mai multor plăci pentru a găsi mărimea, concavitatea si rotile potrivite pentru a te simți cat mai confortabil pe placă.

1.3. Skateboard pentru nivel avansat

Dacă te dai exclusiv în skatepark, sau în zone urbane izolate de trafic și pietoni, ce permit realizarea unor trick-uri foarte complexe, alegerea plăcii se realizează în funcție de aceste nevoi specifice.

RECOMANDARE: alege o placă ce dispune de o curbură foarte concavă, pentru o practică avansată. Piesele sale componente (trucks și rulmenți) trebuie să asigure alunecare și manevrabilitate, pentru a-ți oferi șansa de a realiza trick-uri cat mai precise. Recomandăm la o greutate de peste 60 kg alegerea unor roți mai mari și mai moi pentru o practică sporită și rotile mai mici și mai dure la o greutate sub 60 de kg, însă toate aceste alegeri țin de preferința utilizatorului.

1.4. Skateboard pentru copii
Pe lângă nivelul de experiență a celui mic, vârsta și înălțimea reprezintă criterii importante pentru alegerea unui skateboard.

Vârstă: 5 ani sau mai mică / Înălțime: sub 100 cm

Placă între 6.5 și 6.75 inch
Suprafață antiderapantă
Roți din cauciuc, pentru stabilitate sporită

Vârstă: 6-8 ani / Înălțime: 100 - 140 cm  

Placă de 7 inch
Suprafață antiderapantă
Roți din cauciuc, pentru stabilitate sporită

Vârstă: 9-12 ani / Înălțime: 140 - 160 cm

Placă de 7.3 inch
Suprafață antiderapantă
Roți cu o duritate redusă, pentru învățarea trick-urilor.

Vârstă: 13 ani sau mai mare / Înălțime: peste 160 cm

Placi intre 7.53 inchsi 8.25
Suprafață antiderapantă
Roți cu o duritate redusă, pentru învățarea trick-urilor. 

Tipuri de skateboard: Cum alegi produsul potrivit?
Unselected

2. Alte tipuri de plăci 

O mulțime de produse diferite, construite în jurul structurii clasice ale unui skateboard, sunt acum disponibile pentru tine și copilul tău. Iată-le pe cele mai populare dintre acestea: 

2.1. Skateboard versus penny board

Un penny board reprezintă o alegere la îndemâna părinților pentru copiii lor, datorită dimensiunilor reduse pe care le măsoară aceste tipuri de skateboard. Un astfel de model este, de obicei, realizat dintr-un material foarte ușor. Permite deplasarea cu ușurință și depozitarea să fără probleme în ghiozdanul de mers afară, sau în troler, pentru a fi luat în bagajul de călătorie.
Acest produs are o manevrabilitate foarte buna, iar rotile acestuia avand o duritate foarte mica  si o dimensiune mare, asigura combinația perfectă dintre viteza și confort.

2.2. Skateboard versus longboard

Longboard-ul este conceput pentru plimbari, deplasări și viteza, fiind mai lung decat un skateboard, cu axe mai late și roti mai mari si mai moi. Nu este conceput pentru trick-uri.

Longboard-ul este compus dintr-o placă rigidă și roți mai mari și mai moi decât ale skateboardului, pentru a asigura o bună aderență și o viteză bună. Poate fi utilizat fie pentru a te plimba, fie pentru a merge la școală sau la locul de muncă.

Există mai multe variante de utilizare a unui longboard:

carving: realizarea de curbe mari pe plat sau pe coborâre ușoară. Obiectivul este alunecarea!
dancing: skaterul imită mișcări specifice dansului, in timpul deplasării.
freeride: derapaje controlate, pentru a vira sau a accelera. Aceasta este cea mai distractivă dintre discipline.
downhill: coborârea unor drumuri montane, cu viteză ridicată, pe rute închise.

2.3. Skateboard versus cruiser skate

Un mini skateboard de modă veche, cruiser skate a reapărut de câțiva ani! Dacă ești în căutarea unei plăci care este apropiată de un longboard, mai puțin voluminoasă și mai la îndemână, cruiser skate-ul ar trebui să te intereseze.

Cruiser skate-ul este rapid, dinamic și ușor, perfect pentru călătoriile urbane pe distanțe scurte. Scopul este de a te plimba prin oraș, de a rula în deplină delicatețe. Transportă-l peste tot: în autobuz, în magazine, pentru a merge la cursuri și chiar la birou.

2.4. Skateboard versus waveboard

Spre deosebire de skateboard, waveboardul are numai două roți și, în plus, este articulat. Asigură atingerea unor obiective diferite, comparativ cu skateboardurile clasice sau cu longboardurile. Waveboardul este adaptat perfect pentru începători. Există plăci pentru copii și plăci pentru adulți. Fiecare membru al familiei îl poate folosi, alegând dimensiunea potrivită.

Waveboardul, denumit și carster board, sau over board, este compus din două părți articulate, ce permit efectuarea unor mișcări ondulatorii. Cele două roți au și posibilitatea de a se roti la 360°. Waveboardul necesită o tehnică specifică pentru că poți avansa fără să pui piciorul pe sol, reușind chiar și să urci pante în acest fel. Trebuie să te folosești de călcâie și de degetele de la picioare, pentru a crea o mișcare ce poate permite avansarea.

Tipuri de skateboard: Cum alegi produsul potrivit?
Unselected

3. Alte criterii esențiale atunci când alegi un skateboard 

Dacă vrei să faci o alegere de skateboard cât mai corect, îți recomandăm să iei în calcul și aceste criterii:

Lățimea plăcii: poate varia de la 7,25 pana la 9,5 inch. Plăcile mici sunt foarte utile în street (7,75-8,37) deoarece facilitează o rotire mai ușoară a plăcii permițând trickuri mult mai tehnice și precise. Plăcile mari sunt utilizate mai mult în vert și park deoarece conferă o stabilitate mult mai buna și un avantaj în trickurile cu rotații mari ale corpului.

Lungimea plăcii: plăcile scurte (31,1-31,8 inch) sunt folosite mai des in street deoarece îți permite o echilibrare mai buna și eficienta a plăcii și de asemenea se poate executa flick-ul pentru flip trick-uri mult mai rapid și cu mai puțin efort. Plăcile lungi sunt folosite în vert și skateboarding deoarece conferă stabilitate mai bună.

Distanța dintre axe: O distanță scurtă conferă mai mult pop (pana in 14,5 inch), iar cele cu o distanță mai mare conferă o capacitate de virare sporită.

Înălțimea axelor: o alegere strict personala. Cu cât sunt mai înalte dispui de mai mult pop. În general pentru parc sunt folosite axe mai înalte pentru a evita wheelbite-ul

Mărimea roților: intre 50 si 70mm. Au o contribuție în înălțimea plăcii și sunt alese în funcție de stil.

Duritatea roților: intre 76a si 103a. Am descris mai sus procesul de alegere al acestora

3.1. Grosimea plăcii de skateboard (numărul de straturi)

Straturile din structura plăcii de skateboard asigură o stabilitate optimă, atât în timpul unei avansări pe suprafețe plane, cât și atunci când vrei să realizezi trick-uri. Numărul de straturi pentru placa de skateboard clasică variază între șase și nouă, însă cele mai populare sunt plăcile de skateboard cu șapte până la opt straturi.

3.2. Rulmenții plăcii de skateboard

Fiecare roată de skateboard conține câte doi rulmenți. Aceste piese se pot cumpăra și separat, atunci când cele vechi s-au uzat foarte mult. Rulmenții pentru roțile de skateboard respectă standardele ABEC și AVES, așadar, atenție la acest detaliu iar cu cât indicele este mai mare cu atât viteza de rulare este mai ridicată.

AVES3 / ABEC 3 sunt rulmenți de clasă medie cu indicatori de durabilitate buni. Viteza dezvoltată este suficientă pentru skateboarderii începători.

AVES5 / ABEC 5 – ideali pentru călătoria zilnică. Permit o accelerare facilă.

AVES7 / ABEC 7 – permit un nivel ridicat al preciziei și garantează atingerea unor viteze mari, pentru care sunt numiți și ”semi-curse”.

AVES9 / ABEC 9 - permit un nivel ridicat al preciziei și garantează atingerea unor viteze mari, pentru care sunt numiți și ”semi-curse”.

Tipuri de skateboard: Cum alegi produsul potrivit?
Unselected
Tipuri de skateboard: Cum alegi produsul potrivit?

4. Echipamentul recomandat pentru skateboard

Nu doar placa propriu-zisă trebuie aleasă în funcție de preferințele tale, sau de experiența pe care o ai acum, ci și echipamentul specific. Fără produsele din această subcategorie, plăcerea de a te da pe skateboard nu va atinge același nivel.

Descoperă alături de noi cea mai potrivită pereche de skate shoes pentru tine, precum și elementele de siguranța pentru skateboarding din stocul nostru actualizat, adăugându-le apoi în coșul tău de cumpărături.