Alegerea corectă a sacului de dormit, pentru nopțile petrecute în camping sau în bivuac este esențială, pentru un somn odihnitor, însă nu este întotdeauna ușor să te hotărăști, fiind atât de multe modele disponibile. Criteriile de care trebuie să ții cont sunt: greutatea, confortul, rezistența la frig. Iată recomandările noastre, pentru a alege modelul cel mai potrivit așteptărilor tale.

CUM SĂ ALEGI SACUL DE DORMIT

ALEGEREA SACULUI DE DORMIT SE FACE ÎN FUNCȚIE DE 2 CRITERII ESENȚIALE: GREUTATEA ȘI TEMPERATURA EXTERIOARĂ.

GREUTATEA

VEI TRANSPORTA SACUL DE DORMIT ÎN RUCSAC?

Dacă da, atunci trebuie neapărat să ții cont de greutatea sacului de dormit.

Anumite modele de saci de dormit sunt ușoare și compacte, pentru a putea fi transportate cu ușurință în rucsac, fiind concepute pentru drumeții de mai multe zile, în timpul cărora tot echipamentul trebuie să încapă într-un singur rucsac. Acești saci de dormit cântăresc, în mod obișnuit, sub 1 kg, iar husa lor de compresie permite reducerea volumului, pentru o transportare ușoară.

Alte modele de saci de dormit sunt concepute pentru a asigura confort, greutatea redusă nefiind punctul lor forte. Aceste modele nu sunt nici foarte compacte, însă prezintă avantajul confortului, datorită materialului fin la atingere. Te vei simți exact ca acasă. Spre deosebire de sacii de dormit pentru trekking, care au cel mai adesea o formă de “sarcofag”, cei de mai sus sunt dreptunghiulari și oferă mai mult spațiu, pentru a te putea întoarce. Dacă pleci cu cortul și transporți echipamentul cu mașina sau dacă mergi să dormi la prieteni, acești saci de dormit, confortabili, dar nu foarte ușori, sunt alegerea ideală.

EȘTI PRACTICANT DE TREKKING?

Dacă dormi în bivuac și îți transporți cortul și sacul de dormit în rucsac, atunci îți recomandăm să alegi un sac de dormit mai ușor și mai compact. Este mai ușor de transportat. Modelele cu greutate redusă au, de obicei, ,,formă de ,,sarcofag”, pentru rezistență mai bună la frig.

SAU PREFERI CAMPINGUL?

Dacă nu îți place să-ți schimbi locul de campare, odată ce ți-ai instalat cortul, atunci îți recomandăm un sac de dormit confortabil, mai încăpător, cu suprafață din bumbac.
Te vei simți ca în patul de acasă.

 

TEMPERATURA EXTERIOARĂ

Un alt criteriu important este temperatura exterioară din mediul în care vei dormi. Dormi într-o casă sau în cort? Pe timp de vară, la mare? La munte? Alegerea va fi diferită de fiecare dată.
Sacii de dormit sunt împărțiți pe mai multe niveluri de temperatură: de la 0°C la 10°C, de la 10°C la 20°C sau peste 20°C. Dacă vei dormi în casă, sacul pentru 20°C este potrivit. Dacă pleci pe munte, toamna, și vei dormi în cort, alege un sac de dormit pentru 0°C – 10°C,.

Temperatura indicată pe un sac de dormit este temperatura de confort. Dacă temperatura mediului în care vei dormi corespunde celei de confort, te vei bucura de echilibru termic, nu îți va fi nici cald, nici frig, în poziție relaxată, fără a te ghemui. În caz contrar, dacă temperatura din mediul în care dormi este mai scăzută decât cea indicată pe pe sacul de dormit, vei simți nevoia să te ghemuiești.

Este posibil ca temperatura de confort să fie completată de cea limită. Dacă temperatura mediului în care dormi este mai scăzută decât temperatura limită indicată pe sac, atunci riscul să îți fie frig devine unul real, indiferent dacă vei sta în poziție relaxată sau nu.

Aceste temperaturi sunt influențate și de rezistența fiecăruia la frig (care poate fi determinată de constituție, dar și de gradul de oboseală), de echipament (dacă folosești un izopren care să te protejeze de răcoarea solului), de îmbrăcăminte, de vreme (de gradul de umiditate).

TEMPERATURI ÎNTRE 0 ȘI 10°C

TEMPERATURI ÎNTRE 10 ȘI 20°C

TEMPERATURI PESTE 20°C

 

SOLUȚII 2 ÎN 1

Ne-am îmbunătățit oferta de saci de dormit, pentru a oferi cât mai multe variante, pentru a dormi confortabil!

Dacă îți dorești o saltea cu sac de dormit inclus, produsul nostru Sleep in bed le conține pe amândouă: o saltea auto-gonflabilă și un sac de dormit, ce nu ocupă spațiu dublu în rucsac. Se instalează în câteva secunde. Acești saci de dormit pot fi uniți între ei, soluția ideală dacă plecați în weekend în doi.

Pentru pasionații de trekking, care au nevoie de un sac de dormit foarte ușor, propunem produsul inovator Sleeping suit, un sac de dormit cu jachetă detașabilă inclusă. Jacheta din partea de sus și forma de sac de dormit din partea de jos , cu umplutură din puf, asigură o bună izolare termică și greutate redusă. În plus, sunt compacte și ocupă puțin spațiu.

SACI DE DORMIT ȘI SALTELE

Sac de dormit 2 în 1, confortabil și ușor de instalat, pentru a ocupa cât mai puțin spațiu.

VEZI SACII DE DORMIT CU SALTEA
 

RECOMANDĂRI

PENTRU MAI MULT CONFORT


– Îmbracă-te simplu (1 singur strat de haine este suficient).

– Încălzește-ți extremităţile: folosește căciulă, mănuși, șosete, încălzitoare. Un recipient cu apă caldă poate servi ca termofor (dacă se închide etanș)!

– Contractă-ți mușchii (70% din energia consumată se transformă în căldură), dar nu face mișcări care ar putea să creeze curenți de aer rece.

– Folosește un cearșaf pentru sacul de dormit, pentru a optimiza nivelul de căldură din interiorul sacului de dormit.

– Pentru a te bucura de același confort ca acasă, folosește și o pernă.

 

ȘTIAȚI CĂ?

Sacul de dormit nu produce căldură, ci o păstrează pe cea produsă de corp.
Dacă ești epuizat sau dacă îți este foarte frig și intri în sacul de dormit înghețat și cu hainele umede, riști să îți fie și mai frig, indiferent de cât de călduros este sacul de dormit!

PENTRU CEI MICI

În oferta noastră, regăsești saci de dormit special creați pentru copii, pentru ca primele nopți petrecute la cort sau în bivuac să fie memorabile pentru ei.

Volumul și mărimea sacilor de dormit sunt special adaptate pentru copii. Anumite modele sunt evolutive, se adaptează la ritmul de creștere al copilului. Husa unui astfel de sac de dormit poate fi folosită drept husă pentru jucărie sau pentru depozitarea lanternei frontale.

În alegerea unui sac de dormit pentru copii, ține cont și de înălțimea lui. Cu cât volumul de aer ce trebuie încălzit este mai mare, cu atât corpul va consuma mai multă energie și există riscul ca celui mic să îi fie frig pe timpul nopții.

VEZI SACII DE DORMIT PENTRU COPII

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 voturi, medie: 4,20 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: May 6, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020