Cum să alegi încălțămintea de drumeție pentru copii

Cum să alegi încălțămintea de drumeție pentru copii ?

O bună pregătire a copiilor pentru drumeție înseamnă, înainte de toate, alegerea încălțămintei potrivite pentru aceștia. Este esențial să ții cont de mai multe criterii. Îți prezentăm principalele elemente, astfel încât copilul tău să poată explora natura în deplin confort!

Cum să alegi încălțămintea de drumeție pentru copii

Cum să alegi încălțămintea de drumeție pentru copii

1/ Încălțămintea trebuie să fie prevăzută cu o talpă flexibilă, dar tehnică

Atunci când copilul învață să meargă, este recomandat ca piciorul acestuia să poată simți solul și să formeze repere de echilibru. Astfel, 2 caracteristici pot fi comparate în ceea ce privește talpa:
- stabilitatea : Aceasta se definește prin mărimea crampoanelor. Cu cât acestea sunt mai adânci și mai bine definite, cu atât ele vor putea rezista la diferite tipuri de teren (noroi, nisip, zăpadă), iar stabilitatea va fi una mai bună.
- aderența : Aceasta se referă la material. Cu cât materialul va fi mai moale și cu o adâncime ușor mai redusă, cu atât va avea un mai bun " efect ventuză" în cazul resturilor de pământ, pietre (rămase între crampoane).
Pentru copii, se recomandă alegerea unei tălpi destul de flexibile, nu foarte groasă și cu un număr minim de striații. Astfel, aceasta va asigura confort și aderență pe toate tipurile de teren.

Cum să alegi încălțămintea de drumeție pentru copii

2/ Încălțămintea trebuie să asigure o susținere optimă a piciorului

Stabilitatea în timpul mersului este oferită de talpă și fața încălțămintei (partea superioară a încălțămintei). Susținerea poate fi îmbunătățită și în funcție de sistemul de reglare:
- Banda cu arici este mai simplă și mai practică pentru utilizarea zilnică. Copiii sunt mai autonomi datorită acestui sistem de închidere a încălțămintei.
- Șireturile tradiționale ale încălțămintei se pot personaliza. Cu cât acestea sunt mai lungi și mai înalte, cu atât încălțămintea se poate regla mai bine, sporind în special susținerea gleznei.

În paralel, anumite modele sunt prevăzute cu sistemul " Quick lace". Este vorba despre o strângere intuitivă și rapidă a șireturilor, care facilitează utilizarea de către copii, asigurând, în același timp, susținere optimă.

Cum să alegi încălțămintea de drumeție pentru copii

3/ Ce tip de încălțăminte de drumeție să alegi? încălțăminte joasă sau bocanci mid/înalți?

Există diferite modele de încălțăminte: încălțăminte joasă, bocanci mid și bocanci înalți.
Încălțămintea joasă este cea mai ușoară și flexibilă, ceea ce asigură o mai bună libertate de mișcare. Aceasta este potrivită pentru traseele de drumeție mai ușoare, unde copiii pot alerga, sări sau chiar cățăra, bucurându-se de o foarte bună libertate de mișcare.

Bocancii mid asigură o mai bună susținere, pentru a merge în drumeție pe trasee mai dificile. Bocancii înalți permit protejarea gleznei de mediul exterior: fie de diverse tipuri de teren, dar și de condițiile meteorologice variabile.

Cum să alegi încălțămintea de drumeție pentru copii

4/ Încălțăminte impermeabilă, cu material hidrofob sau cu finisaje etanșe?

Un alt aspect important este rezistența la apă. Chiar dacă rar se întâmplă să mergi în drumeție când plouă, copiii sunt mereu atrași de a călca într-o baltă, dacă aceasta le apare în cale! Cele mai multe dintre materialele sintetice și materialele din piele folosite pentru încălțămintea de drumeție sunt deja tratate pentru a fi hidrofobe, adică pentru a respinge apa, sau chiar sunt prevăzute cu o membrană impermeabilă-respirantă. În cel mai bun caz, această membrană este complet impermeabilă pentru a rezista la apă și, prin urmare, mai etanșă.
Este de preferat să alegi cel puțin încălțămintea de drumeție hidrofobă, pentru a putea ieși cu copilul indiferent de vremea de afară. Dacă realizezi drumeții mai avansate, în mod consecvent, încălțămintea impermeabilă îți va simplifica probabil viața de zi cu zi și modul de organizare, deoarece aceasta va menține picioarele copilului uscate!

Este bine de știut că poți pulveriza singur tratamentul hidrofob, reactivând această caracteristică cu ajutorului unui spray. 

Cum să alegi încălțămintea de drumeție pentru copii

5/ Încălțămintea de drumeție se alege în funcție de anotimp: vară sau iarnă

Temperaturile nu schimbă în mod semnificativ criteriile de alegere, dar materialele încălțămintei sunt importante în acest caz.

Pe timp de vară recomandă modelele de încălțăminte deschisă, precum sandalele sau încălțămintea din materiale respirante, cum sunt cele sintetice cu microperforații. Acest tip de încălțăminte asigură confort și evacuează transpirația în timpul drumețiilor estivale.

În timpul iernii, încălțămintea cu căptușeală izolează de frig. Materiale precum vatelina asigură mai multă căldură.

Cum să alegi încălțămintea de drumeție pentru copii

6/ Încălțămintea de drumeție trebuie aleasă în funcție de tipul de practică sportivă

În timpul plimbărilor și a drumețiilor scurte, încălțămintea flexibilă este suficientă pentru a asigura aderență și confort. Altfel spus, pentru traseele de drumeție mai ușoare sau cu diferență mică de nivel, poți alege o încălțăminte ușoară. 

Pentru drumețiile la munte, unde cărările traseului pot fi mai abrupte, alege un model care oferă mai multă protecție și rezistență. De cele mai multe ori, în acest caz tipul de teren poate varia, iar diferența de nivel este mai mare.
Pe de altă parte, încălțămintea de drumeție nu este concepută pentru alergare montană (trail). Acestea sunt două sporturi diferite, cu particularități și nevoi diferite.

Cum să alegi încălțămintea de drumeție pentru copii

Există diferențe între încălțămintea de drumeție pentru fete și băieți?

Nu există diferență de conformație sau de formă între încălțămintea de fete și cea de băieți. Înainte de adolescență, tipologiile picioarelor nu sunt încă specifice. Alegerea se poate realiza în funcție de design, culori sau chiar accesorii.
Îți recomandăm să nu alegi încălțăminte cu boltă plantară : aceasta se formează singură, pe măsură ce piciorul se dezvoltă prin mers. Nu este nevoie de o dezvoltare artificială.

Cum să alegi încălțămintea de drumeție pentru copii

Test: care este cea mai bună marcă de încălțăminte pentru drumeție la munte?

În cele din urmă, nu există un brand perfect. Încălțămintea este diferită în funcție de marcă. Cel mai important este ca încălțămintea să fie adaptată la tipul de practică sportivă și la obiceiurile copilului tău.

Astfel, se recomandă probarea în magazin, pentru ca cel mic să-și poată exprima părerea despre cum se simte în încălțăminte și dacă aceasta îi oferă libertate de mișcare.
În plus, iată câteva recomandări pentru a testa dacă încălțămintea este potrivită pentru copilul tău:
- Alege o mărime mai mare decât cea pe care o poartă copilul în mod normal pentru ca încălțămintea să ofere suficient spațiu la nivelul degetelor, evitând astfel lovirea acestora de vârful încălțămintei. În timpul efortului, picioarele se umflă, iar o mărime mai mare oferă mai mult confort. În plus, nu va mai trebui să cumperi o altă pereche de încălțăminte după o perioadă foarte scurtă de timp.
- Poziționează un deget în spatele tendonului lui Ahile pentru a poziționa corect piciorul și pentru a verifica criteriul precedent.
- Încercarea încălțămintei trebuie să se realizeze imitând mișcările din timpul practicării de drumeție. Unele magazine propun zone de testare, cu mai multe tipuri de teren și unghiuri de înclinare.

Descoperă încălțămintea rezistentă pentru copii!

Cum să alegi încălțămintea de drumeție pentru copii

Un ultim sfat:
alegerea șosetelor pentru drumeție!

Șosetelor li se acordă, adesea, prea puțină importanță, deși acestea fac legătura între talpă și încălțăminte. În timpul mișcării, alegerea incorectă a șosetelor poate crea zone de frecare.
Pentru a evita acest aspect, există șosete cu diferite lungimi și modele cu diverse zone mai întărite, mai respirante sau mai extensibile în anumite locuri. Prin urmare, este important să alegeți șosete de drumeție care oferă susținere și confort maxim.

Cum să-ți echipezi copilul în timpul drumeției?

Cum să-ți echipezi copilul în timpul drumeției?

Înainte de toate, iată ce nu trebuie să faci atunci când îți echipezi copilul pentru drumeție.

CUM SĂ ÎȚI MOTIVEZI COPILUL SĂ MEARGĂ ÎN DRUMEȚIE

CUM SĂ ÎȚI MOTIVEZI COPILUL SĂ MEARGĂ ÎN DRUMEȚIE

Pentru o drumeție reușită, în care cei mici să se bucure de experiență la fel de mult ca și tine, îți propunem câteva trucuri pentru a le capta atenția, astfel încât să nu se plictisească.