Cum să alegi cel mai potrivit port-bebe?

Cum să alegi cel mai potrivit port-bebe?

Iată câteva informații cheie pentru a alege cea mai bună metodă de transport și pentru a ști totul despre un port-bebe!

Știm că pentru tine este important să te poți deplasa ușor alături de copil. Căruciorul poate fi uneori inconfortabil: pot exista probleme legate de greutatea acestuia, accesibilitate și mărime. Astfel, pentru a avea bebelușul aproape de tine, dar și mâinile libere, port-bebeul reprezintă soluția ideală.

Ce tip de port bebe să alegi pentru copilul tău?

Port-bebeul este un mod de transport cu numeroase avantaje; acesta îți permite să-ți ții copilul mai aproape de tine, oferind confort și siguranță, dar permițându-ți să ai mâinile libere pentru a face mai multe lucruri în același timp. În funcție de model, port-bebeul se potrivește pentru copii de câteva luni sau de câțiva ani, pentru utilizare zilnică sau pentru drumeție în natură! Formatul său universal este foarte la modă. Acesta este un accesoriu util atât acasă, cât și în exterior, potrivit pentru o utilizare regulată sau ocazională.
Nu știi ce să alegi între un port-bebe clasic și unul tip wrap? Ai auzit vorbindu-se despre port-bebeul cu formă fiziologică sau port-bebeul ergonomic? Îți oferim recomandările noastre pentru a alege cel mai potrivit port-bebe!

Ce trebuie să compari?

Există diferite tipuri de port-bebe, fiecare având caracteristicile și avantajele sale. În primul rând, trebuie să alegi criteriile care sunt esențiale pentru tine, pentru a găsi port-bebeul care ți se potrivește cel mai bine.

Cum să alegi cel mai potrivit port-bebe?

A/ criterii tehnice și practice

Șezutul: Acesta se referă la poziția în care îți dorești să stea copilul. Există posibilitatea ca părintele să-și țină copilul pe partea ventrală sau dorsală. De asemenea, copilul poate fi așezat față în față cu tine sau cu fața către exterior.
Prețul: Desigur, este importat ca port-bebeul să se încadreze în bugetul tău.
Confortul: Atât al copilului, cât și al persoanei care transportă port-bebeul.
Siguranța: Alege materiale rezistente și de calitate, care să respecte normele actuale de siguranță.
Funcțiile/accesoriile: Toate elementele de care ai nevoie în utilizarea zilnică, precum spații de depozitare, diferite opțiuni, bretele ajustabile, un parasolar etc.
Utilizarea ușoară/Instalarea ușoară: Dacă sistemul de transport este simplu de înțeles și dacă îl poți instala fără a supune copilul vreunui risc.

Cum să alegi cel mai potrivit port-bebe?

B/ criterii de conformație

Apoi, este necesar să ții cont de caracteristicile fizice ale persoanei care poartă port-bebeul și ale copilului, pentru ca transportarea să fie optimă, confortabilă și adaptată.

Greutatea: Trebuie să verifici pentru fiecare model care este greutatea maximă suportată, pentru a te asigura că port-bebeul este potrivit pentru greutatea copilului tău. De asemenea, poți compara și greutatea port-bebeului gol.
Mărimea : În funcție de cât de mare este copilul și de înălțimea celui care-l transportă, port-bebeul trebuie reglat pentru a se potrivi acestor două persoane.

Vârsta copilului influențează poziția recomandată: spre exemplu, până la 3 luni, este recomandată păstrarea poziției fetale a copilului, începând cu vârsta de 6 luni, copilul se poate transporta în față sau în spate, dacă acesta poate sta singur în șezut.

De asemenea, sunt disponibile și port-bebeuri reglabile, care evoluează odată cu creșterea copilului, fără a fi nevoie sa-l schimbi pe fiecare lună. Anumite modele au până la 3 mărimi. În general, acestea sunt port-bebeuri reglabile pe înălțime și lățime, cu posibilitatea de mărire a spațiului de la nivelul coapselor etc.

Câte tipuri de port-bebe există?

Cum să alegi cel mai potrivit port-bebe?

Port-bebe tip wrap, din material

Port-bebeul tip wrap le permite părinților să transporte copilul prin diverse tehnici de fixare. Aspectul cel mai important este calitatea materialului. Acesta trebuie să fie înainte de toate rezistent, chiar dacă fiecare material are apoi un avantaj diferit. Inul și bumbacul sunt, de exemplu, materiale rezistente în timp și pe parcursul utilizării. Materialul lycra sau jersey oferă mai multă căldură, iar folosirea elastanului asigură mai multă elasticitate.
Acest model are principalul avantaj de a-i asigura o siguranță emoțională copilului: efect piele pe piele, miros, căldură etc. Astfel, acesta este recomandat pentru sugari și pentru utilizarea zilnică.

Port-bebe clasic

Într-un port-bebe clasic, copilul este transportat cu picioarele depărtate. Elementul central este spătarul în care este poziționat acesta. Acesta este de cel mai multe ori modelul cel mai ușor de utilizat. Transportarea se face în spate sau în față, iar copilul poate fi poziționat fie față în față cu tine, fie cu fața spre exterior. Această ultimă poziție îi permite copilului să vadă tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, îl stimulează, dar nu-i oferă o poziție fiziologică.

Cum să alegi cel mai potrivit port-bebe?

Ce înseamnă un port-bebe cu poziție fiziologică sau un port-bebe ergonomic?

Port-bebeul cu formă fiziologică sau port-bebeul ergonomic este unul care respectă poziția naturală a corpului și care respectă nevoile pe care un copil le are în timpul creșterii.
Port-bebeurile preformate asigură, de asemenea, o poziție fiziologică copilului. Fără întărituri metalice și cu diverse puncte de reglare, mai ales în zona taliei și a bretelelor, aceste modele sunt foarte simplu de utilizat și, de cele mai multe ori, în acestea copilul se poate instala mult mai ușor.
Pentru a te asigura că port-bebeul respectă o bună poziție fiziologică: alege un port-bebe care permite poziționarea în forma literei "M" :
- spatele ușor rotunjit;
- genunchii sunt flexați deasupra șoldurilor/șezutului;
- bazinul este aliniat cu umerii;
- picioarele flexate și bazinul înapoi;
- capul este întors pe o parte pentru a elibera căile respiratorii ale copilului;
Copilul este poziționat la "înălțimea la care fruntea lui se află la nivelul bărbiei părintelui. "

Cum transporți bebelușul în poziție fiziologică? 5 recomandări de siguranță

Indiferent de sistemul de transport pe care-l alegi pentru copilul tău, este necesar să respecți câteva recomandări de siguranță.

👶🏼 Alege cea mai bună metodă de transportare:

Verifică calitatea și starea sistemului de transportare, indifferent de tipul acestuia.
Chiar dacă este vorba de un port-bebe tip wrap sau de unul cu poziție fiziologică, trebuie să-i analizezi starea generală pentru a nu exista deșirări ale materialului sau în zona chingilor.  
Atenție, de asemenea, la limitele de greutate, vârstă și la prezența materialelor care trebuie evitate.
Alege, spre exemplu, bumbacul biologic în detrimentul altor materiale.

👶🏼 Rămâi atent:
Pentru ca transportarea într-un port-bebe cu poziție fiziologică să se realizeze în siguranță, trebuie verificat regulat dacă bebelușul își păstrează poziția verticală, cu bărbia scoasă din piept, cu căile respiratorii eliberate, cu fața descoperită.
Evită, de asemenea, așa-numita poziție a leagănului alungit, cu spatele bebelușului așezat în  partea de jos a materialului.
A nu se folosi port-bebeul tip wrap în timpul somnului sau pentru a dormi.

👶🏼Evită comportamentul riscant:
Este întotdeauna bine să ne amintim că în timpul folosirii unui port-bebe tip wrap sau a unuia ergonomic, abuzul de alcool, droguri sau chiar utilizarea anumitor medicamente trebuie evitată.
Port-bebeurile cu poziție fiziologică, chiar dacă sunt omologate, nu înlocuiesc în niciun caz scaunul auto sau port-bebeul pentru bicicletă.
În timpul plimbării sau a drumeției, evită șocurile și riscul de cădere.
Sporturile periculoase sau intense trebuie, de asemenea, evitate.

👶🏼Alege îmbrăcămintea potrivită pentru bebeluș:
Pentru a evita disconfortul cauzat de senzația de cald sau de frig, se recomandă alegerea îmbrăcămintei potrivite, atât pentru bebeluș, cât și pentru persoana care-l transportă.
Port-bebeul cu poziție fiziologică sau cel tip wrap sunt considerate, în funcție de grosime, drept un strat de îmbrăcăminte.
Protejează extremitățile bebelușului: mai ales picioarele.
Atenție la pierderea încălțămintei sau a șosetelor în natură!
Acoperă-i capul și pune-l să poarte chiar și ochelari de soare, mai ales dacă optezi pentru un transport în poziție dorsală.

👶🏼Trebuie să știi când să renunți la acest sistem de transport:
La fel ca în drumeția pe munte, trebuie să știi uneori când să renunți la acest sistem de transportare a copilului.
Dacă ai sentimentul că trebuie să-ți ții copilul, este pentru că există cu siguranță o problemă cu înnodarea port-bebeului tip wrap sau cu elementele de fixare ale port-bebeului clasic. În acest caz, este de preferat să scoți copilul din port-bebe, să verifici port-bebeul și apoi să refixezi copilul în acesta, dacă este cazul.

Care este cel mai recomandat port-bebe pentru nou-născuți?

Pentru nou-născuți, port-bebeul ventral este cel mai recomandat. În primele șase luni, este de preferat să folosești un port-bebe tip wrap. Acesta îi permite bebelușului să stea cel mai aproape de părinte, oferind chiar un contact direct.
Totuși, anumite mărci propun un kit pentru "nou-născuți", care completează port-bebeul cu alte accesorii suplimentare: înălțător, pernă etc.

Cum să alegi cel mai potrivit port-bebe?

Care este cel mai potrivit port-bebe pentru practicarea de drumeție?

Este plăcut pentru un părinte să se poată plimba în weekend, pentru a-și dezmorți picioarele sau pentru a lua o gură de aer alături de copilul său, păstrându-și libertatea de mișcare. De asemenea, te poți bucura de mersul pe jos pentru a adormi ușor copilul.
Anumite criterii par a fi mai importante decât altele, precum respirabilitatea sau asigurarea unui confort maxim, astfel încât să poți transporta copilul pentru una sau mai multe ore, fără a provoca un disconfort pentru copil sau pentru tine.
Pentru persoana care transportă copilul, este esențial să poată regla bretelele de la port-bebe la fel ca la un rucsac, dar și să găsească un material de calitate, astfel încât port-bebeul să fie rezistent în timpul utilizării și să reziste la mișcările repetate și la frecare. Totul într-un format cât mai ușor și cât mai compact.

Pentru plimbările mai lungi sau pentru drumeții, este recomandat să aibă între 18 luni și 36 de luni, și să fie transportat într-un port-bebe rigid. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că acest mod de transport nu se potrivește cu o practică sportivă intensă.

Cum să alegi cel mai potrivit port-bebe?

Care este recomandarea noastră?

Pentru a alege cel mai potrivit port-bebe este important ca acesta să respecte fiziologia copilului, dar să ofere și confort în timpul transportului. Astfel, trebuie să alegi un port-bebe potrivit vârstei, înălțimii și greutății copilului, dar și adaptat conformației persoanei care îl va folosi.
Atunci când îl folosești pentru prima dată, îți recomandăm să te afli deasupra unui spațiu sigur și să primești ajutor de la o altă persoană (care a mai folosit un port-bebe înainte) care te poate ghida în fixarea port-bebeului.

Cum să alegi cel mai potrivit port-bebe?

Ce port-bebe se potrivește pentru un tătic?

Nu există un model ideal deoarece fiecare corp este diferit, iar port-bebeurile sunt unisex. Totuși, îți recomandăm să alegi un model care se reglează ușor, mai ales în cele 3 puncte cheie, pentru a asigura susținere și confort: chinga din talie, chinga pectorală și bretelele.

Cum să alegi cel mai potrivit port-bebe?

Descoperă port-bebeul nostru cu poziție fiziologică, creat alături de o echipă de specialiști

La Quechua, noi avem cunoștințele tehnice necesare în conceperea rucsacurilor, dar pentru a folosi această expertiză și a dezvolta acest port-bebe ne-am alăturat experților în fiziologia copiilor: un formator pentru transportarea copiilor în poziții fiziologice, o moașă, un fizioterapeut și un osteopat. Aceștia ne-au fost alături în fiecare etapă a dezvoltării, pentru a ne ajuta să facem cele mai bune alegeri (materiale, formă, reglări, posturi) și pentru a garanta cel mai bun confort pentru copil (poziție fiziologică) și pentru spatele tău.
Astfel, acest port-bebe a fost conceput pentru un copil de 8-9 luni, cu o greutate de până la 15 kg, care poate sta singur în șezut. Poziția a fost optimizată pentru a oferi un port-bebe fiziologic. 2 poziții au fost validate pentru a garanta confort optim copilului și persoanei care-l transportă: o poziție ventrală, cu fața spre tine, pentru început și o poziție dorsală pentru atunci când copilul va fi puțin mai mare.
Bretelele sunt ajustabile și căptușite pentru mai mult confort. Acesta este prevăzut cu o glugă retractabilă care protejează de razele UV și de apă în caz de ploaie ușoară. Spatele este conceput din material textil cu perforații care facilitează circulația aerului și oferă ventilare pe vreme caldă. Port-bebeul este prevăzut cu numeroase buzunare care îți oferă autonomie în timpul ieșirilor, pentru a depozita în acestea lucrurile necesare: cheile, scutece de schimb, un bidon cu apă, telefonul etc.

Cum  să-ți îmbraci copilul purtat în timpul drumeției?

Cum să-ți îmbraci copilul purtat în timpul drumeției?

Dacă ții copilul într-o bandulieră/ într-un sling sau într-un marsupiu ergonomic va fi bătut de vânt. Port-bebe-ul constituie deja aproape un prim strat de îmbrăcăminte.