1/ Care sunt criteriile de alegere?
În primul rând, este important să-ți cunoști nevoile, iar acest lucru poate fi împărțit în criterii diferite:
- Aprinderea: Aceasta poate fi automată și integrată în arzător: este vorba despre o aprindere piezo sau manuală (cu brichetă, chibrit etc.)
- Utilizarea: Pentru contextul în care folosești arzătorul, vom vedea mai jos care sunt diferențele în funcție de diferitele tipuri de practică sportivă.
- Puterea arzătorului: este determinată de două elemente. În primul rând, viteza de încălzire reprezintă timpul necesar pentru ca apa să fiarbă la o temperatură de 100°. Desigur, aceasta poate varia în funcție de altitudine, vânt, temperatură etc. În al doilea rând, numărul de wați corespunde puterii arzătorului. Cu cât numărul este mai mare, cu atât arzătorul este mai puternic, iar timpul de fierbere este mai mic. Acest număr, de obicei între 1200 și 3000 wați, reprezintă o măsură tehnică a cantității de căldură degajată. Acesta reprezintă puterea arzătorului, dar influențează, de asemenea, consumul emis (g/oră).
- Autonomia arzătorului, compatibilitatea cu cartușele, branșarea, combustibilii etc.
- Accesoriile: reprezintă acele opțiuni care crezi că sunt necesare tipului tău de practică sportivă, spre exemplu: o protecție împotriva vântului integrată sau nu, un suport pentru un recipient mai mult sau mai puțin lat, un cartuș la distanță (arzătorul nu este poziționat pe cartuș), o husă de depozitare și transport, un sistem de reglare a flăcării etc.
- Curățarea ușoară se poate realiza dacă diferitele tipuri de piese se pot separa sau detașa pentru a fi spălate, precum un grill sau o placă, spre exemplu.
- Greutatea și volumul : De obicei, folosești un arzător atunci când ești departe de casă, în natură, astfel încât acesta trebuie transportat. Dacă mergeți cu mașina sau trebuie să încapă în rucsac, condițiile nu sunt aceleași.
- Mărimea grupului și numărul de persoane care trebuie să mănânce determină capacitatea de care ai nevoie, spre exemplu numărul de litri de apă care trebuie încălzită, mărimea recipientului, numărul de focuri etc.
Odată ce ai stabilit aceste aspecte, trebuie să alegi modelul de arzător pe care ți-l dorești. Mai departe îți prezentăm principalele tipuri de arzătoare care există pe piață și care sunt cel mai des utilizate.