Ce arzător să alegi pentru aventurile tale în natură?

Cum să alegi arzătorul

Arzătorul, fie că este pe gaz, benzină, cu multicombustibil sau pe lemn, este unul dintre echipamentele esențiale pentru activitățile în aer liber: camping, drumeții, bivuac, pescuit, activități sportive în natură, alpinism etc. Descoperă diferitele tipuri de arzătoare!

CE ARZĂTOR SĂ ALEGI PENTRU AVENTURILE TALE ÎN NATURĂ?
Cu ajutorul acestuia poți pregăti ceva cald de mâncare și poți fierbe apă în diverse condiții.
Astfel, nu depinzi de refugii și ai oferă ocazia de a mânca și altceva decât mâncare rece/fructe găsite pe traseu.
Iată recomandările noastre!

1/ Care sunt criteriile de alegere?

În primul rând, este important să-ți cunoști nevoile, iar acest lucru poate fi împărțit în criterii diferite:

- Aprinderea: Aceasta poate fi automată și integrată în arzător: este vorba despre o aprindere piezo sau manuală (cu brichetă, chibrit etc.)
- Utilizarea: Pentru contextul în care folosești arzătorul, vom vedea mai jos care sunt diferențele în funcție de diferitele tipuri de practică sportivă.
- Puterea arzătorului: este determinată de două elemente. În primul rând, viteza de încălzire reprezintă timpul necesar pentru ca apa să fiarbă la o temperatură de 100°. Desigur, aceasta poate varia în funcție de altitudine, vânt, temperatură etc. În al doilea rând, numărul de wați corespunde puterii arzătorului. Cu cât numărul este mai mare, cu atât arzătorul este mai puternic, iar timpul de fierbere este mai mic. Acest număr, de obicei între 1200 și 3000 wați, reprezintă o măsură tehnică a cantității de căldură degajată. Acesta reprezintă puterea arzătorului, dar influențează, de asemenea, consumul emis (g/oră).
- Autonomia arzătorului, compatibilitatea cu cartușele, branșarea, combustibilii etc.
- Accesoriile: reprezintă acele opțiuni care crezi că sunt necesare tipului tău de practică sportivă, spre exemplu: o protecție împotriva vântului integrată sau nu, un suport pentru un recipient mai mult sau mai puțin lat, un cartuș la distanță (arzătorul nu este poziționat pe cartuș), o husă de depozitare și transport, un sistem de reglare a flăcării etc.
- Curățarea ușoară se poate realiza dacă diferitele tipuri de piese se pot separa sau detașa pentru a fi spălate, precum un grill sau o placă, spre exemplu.
- Greutatea și volumul : De obicei, folosești un arzător atunci când ești departe de casă, în natură, astfel încât acesta trebuie transportat. Dacă mergeți cu mașina sau trebuie să încapă în rucsac, condițiile nu sunt aceleași.
- Mărimea grupului și numărul de persoane care trebuie să mănânce determină capacitatea de care ai nevoie, spre exemplu numărul de litri de apă care trebuie încălzită, mărimea recipientului, numărul de focuri etc.

Odată ce ai stabilit aceste aspecte, trebuie să alegi modelul de arzător pe care ți-l dorești. Mai departe îți prezentăm principalele tipuri de arzătoare care există pe piață și care sunt cel mai des utilizate.

Ce arzător să alegi pentru aventurile tale în natură?

2/ Ce tipuri de arzătoare există?

Alegerea unui arzător se poate dovedi a fi dificilă atunci când te afli în fața unei diversități de arzătoare, modele de aprindere, sisteme, fabricanți etc. Îți explicăm mai jos caracteristicile modelelor de arzătoare. Există mai multe game de produse existente, dar sursa de energie folosită de arzător este ceea ce le diferențiază.

Ce arzător să alegi pentru aventurile tale în natură?

Arzătorul pe multicombustibil

Arzătorul pe multicombustil este folosit de cele mai multe ori de practicanții de trekking și de aventurierii cărora le place să exploreze și nu știu la ce să se aștepte în timpul călătoriei lor. Acesta permite amestecarea mai multor surse de combustibil, în general, tot ceea ce poate arde: gaz, petrol, parafină, benzină etc.

Arzătorul pe benzină

Arzătorul pe benzină poartă diverse denumiri și este asemănător cu cel pe multicombustibil. Îl putem regăsi sub denumirea de arzător cu alcool sau cu combustibil lichid. În general, acesta este folosit de practicanții de nivel mediu, deoarece este mai scump și mai tehnic, dar există și modele foarte simple de utilizat. Arzătorul pe benzină este foarte polivalent și oferă o bună autonomie , deoarece acesta poate fi folosit cu diferiți combustibili lichizi.

Ce arzător să alegi pentru aventurile tale în natură?

Arzătorul pe lemne

Arzătorul pe lemne sau cărbune este cel mai autentic. Păstrăm spiritul de foc de tabără și simplitatea utilizării. Acesta are numeroase avantaje. În primul rând, este rezistent, se utilizează ușor, iar sursa lui de combustibil este nelimitată, lemnul regăsindu-se într-o cantitate considerabilă de-a lungul traseelor de drumeție. De asemenea, permite realizarea unui foc bine controlat deoarece flacăra este canalizată, astfel reducându-se riscul de producerea a unui incendiu. Cu toate acestea, gătitul durează mai mult timp decât în cazul altor arzătoare. De asemenea, acesta depinde și de cantitatea combustibilului disponibil (lemnul adunat).

Arzătorul electric

Așa cum indică și numele, acest arzător funcționează cu electricitate și necesită branșare. Modelele cele mai răspândite sunt plăcile electrice sau cu inducție. Acestea asigură confort, pentru a putea folosi recipiente sau tigăi. Nu folosesc flacără.

Cum să alegi un arzător pe gaz?

Ce arzător să alegi pentru aventurile tale în natură?

Arzătorul pe gaz, mai numit și arzător cu cartuș, este cel mai utilizat model de arzător. Acesta este atât de răspândit încât poți găsi cartușe de gaz peste tot. Pe lângă faptul că este accesibil, este și simplu de utilizat. Există două standarde internaționale:
- Modelul care folosește cartușe pe filet: acesta este un standard mondial. Producătorii pot crea propriile modele cu acest sistem. În general, producătorii garantează pentru arzătoarele lor doar dacă acestea sunt folosite cu cartușe de la aceeași marcă.
- Modelele care folosesc cartușe " Easy Click" sau, altfel spus, cu valvă. Aceste modele sunt dezvoltate doar de marca Camping Gaz.

Pe lângă diferitele mărimi de cartușe, uneori poți alege și tipul de gaz. Eficiența acestuia depinde de temperatura de afară. De reținut:
- butanul este recomandat până la temperatura de aproximativ 10°. La temperaturi mai mici va fi mai puțin eficient.
- amestecul de butan-propan poate fi folosit și pentru temperaturi de până la 0°.
- propanul singur nu este disponibil în Europa, dar este cel mai folosit în Statele Unite.

Dacă mergi în destinații sau zone arctice cu temperaturi negative, se recomandă insistent alegerea de cartușe specifice pentru: "temperaturi foarte reci sau extreme". Acestea trebuie să fie ușor de identificat, dar dacă nu se întâmplă acest lucru, nu ezitați să vă adresați unui consilier din magazin.

Ce arzător să alegi pentru aventurile tale în natură?

Ai auzit vorbindu-se despre arzătorul optimizat?

Arzătorul optimizat este o combinație, un set complet care cuprinde un arzător, o protecție împotriva vântului și un recipient de gătit. Acesta oferă un foarte bun randament deoarece reduce pierderile de căldură. Totuși, recipientul de gătit funcționează doar cu acest arzător și invers. În plus, acestea sunt adesea formate concepute în principal pentru a încălzi apa pentru a găti și a rehidrata mâncărurile liofilizate. Va fi mai dificil să gătești ceva mai complicat cu acest tip de arzător.

3/ Ce arzător să alegi în funcție de tipul de practică sportivă?

Ce arzător să alegi pentru aventurile tale în natură?

Care este cel mai potrivit arzător pentru camping?

Dacă mergi într-o zonă de camping cu mașina, ai posibilitatea de a găti cu ajutorul unui arzător pe gaz. Modelele sunt numeroase, iar mărimile foarte variate (cu 1 sau 2 ochiuri) permit adaptarea la toate tipurile de familii și recipiente. 

Atunci când campezi mai multe zile într-un loc fix și nu trebuie să-l transporți dintr-un loc în altul, poți alege, de asemenea, un arzător pe lemne. Atenție! Totuși este nevoie să respecți diferitele reglementări aflate în vigoare.

O alternativă este cea de a alege un arzător electric, care necesită un branșament de 220V, dar care nu folosește flacăra și poate fi folosit în interior (într-un cort sau în adăpost).

Ce arzător să alegi pentru aventurile tale în natură?

Care este cel mai potrivit arzător pentru drumeții, bivuac și trekking?

Atunci când mergi în drumeție doar cu rucsacul în spate și trebuie să transporți arzătorul, se recomandă alegerea unui arzător compact și ușor, chiar dacă acesta va fi mai îngust și mai puțin stabil.
Cele mai polivalente și accesibile rămân diferitele tipuri de arzătoare pe gaz. Acesta este sistemul în care există cea mai mare diversitate, astfel încât să poți ajusta dimensiunea, puterea și recipientul de gătit, pentru a corespunde nevoilor tale.

Traseul ales este mai dificil și vei ajunge până în vârfuri montane? Alege un arzător mic sau un arzător optimizat, pentru a lua cu tine esențialul și a transporta o greutate cât mai redusă.

Dacă pleci în drumeție timp de mai multe săptămâni și nu știi la ce să te aștepți, e de preferat să alegi un arzător pe multicombustibil, pentru a rămâne cât mai autonom posibil.

Ce arzător să alegi pentru aventurile tale în natură?

4/ Care este cel mai bun arzător pe gaz pentru drumeție?

În cele din urmă, pentru a găsi cel mai potrivit arzător pe gaz, trebuie să găsești cel mai bun raport între greutate, putere și stabilitate. Totul într-un format cât mai compact posibil deoarece va trebui să-l transporți.

Preferatul nostru?
Arzătorul pe gaz cu aprindere piezo MT500. Acesta oferă stabilitate, putere și confort!

5/ Care sunt ultimele noastre recomandări practice?

Pentru a profita din plin de aventurile în natură și mâncărurile gătite la arzător, iată câteva recomandări practice care te vor ajuta:
Izolează cartușul cu ajutorul hainelor sau al puloverelor, pentru a menține gazul la o temperatură ambiantă. Randamentul va fi unul mai bun, iar puterea arzătorului va funcționa la capacitate maximă.
Ai uitat acasă protecție împotriva vântului? Nu te îngrijora, poți săpa în jurul arzătorului sau îl poți înconjura cu pietre pentru a-l proteja de vânt sau de diferitele condiții climatice.
În cele din urmă, este mereu important să nu uiți bricheta sau chibritul, pentru a avea mereu o sursă de aprindere a arzătorului.

Ce arzător să alegi pentru aventurile tale în natură?
Cum să alegi rucsacul sau geanta frigorifică pentru camping?

Cum să alegi rucsacul sau geanta frigorifică pentru camping?

Regăsești aici toate recomandările noastre pentru a alege rucsacul sau geanta frigorifică potrivită pentru camping.