CELULITA – DE CE APARE ȘI CUM SCĂPĂM DE EA

Celulita – de ce apare și cum scăpăm de ea

Ce este celulita De ce apare celulita Tipuri de celulită Tratament – cum scăpăm de celulită Exerciții fizice pentru eliminarea celulitei

Se estimează că peste 85 la sută dintre femei au celulită, așa că dorința de a scăpa de această problemă estetică este des întâlnită în rândul reprezentantelor sexului frumos. Din fericire, există tratamente, însă, pentru a găsi varianta adaptată propriului tău corp, este bine să știi toate informațiile importante despre câteva capitole: 

Ce este celulita

Despre celulita am auzit cu toții multe informații. Pentru a înțelege mai ușor ce este celulita, merită să aducem în discuție următorul subiect: pentru a-și realiza toate funcțiile, pielea se bazează pe trei structuri:

Epiderma – este stratul exterior al pielii și are rol protector împotriva factorilor externi (vânt, soare, praf);
Derma – se află sub epidermă și are mai multe roluri (menține temperatura constantă a corpului și protejează organismul împotriva microbilor care reușesc să treacă prin epidermă). Este alcătuită din vase de sânge, colagen, vase limfatice, nervi, foliculi de păr și glande sudoripare;
Stratul subcutanat sau hipoderm se află sub derm, imediat deasupra mușchilor și este alcătuit din țesut conjunctiv și grăsime. La fel ca dermul, are mai multe roluri: protejează împotriva infecțiilor, izolează și protejează muschii, iar grăsimea din hipoderm înmagazinează substanțe nutritive, rezerve pentru organism.
Celulita este acumularea de grăsimi la nivelul celui de-al treilea strat al pielii – hipoderm. Pe măsură ce dimensiunile acestora se modifică și își măresc volumul, ele încearcă să își facă loc împingând celelalte două straturi. Astfel, grăsimea începe să devină vizibilă şi la suprafaţa pielii, unde poate străpunge şi poate provoca umflături, adică acel aspect de „coajă de portocală”.

CELULITA – DE CE APARE ȘI CUM SCĂPĂM DE EA
CELULITA – DE CE APARE ȘI CUM SCĂPĂM DE EA

De ce apare celulita

Celulita este rezultatul unui cumul de factori: circulație sanguină slabă, lipsa tonusului muscular, excesul de greutate, dezechilibrele hormonale. Toate aceste cauze, însă, au la bază o serie de factori:

Predispoziţia genetică;
Diferenţele de gen – femeile sunt mult mai predispuse la apariţia celulitei, explicația fiind că celulele grase sunt aranjate vertical, sub piele. În cazul bărbaților, moleculele de grăsime sunt dispuse orizontal, sub piele;
Consumul de alcool – deshidratează organismul, ceea ce duce la depozitarea excesivă şi necorespunzătoare a grăsimii;
Alimentația bogată în carbohidraţi, grăsimi și alimente de tip fast-food;
Lipsa de mișcare – împiedică fluxul sanguin normal;
Creşterea anumitor hormoni pe timpul sarcinii;
Pubertatea – celulita poate să apară odată cu creşterea nivelului de estrogen din corp. 

Tipuri de celulită

În funcție de evoluția sa, există patru stadii ale celulitei:

Gradul I – este forma cea mai ușoară și puțin vizibilă. Se observă atunci când strângi pielea și apare aspectul de coajă de portocală. Acest grad de celulită se elimină relativ ușor, prin sport și prin corectarea alimentației;
Gradul II – este ușor vizibilă, fără a fi necesară strângerea pielii. Apare când încordezi mușchii sau când stai picior peste picior Se formează în special pe picioare, fese, zona genunchilor;
Gradul III – aspectul de coajă de portocală este destul de vizibil. Se simte inclusiv la palpare. Apare mai ales la nivelul abdomenului, al feselor și al brațelor;
Gradul IV – este cel mai avansat grad de celulită. Pe lângă aspectul neplăcut, acest tip de celulită este însoțit și de dureri ale pielii, plus noduli de celulită foarte evidenți.
În funcție de cauza apariției, există trei tipuri de celulită:

Celulita adipoasă
Este o forma ușoară și comună multor femei. Nu este legată de probleme circulatorii, ci mai degrabă de creșterea în greutate, cauzată de excesul de grăsimi din alimentație și de lipsa activității sportive. În acest caz, crește volumul hipodermului, schimbând aspectul pielii.

Cum o recunoaștem: este localizată pe pielea coapsei, a feselor și pe burtă. Aspectul său este moale, dar nu este nedureroasă.

Celulita edematoasă
De cele mai multe ori, apare ca urmare a retenției de apă, iar colagenul care înconjoară micronodulii formaţi este din ce în ce mai rigid. Aspectul acestui tip de celulită seamănă cu un burete umplut cu apă.

Cum o recunoaștem: este ușor de identificat, deoarece este adesea însoțită de sentimente de picioare grele. Coaja de portocală este ușor vizibilă, aspectul pielii este destul de moale și greoi. Este localizată peste tot pe corp: burtă, șolduri, fese, coapse, gambe, glezne și brațe.

Celulita fibroasă sau celulita severă
Este cea mai încăpățânată formă de celulită, fiind mai greu de îndepărtat. Aceasta este cauzată de pierderea flexibilității fibrelor de colagen care înconjoară adipocitele (celulele care formează țesutul adipos). De multe ori, rezultă din zaharurile consumate în exces: prăjituri, sucuri, produse procesate. Depozitele de grăsimi sunt vizibile sub forma unor noduli de celulită – noduli hipodermici.

Cum o recunoaştem: coaja de portocală este pronunțată și vizibilă. În plus, este destul de dureroasă. Se simte puternic atunci când se exercită presiune cu mâna asupra pielii. 

CELULITA – DE CE APARE ȘI CUM SCĂPĂM DE EA

Tratament – cum scăpăm de celulită

Cu siguranță ai auzit multe sfaturi pentru reducerea celulitei. Există numeroase tratamente care par să dea rezultate vizibile. Indiferent ce alegi, important este să pornești de la tipul de celulită pe care îl ai. Poți apela la serviciile cabinetelor specializate în acest domeniu. Cosmeticienii din saloanele de înfrumusețare îți pot face o diagnosticare corporală, în cadrul căreia se stabilește stadiul celulitei și se recomandă un tratament pentru celulită personalizat.

Cum elimini celulita adipoasă
În această etapă, se recomandă îmbunătățirea stilului de alimentație: eliminarea din dietă a alcoolului, dulciurilor, alimentelor prăjite sau de tip fast-food, hidratarea corectă și practicarea unui sport care vizează dezvoltarea masei musculare. Sunt recomandate masajele anticelulitice, chiar și cele practicate acasă, folosind ingrediente care exfoliază pielea și stimulează fluxul sangvin: ceai verde, cafea, uleiuri pentru masaj, bicarbonat pentru celulită. În această etapă, poți alege bodybuilding-ul, care va remodela silueta și va stimula fiecare mușchi în parte.


Cum elimini celulita edematoasă
În ceea ce privește alimentația, consumă fructe și legume bogate în antioxidanți și citroflavonoide: citricele vor ajuta la protejarea celulelor, a venelor și la întărirea impermeabilității capilarelor. Usturoiul, ghimbirul, ceaiul verde sunt, de asemenea, perfecte pentru activarea circulației.

Apelează la exerciții fitness (bicicleta, sporturile acvatice) care au capacitatea să activeze circulația limfatică și sanguină. Masajul pentru stimularea drenajului limfatic este de mare folos.

Cum elimini celulita fibroasă sau celulita severă
Planul de „atac” trebuie să fie unul care implică efort constant și acțiune în mai multe direcții: stil de viață, alimentație, hidratare, sport și tratamente profesionale: masaj de drenaj limfatic, criolipoliză, radiofrecvență, mezoterapie, tratamente de detoxifiere și altele.

Activități de fitness care te pot ajuta să diminuezi celulita fibroasă: combină exercițiile cardio cu cele de tonifiere a mușchilor din zonele vizate (coapse, abdomen, fese). Antrenamentul de circuit, stepper, aerobic, dans, ciclism sau zumba este ideal. Dansul clasic este, de asemenea, foarte eficient în lupta împotriva acestui tip de celulită.

Alte recomandări pentru a elimina celulita severă: evită alimentele cunoscute drept „light“, care, chiar dacă nu au zahăr, pot conține, uneori, multe zaharuri rafinate. Bazează-te, în principal, pe alimente bogate în antioxidanţi, cum ar fi vitaminele C și E, seleniul, beta-carotenul şi zincul. Fructele (portocalele, merele, fructele roşii), legumele proaspete (ţelina, dovleceii, morcovii, broccoli) și uscate (fasolea, lintea, mazărea) ar trebui să fie prezente în noua dietă. Alege, de asemenea, proteinele complete: carnea de curcan și pui, peștele, fructele de mare sau ouăle.

CELULITA – DE CE APARE ȘI CUM SCĂPĂM DE EA

Exerciții fizice pentru eliminarea celulitei

Sportul este ajutorul de nădejde în reducerea celulitei, mai ales când îl practici constant și îl combini cu o dietă sănătoasă. Iată cu ce poți începe:

Pedalatul – se află pe lista cu remedii pentru celulita de pe fese, picioare și coapse, zone în care apare frecvent celulita. Indiferent că alegi să pedalezi în aer liber sau să folosești o bicicletă eliptică, într-o oră, poți arde între 350 și 700 de calorii, în funcție de intensitatea cu care lucrezi. Accelerând metabolismul și fluxul sanguin, eviți acumularea de grăsimi de la nivelul țesutului conjunctiv.


Exercițiile realizate cu ajutorul stepperului – prin alocarea unui antrenament zilnic de 30 de minute la stepper, acționezi în special în zona țesutului adipos din zona picioarelor. Pui la treabă muşchii fesieri și atenuezi aspectul de coajă de portocală al pielii.  


Aquagymul îmbină sportul, masajul și distracția într-un singur loc. Rezultatul? Îmbunătăţeşti circulaţia limfatică, diminuezi retenţia de apă, remodelezi rapid silueta și oferi pielii un aspect catifelat și fără celulită.

Inotul are şi un efect drenant asupra corpului, stimulează circulația limfatică și te ajută în eliminarea celulitei de pe picioare.


HIIT (High Intensity Interval Training) – este un antrenament cardio în care combini exercițiile fizice intense cu cele de intensitate redusă. Efectul? Transformi rapid grăsimea în masă musculară și celulita devine mai puțin vizibilă.

Săriturile cu coarda – sunt perfecte pentru pierderea în greutate, tonifierea corpului, obţinerea rezistenței şi eliminarea grăsimilor rele. Sărind, masezi venele, iar ca rezultat, îmbunătățești circulația, diminuând problemele venoase și retenția de apă. Prin arderea caloriilor în timpul exercițiilor, scade grăsimea corporală. 

CELULITA – DE CE APARE ȘI CUM SCĂPĂM DE EA

Dacă te întrebi în cât timp scapi de celulită prin sport, rezultatele depind de etapa evolutivă a celulitei și de factorii care influențează dezvoltarea ei. O dietă prea bogată sau lipsa de activitate fizică ar putea fi cauza dezvoltării celulitei. Echilibrarea meselor și antrenamentele intense, cel puțin de două ori pe săptămână, pot reprezenta o rețetă de succes.