Nu este ușor să găsiți echipamentul potrivit pentru primele sesiuni de pescuit la crap. Descoperiți produsele utile pentru o partidă de pescuit extraordinară.
DOUĂ LUCRURI VĂ AJUTĂ SĂ FACEȚI DIFERENȚA DINTRE LANSETE:
LUNGIMEA: cu cât lungimea va fi mai mare, cu atât puterea de lansare va fi mai mare.
Acțiunea: Lansetele au acțiune diferită, în funcție de rigiditatea lor. Acțiunea lansetei reprezintă curba pe care aceasta o formează sub presiune (atunci când o lansați, de exemplu). Există mai multe tipuri de acțiuni, începând de la acțiune slabă la cea mai rigidă, parabolică, semi-parabolică, progresivă, de vârf. Pentru primele sesiuni, o lansetă de 3,6 m, semi-parabolică, polivalentă este ideală. Flexibilitatea și lungimea permit efectuarea unor lansări optime și asigură o sesiune de pescuit plăcută.
Pentru pescuit la crap, se ține cont de 2 elemente:
- Mărimea mulinetei Pentru pescuit la crap, mulineta are nevoie de minimum 250 m de fir. Lansările pot să depășească 100m, așadar, aveți nevoie de o rezervă de fir pentru a nu risca să rămâneți fără în timpul partidei de pescuit.
- Sensibilitatea frânei Pentru a evita casarea firului în timpul realizării capturii, trebuie să vă reglați frâna mulinetei. O frână cu o putere de 4kg va fi suficientă. Pentru o reglare optimă a frânei, trebuie să o strângeți astfel încât peștele să nu poată trage prea mult de fir, dar să o lăsați suficient de moale pentru a nu se casa.
Există 2 mari categorii de fir pentru pescuit la crap
Firul nylon
Există în mai multe culori, firul transparent (Cristal) sau firul camuflaj (Camo) sunt cele mai apreciate. Firul de nylon este din plastic și permite evitarea riscului de abandon al peștelui pe parcursul realizării capturii. Elasticitatea îi permite să absoarbă șocurile din timpul pescuitului. Fir polivalent de 35/100, potrivit pentru majoritatea peștilor.
Firul textil
Este un fir constituit din fibre textile, cu un diametru echivalent firului din nylon, însă mai rezistent decât acesta. Dezavantajul acestui fir este faptul că nu este la fel de elastic, așadar nu va putea absorbi șocurile din timpul pescuitului. Nu vă recomandăm să începeți să pescuiți cu acest tip de fir.
Montura este partea aceea de la capătul firului; e ceea ce vede peștele. Există mai multe tipuri de monturi, însă cea mai polivalentă este cea clasică: plumb, urmat de linie montată cu fir textil și cârlig. Greutatea unui plumb polivalent este de la 60g la 80g. Acesta este suficient pentru majoritatea tipurilor de apă. În râu, trebuie să aveți plumb cu o greutate mai mare pentru a face față curentului. Mărimea cea mai polivalentă a cârligului este n°4. Este potrivită pentru majoritatea tipurilor de momeală și de crapi.
Pescuitul la crap este o practică sportivă ce necesită un suport pentru susținerea lansetelor. Pentru început, un pichet, un detector de mișcări și un suport de lansetă sunt suficiente. Avantajul unui rod pod este că puteți așeza lansetele unele lângă altele și puteți interveni imediat ce apare o mișcare. Există mai multe tipuri de rod pod-uri. Odată lanseta poziționată, dați drumul la frână până când firul începe să iasă singur din tambur.