Unselected
astm și înot

Astmul și înotul

Fie că tu ești astmatic, fie că o persoană din anturajul tău se confruntă cu astmul, știm că această boală poate face complicată practicarea unui sport.

Reamintim că astmul se caracterizează printr-o inflamare mai mică sau mai mare a căilor respiratorii, la nivelul bronhiilor. Putând fi declanșat de diferiți factori, astmul se manifestă printr-o îngustare a diametrului bronhiilor, ceea ce provoacă crize respiratorii.

Unselected

Din nefericire, efortul fizic intens poate fi unul dintre agenții declanșatori ai unei crize de astm. În acest caz, apar următoarele întrebări: Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de activitate fizică? Înotul se înscrie în această categorie?

La prima vedere, am spune că astmul și înotul nu fac casă bună, nu-i așa?

Unselected

1 Astmul: beneficiile înotului

Care sunt motivele pentru care înotul este unul dintre sporturile cele mai recomandate persoanelor astmatice ?

Pentru început, trebuie să știi că umiditatea și căldura aerului împiedică bronhospasmele (contracții anormale ale bronhiilor) mai mult decât în cazul altor sporturi.

Înotul este adesea prescris de către medici, deoarece este propice reeducării respiratorii și dezvoltării musculaturii cutiei toracice.Astfel, înotul va avea un rezultat foarte pozitiv asupra creșterii capacității pulmonare.

În afară de practicarea la o intensitate foarte ridicată, înotul nu produce decât foarte rar crize de astm. Această particularitate are avantajul de a îi putea conferi persoanei astmatice un sentiment de control a simptomelor, atenuând povara acestei boli.

Așadar, matematic vorbind și contrar ideilor preconcepute, practicarea de înot de către persoanele astmatice nu prezintă pericole.

Unselected

2 Astmul: câteva recomandări pentru înot

Chiar dacă înotul este unul dintre sporturile cele mai indicate pentru persoanele care suferă de astm, nu te costă nimic să îți iei câteva măsuri de precauție!

Iată câteva recomandări importante:

• Consultă medicul pentru a îți oferi diagnosticul corect, cât mai multe informații despre problema ta de astm și posibilele alergii pe care ai putea să le ai;

• Înainte de a intra în apă, încălzește-te progresiv, dar eficient, timp de un sfert de oră;

• 2 pufuri de bronhodilatator cu 15 minute înainte de a începe să înoți împiedică o posibilă criză provocată de efort;

• Ai grijă să nu înoți în apă rece, cât mai mult posibil, pentru a evita contractarea bronhiilor;

• Evită să iei medicamentele și masa cu puțin timp înainte de sesiunea de înot;

• Dacă suferi de o infecție a căilor respiratorii (răceală, gripă, etc.), amână-ți antrenamentul.

Respectând aceste câteva recomandări, te poți antrena fără probleme și surprize neplăcute, având ca singură preocupare tehnica de înot !

Unselected

3 Astmatici & campioni de înot

Și care ar fi motivul pentru ca o persoană astmatică să nu poată deveni medaliată olimpică la înot ?

Conform unui studiu al Universității Western Australia, înotul se află pe locul 1 între sporturile acvatice care atrag cel mai mare număr de practicanți astmatici.

Chiar dacă purtarea și utilizarea unui inhalator  este neplăcută, orice este posibil! De exemplu, la Jocurile Olimpice din Atlanta, din anul 1996, peste 30% din înotătorii participanți erau astmatici. Te-am pus pe gânduri, nu?

Chiar dacă „astmatic” și „înotător de performanță” pot să nu fie neapărat sinonime, cu siguranță sunt compatibile! Iată cele mai celebre dovezi „vii” pentru acest lucru:

• Franck Esposito [FR]

• Mark Spitz [USA]

• Peter Vanderkaay [USA]

• Mireia Belmonte [ESP]

• Amy Van Dyken [USA]

• Dawn Fraser [AUS]

Și pentru că înotul înseamnă să respiri vitalitate, te invităm să inspiri adânc și să te împrietenești cu acest sport!

Unselected
BENEFICIILE INOTULUI ⋆ ASUPRA ORGANISMULUI

Beneficiile inotului pentru adulti si copii

Beneficiile înotului: iată de ce să alegi acest sport dacă îți dorești o viață activă și sănătoasă!