De câte ori ai voie să atingi mingea de volei pe plajă?
În practicarea de volei pe plajă, fiecare echipă este formată din 2 jucători. Cele două echipe care se cofruntă, pasează mingea, fiecare la rândul său, dar având dreptul doar la maximum trei atingeri.
Atenție, spre deosebire de voleiul clasic, unde contraatacul nu ține cont de numărul de atingeri, în voleiul pe plajă există un număr limitat. Și anume, dacă un jucător contraatacă echipa adversă, mai sunt permise doar două atingeri, astfel încât mingea să ajungă în partea cealaltă a terenului. Cu toate acestea, jucătorul care a realizat prima lovitură de contraatac, va avea dreptul de a lovi a doua oară mingea.
Cum se contorizează scorul?
Meciul se termină la două seturi câștigate. Primele două seturi se joacă până la 21 de puncte, în timp ce setul decisiv se joacă doar până la 15 puncte, numindu-se Tie break. De asemenea, este necesar să existe întotdeauna două puncte diferență pentru a câștiga setul.
În ce moment se servește?
Atunci când echipa care servește ratează sau pierde punctul, echipa adversă primește dreptul de a servi. Fiecare jucător servește la rândul său, prin rotație!
De asemenea, este de reținut faptul că cele 2 echipe trebuie să schimbe terenul la fiecare 7 puncte, în timpul primelor două seturi, și la fiecare 5 puncte, în timpul setului decisiv, astfel încât să echilibreze jocul.
Lovirea mingii
La voleiul pe plajă, mingea trebuie lovită brusc sau cu dosul mâinii (exemplu de ”Snake”), dar nu trebuie ținută în mână. Contactul trebuie să fie realizat "corespunzător".
Astfel:
- nu este permisă fentarea atacului, cu vârful degetelor, mâna deschisă;
- o relansare sau o primire a mingii nu se poate realiza în față, peste fileu.