Unde poți face rafting în România și cum te echipezi corespunzător?

Unde poți face rafting în românia și cum te echipezi corespunzător?

Descoperă alături de noi unde poți face rafting in România, ce reguli trebuie respectate in acest sport si cum trebuie să te echipezi pentru practicarea sa.

Raftingul este un sport sinonim cu adrenalina, de aceea, numărul celor care doresc să își testeze astfel limitele crește de la an la an. Experiența unei sesiuni de rafting, în apele agitate ale unui râu din România, presupune un efort colectiv, concentrare, coordonare și, mai presus decât orice, momente unice alături de cei dragi.

Astăzi, am pregătit pentru tine un clasament al celor frumoase zone din țară, ce permit practicarea acestui sport. Iată o serie de informații utile despre acestea, dar și alte sfaturi esențiale pentru practicare, precum alegerea echipamentului de rafting sau condițiile de siguranță ale participanților:

1. Ce înseamnă rafting?

Raftingul este unul dintre cele mai populare și sigure sporturi pe ape repezi din întreaga lume. De obicei, ambarcațiunile specifice pentru această activitate energică sunt gonflabile și pot dispune de un număr de 8-12 locuri.  

Despre rafting, se poate spune ca este un sport ce îmbină vizitarea unor peisaje incredibile din inima naturii cu adrenalina resimțită din plin, la fiecare metru avansat. În cursul unei ture de river rafting, membrii echipajului depun un efort comun, de echipă, sub îndrumarea unui instructor. De aceea, raftingul este o activitate asociată de multe ori team building-urilor.

Acest sport pe ape repezi a deveni celebru începând cu anii ‘70, aflându-se de atunci pe un trend ascendent. La noi, fenomenul a căpătat contur începând cu finalul anilor ‘90, iar astăzi, putem spune că România include unele dintre cele mai frumoase trasee din Europa.

În rafting, Scala Internațională de Dificultate a Râurilor stabilește nivelul de dificultate al unei ape repezi. Exista 6 clase de cursuri:

Clasa I - nivel ușor: valuri de dimensiuni reduse, fără obstacole serioase de-a lungul traseului. Nivel de abilitate: noțiuni de vâslit elementare / echipaj format din începători.

Clasa II - nivel mediu: curenți de apă moderat rapizi. Nivel de abilitate: noțiuni de vâslit elementare / echipaj format din începători.

Clasa III - nivel dificil: curenți de apă rapizi, valuri de dimensiuni crescute, vârtejuri și cascade, treceri prin pasaje de rocă înguste. Nivel de abilitate: noțiuni de vâslit medii / echipaj însoțit de ghid expert.

Clasa IV - nivel foarte dificil: valuri foarte înalte, cascade, roci periculoase, vârtejuri. Nivel de abilitate: experiență în vâslit / echipaj însoțit de ghid expert.

Clasa V - nivel extrem de dificil: cascade violente, lungi și neîntrerupte, curenți foarte puternici, pante abrupte. Nivel de abilitate: cunoștințe avansate în vâslit, manevrare și exploatare.

Unde poți face rafting în România și cum te echipezi corespunzător?

2. Unde poți face river rafting în românia?

2.1. Rafting in Cheile Nerei
Pe râul Nera, această activitate sportivă se poate practica în intervalul aprilie-iunie, atunci când zăpezile se topesc, sau în intervalul septembrie - octombrie, atunci când debitul apei crește simțitor, în urma căderilor masive de precipitații.

Cheile Nerei sunt cele mai lungi formațiuni de acest tip din țară, măsurând o lungime totală de 28 kilometri. Peisajele uimitoare sunt omniprezent pe durata întregii călătorii, iar traseul de dificultate scăzută îți permite să le observi detaliile minunate, pe măsura ce vâslești alături de colegii tăi din echipaj.

Traseul de rafting din Cheile Nerei include și o serie de opriri în locuri pitorești, ce poartă nume pe măsură: La Cârlige, Pânza Albinii, Cantonul Damian, La Tunele, Acapulco). Aici, îți poți reîncarcă bateriile, servind un preparat tradițional ușor, hidratându-te și admirând peisajele fascinante din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița.

Dacă îți dorești să practici rafting pe râul Nera, poți opta pentru:

Simple shot rafting - traseul propus are o lungime totală de 10 km și se poate realiza în 3-4 ore. Echipajul va vâsli printre peisaje carstice deosebite, oferite de natură în Cheile Nerei. La Tunele reprezintă un punct al acestui traseu de rafting.

Double shot rafting - traseul propus are o lungime totală de 17 km și se poate realiza în 6-7 ore. Include unele opriri în zone greu accesibile fără barca de rafting sau un caiac de rafting. Lacul Dracului și legenda, dau si mai mult farmec întregii aventuri.  

Unde poți face rafting în România și cum te echipezi corespunzător?

2.2. Rafting pe Jiu
Râul Jiu oferă un cadru excelent pentru a testa experiențele oferite de rafting, fiind unul dintre cele mai antrenante râuri din România. Este un râu învolburat, cu debit mare, având ca afluenți principali râurile Motru și Gilort.

Traseul de rafting pe Jiu descrie zona de canion a acestuia, acolo unde râul trece printr-o albie relativ îngustă, mărginită pe ambele maluri de stânci ce se pot înălța chiar și la înălțimi de câțiva zeci de metri. Aventura prin canionul Jiului, în amonte de Lainici, se poate întinde pe o durată de 2-3 ore. Lungimea acestui traseu este de aproximativ 13 kilometri.

Nivelul de dificultate al acestuia este ușor mai ridicat decât cel al traseului de rafting din Cheile Nerei. În această zonă, râul face multe curbe și este plin de stânci, pe care echipajul trebuie să le evite, ținând cont de atenționările ghidului.

Se poate organiza un traseu de rafting și în aval de Lainici, pe o distanță de aproximativ 14 kilometri. Durata acestuia este tot de 2-3 ore. În această zonă, albia râului Jiu se lățește, însă pe nivel de apă ridicat, valurile pot fi la fel de spectaculoase ca în porțiunea de canion. Poți testa ambele trasee de rafting pe Jiu în două zile consecutive.  


2.3. Rafting pe Mureș
Nivelul de dificultate redus, dublat de peisajul prietenos al zonei defileului, oferă Mureșului statutul de râu ideal pentru începătorii care își doresc să experiența specifica acestei activități. Dacă îți dorești să faci rafting pe Mureș, află că cea mai prielnică perioadă din an pentru această aventură este primăvara: aprilie - iunie.  

Defileul Mureșului (Toplița - Deda) este unul dintre cele mai frumoase din țară, măsurând o lungime de 50 km. Separă munții Călimani (dreapta) de munții Gurghiu (stânga), ce aparțin lanțului muntos vulcanic Oaș-Harghita, din grupa Carpaților Orientali.

Dacă îți dorești să iei parte la această aventură de pe Mureș, traseul se poate realiza chiar și cu un caiac de rafting de două persoane, datorită nivelului scăzute de dificultate. Îți recomandăm, totuși, să testezi această experiență alături de prietenii tăi, formând astfel un echipaj pentru o barcă de rafting, aflat sub coordonarea unui ghid acreditat IRF. 


2.4. Rafting pe Cerna
Cerna este cunoscut printre împătimiții acestui sport de echipă drept “Regele râurilor de rafting din România”. Propune variante de traseu extrem de tehnice, de aceea, se recomandă celor care au deja un anumit nivel de experiență și doar sub coordonarea unui expert acreditat IRF (International Rafting Federation).

Există două trasee de rafting ideale pentru rafting pe Cerna. Primul măsoară o lungime de aproximativ 4 kilometri, fiind realizabil într-un interval de 1.5-2 ore. Cel de-al doilea traseu măsoară o distanță dublă, de aproximativ 8 kilometri, însă durata necesară parcurgerii sale este de 2-3 ore. Așadar, o distanță de două ori mai mare, într-un interval de timp asemănător, acest lucru datorându-se nivelului de dificultate ridicat al traseului de rafting.

Experiența este una de neuitat: albia este îngustă, iar râul Cerna face pe această porțiune o mulțime de curbe. Există multă căderi de apă, prin care echipajul din barca de rafting poate trece doar printr-o foarte bună coordonare. Bolovanii din apă și pereții de stâncă de pe cele două maluri completează acest cadru ideal pentru sport pe ape repezi. 


2.5. Rafting pe Crișul Repede
Râul Crișul Repede include cele mai vechi trasee de rafting organizat din țară. Peisajele frumoase și nivelul de dificultate redus sunt două motive pentru care ai putea explora această opțiune.

Încă un argument în favoarea unei sesiuni de rafting pe Crișul Repede este lungimea impresionantă a traseului: 16 kilometri, străbătuți în aproximativ 3 ore. Se poate parcurge atât cu barca de rafting, cât și în caiace de două persoane. Traseul de rafting de pe Crișul Repede este cuprins între localitățile Bratca și Vadu Crișului.

La fel ca în cazul altor trasee din țară, o astfel experiență pe acest râu, sub coordonarea unui expert atestat IRF, presupune un cost ce include: echipament profesional de rafting (barcă de rafting / caiac de rafting, vestă de salvare, costum și încălțăminte din neopren) și instructaj 


2.6. Rafting pe Buzău
Râul Buzău este cea mai importantă apă curgătoare din județul omonim, izvorând din grupa Carpaților de Curbură (Munții Ciucaș) și vărsându-se într-un final în râul Siret. Un aspect important de menționat: are un debit suficient de mare pentru rafting pe întreagă perioadă a anului.

Dacă vii la rafting pe Buzău, ai la dispoziție două trasee. Primul este localizat în aval de râul Siriu, măsurând o lungime de aproximativ 10 kilometri (2-3 ore). Cel de-al doilea traseu de rafting pe râul Buzău este în amonte de lacului Siriu și are o lungime de doar 7 kilometri, pe care îi poți parcurge într-un interval de timp asemănător.

Primul traseu, cel din aval de lac, este ideal pentru bărci cu echipaj, oferind valuri uriașe și unele porțiuni în care sunt căderi de apă. Traseul din amonte este ceva mai tehnic, de aceea, se parcurge doar în caiace de două persoane. Însă  ambele trasee au un nivel de dificultate ușor-mediu, fiind ideale pentru începători.  


2.7. Rafting pe Bistrița
Dacă îți dorești să practici rafting în România, poți pune în practică planul tău și pe apele învolburate ale râului Bistrița. Navigarea s-a realizat aici încă din cele mai vechi timpuri, plutele cu bușteni și alte resurse tranzitând această zonă magică a țării în fiecare zi. Chiar și astăzi, barje de dimensiuni variate pot fi văzute de pe șoseaua ce merge paralel cu apa.

Pentru a face rafting pe Bistrița, ai la dispoziție un traseu de aproximativ 10 kilometri, ce începe din localitatea Crucea (în apropierea orașului Vatra Dornei). Acest traseu poate fi realizat în aproximativ 1 oră, având un nivel de dificultate scăzut. Aventura ia final în dreptul Podului Bârnarului, la intrarea în localitatea Broșteni.

Unde poți face rafting în România și cum te echipezi corespunzător?

3. Reguli pentru a face rafting în siguranță

Dacă îți dorești să te bucuri de cea mai frumoasă experiență de rafting în România, este esențial să ții cont de următoarele reguli, destinate siguranței tale și a celor dragi:

Poartă echipamentul complet de siguranță. Casca te protejează împotriva elementelor de risc întâlnite pe traseu - stânci, crengi - în timp ce vesta de salvare poate fi vitală, în condițiile unei căderi din barca de rafting. Costumul de neopren este esențial în zilele reci din an pentru confortul termic, asigurând și componenta de impermeabilitate.

Respectă absolut toate indicațiile ghidului ce coordonează aceasta activitate. Alege un pachet de rafting în România ce include și instructaj / monitorizare din partea unui expert acreditat IRF (International Rafting Federation). Urmează toate indicațiile pe care le oferă acesta, deoarece pot duce la rezolvarea unor situații dificile de pe traseu, într-un timp optim.  

Adaptează-te la ritmul întregului echipaj. Coordonarea și comunicarea sunt două elemente esențiale pentru parcurgerea unui traseu de rafting, indiferent de nivelul de dificultate al acestuia. Vei învăța în timpul etapei de instructaj cum lucrezi alături de ceilalți membri ai echipajului și ce instrumente de comunicare aveți la dispoziție, în acest context.

Unde poți face rafting în România și cum te echipezi corespunzător?

4. Echipamentul recomandat pentru rafting

Indiferent de zona pentru rafting pe care ai ales-o, exista șansă foarte bună ca prețul biletului să includă și echipamentul de rafting complet. Însă dacă deții suficient de multă experiență în acest sport pe ape repezi, astfel încât să practici raftingul în mod autonom, ai nevoie de propriile tale resurse:

Îmbrăcăminte și încălțăminte din neopren. Purtarea acestora te protejează atât în fața hipotermiei, cât de alte elemente de pe traseu ce pot cauza zgârieturi, vânătăi și alte leziuni. Încălțămintea din neopren pentru rafting dispune de talpă cauciucată, astfel încât deplasarea pe stânci și alte suprafețe alunecoase să se realizeze cu ușurință.

Vesta de salvare este la fel de importanta pentru practicarea acestui sport. Indiferent de nivelul tău de expertiză, sau de dificultatea traseului ales, vesta îți poate salva viața, mai ales dacă practici raftingul de unul singur.

AFLĂ CUM SA ALEGI O VESTA DE SALVARE AICI.

Casca de protectie este unul dintre cele mai importante elemente ale echipamentului de rafting. Casca de protecție pentru ape repezi trebuie să îndeplinească două funcții: protecția cefei și protecția tâmplelor. Nu trebuie să se miște pe cap și trebuie să aibă o culoare cât mai deschisă posibil.

Caiacul de rafting. Dacă practici în mod autonom acest sport, se presupune că mizezi pe utilitatea unei astfel de ambarcațiuni. Acesta este mult mai îngust decât barca de trekking și poate susține simultan un număr maxim de 2-3 ocupanți.

Pagaia. Acest element esențial al echipamentul de rafting are un rol mult mai complex decât ai putea crede. Secundar funcției principale de deplasare în apă, un rol esențial al pagaiei în rafting este cel de protecție. Cu ajutorul acesteia, poți menține o distanță confortabilă față de stânci, zone cu povârniș și alte elemente ce ar putea face dificilă avansarea.

Unde poți face rafting în România și cum te echipezi corespunzător?

Ține cont de sfaturile pe care le-ai descoperit astăzi și practică în siguranță rafting pe traseele din România, alături de cei cu care preferi să împărtășești experiențe memorabile.