4. Trasee de via ferrata în România
În țara noastră există numeroase trasee de via ferrata, ideale pentru pasionații de drumeții montane și experiențe unice în aer liber. Iată un top al celor mai frumoase 5 trasee de via ferrata din România:
4.1. Via ferrata de la Cheile Turzii
Locație: Grota lui Hili, Cheile Turzii, județul Cluj
Lungime totală: 350 m
Diferență de nivel: 200 m
Durată: 40 min urcarea / 50 de minute coborârea
Traseul de via ferrata de la Cheile Turzii este unul dintre cele mai spectaculoase din țară, fiind amenajat în anul 2012 și reasigurat patru ani mai târziu. Accesul pe acest traseu este gratuit, însă există o taxă de intrare în rezervația naturală.
Accesul către traseul de via ferrata din Cheile Turzii se realizează cu venire dinspre Turda, spre localitățile Mihai Viteazul, Cheia și Cheile Turzii. Recomandăm ca înainte de a porni pe traseu, să ceri informații la punctul de Salvamont, privind starea elementelor artificiale montate.
4.2. Via ferrata de la Vadu Crișului
Locație: Stânca Peretele Zânelor, localitatea Vadu Crișului, județul Bihor
Lungime totală: 150 m
Diferență de nivel: 110 m
Durată: 1 ora urcarea / 30 de minute coborârea
Inaugurat în anul 2015 pe stânca Peretele Zânelor din Munții Pădurea Craiului, traseul de via ferrata de la Vadu Crișului este recomandat doar participanților cu vârsta minimă de 16 ani.
Către acest circuit se poate ajunge cu plecare din satul Vadu Crișului (din zona terenului de sport din localitate), mergându-se pe poteca de acces paralelă cu linia de cale ferată, ce străbate defileul.
4.3. Via ferrata de la Cheile Șugăului - Munticelu
Locație: Cheile Șugăului-Munticelu, lângă Cheile Bicazului, județul Neamț
Lungime totală traseu principal: 700 m
Diferență de nivel: 285 m
Durată: 1:30 ore urcarea / 2:30 ore coborârea
Acest traseu de via ferrata este cel mai lung din România, cu o lungime totală de aproximativ 700 metri (cel mai lung circuit). Însă este important de precizat faptul că participanții au la dispoziție 5 rute diferite de avansare, cu lungimi și niveluri de dificultate diferite.
Inaugurat în mod oficial în vara anului 2017, traseul de via ferrata de la Cheile Șugăului - Munticelu pornește de la Cabana Ecolog (la 5 minute de DN12C Bicaz - Gheorgheni), de la o altitudine de 715 metri față de nivelul mării.
După parcurgerea acestui circuit montan, participanții vor ajunge la punctul de sosire, situat pe Vârful Turnului Mare, aflat la altitudinea de 1000 metri față de nivelul mării.
4.4. Via ferrata de la Cheile Râșnoavei
Locație: zona sudică a Cheilor Râșnoavei, județul Brașov
Lungime totală: 450 m
Diferență de nivel: 220 m
Durată: 2 ore urcarea / 30 de minute coborârea
Traseul de via ferrata Cheile Râșnoavei este unul dintre cele mai vechi din țară, fiind inaugurat în anul 2001 și reasigurat în primăvara lui 2017. Este localizat pe un perete stâncos, în zona sudică a cheilor, iar parcurgerea sa este precedată de achitarea biletului de intrare.
Accesul către traseul de via ferrata de la Cheile Râșnoavei se face din drumul județean 73A, dinspre localitatea Râșnov către zona Pârâul Rece - Predeal - Cheile Râșnoavei.
În cazul plecării din Predeal, se poate ajunge la traseu urmărindu-se traseele marcate cu triunghi albastru și triunghi galben. Dacă optezi pentru plecarea din halta Timișu de Sus, urmează până la traseu poteca marcată cu triunghi roșu.
4.5. Via ferrata de la Cheile Galbenului
Locație: Peștera Muierilor, Cheile Galbenei, Baia de Fier, județul Gorj
Lungime totală traseu principal: 450 m
Diferență de nivel: 220 m
Durată: 2 ore urcarea / 30 de minute coborârea
Traseul de la Cheile Galbenului însumează 9 variante de circuit, cu lungimi și niveluri de dificultate diferite: (1) Spirala Mare; (2) Creasta Peșterii; (3) Marea Crăpătură; (4) Spirala Mică; (5) Loreley; (6) Pantera Roz; (7) Amfiteatrul Zmeilor; (8) Săritoarea Ursului; (9) Spirala Medie. Accesul pe traseul de via ferrata de la Cheile Galbenului este gratuit.
Pentru a ajunge la punctul de pornire din Baia de Fier, va trebui să străbați o distanță de 8 km a DN67 Rm. Vâlcea - Tg. Jiu. Odată ce ai ajuns în localitatea Poienari, încadrează-te pe drumul ce duce spre Baia de Fier. Din centrul localității, mai ai doar 3 km până la traseul de via ferrata de la Cheile Galbenului.
Ține cont de toate aceste informații utile despre traseele de via ferrata din România și include în planul tău de vacanță o astfel de experiență unică. Te așteptăm pe decathlon.ro cu o lista variată de produse dedicate alpinismului și escaladei, pentru a te bucura la cote maxime de o astfel de ieșire în natură!