Unselected
Traseele de via ferrata din Romania. Top informatii utile.

Trasee de via ferrata în România: tot ce trebuie să știi

Află alături de noi tot ce trebuie să știi despre traseele de via ferrata din România și descoperă oferta Decathlon.ro pentru produsele de escaladă și alpinism.

Unselected

Via Ferrata (trad. “Drumul de Fier”) reprezintă un traseu prevăzut cu scări metalice, poduri, trepte, scoabe metalice, cabluri și pitoane, parcurs obligatoriu cu un kit compus din: cască, ham și lonja de via ferrata (scorpion) cu diferite grade de dificultate.

Primele trasee de via ferrata au fost date spre utilizare în Alpi, în timpul Primului Război Mondial, cu scopul clar de a permite trupelor o mobilitate foarte bună, chiar și la altitudini înalte. În prezent, aceste trasee se parcurg în scop turistic.

Pe teritoriul României poți explora o mulțime de trasee de via ferrata, iar pe cele mai spectaculoase dintre acestea le analizăm astăzi împreună, în randurile acestui articol:

Unselected

1. Clasificarea traseelor de via ferrata din România

În România, din punct de vedere al dificultății, traseele de via ferrata sunt clasificate astfel:

-Trasee de via ferrata clasa A - acces ușor:  prize multe și de dimeniuni mari, nesolicitante din punct de vedere fizic
-Trasee de via ferrata clasa B - acces ușor: pasajele solicitante și de dimensiuni reduse alternează cu regrupările de odihnă
-Trasee de via ferrata clasa C - acces mediu: trasee abrupte cu multe pasaje dificile și prize de dimensiuni reduse
-Trasee de via ferrata clasa D - acces dificil: trasee cu pasaje de cățărare pe verticală sau surplombate
-Trasee de via ferrata clasa E - acces foarte dificil: pasaje lungi de cățărare, expuse și fără retrageri.

Așadar, nivelul de dificultate al traseelor este determinat de o serie de factori precum:

-Lungimea traseului
-Obstacolele aflate pe traseu
-Numărul de spații pentru odihnă
-Golul de sub traseu (percepția participanților)
-Altitudinea la care se află traseul
-Verticalitatea pereților.

Unselected

2.  Care sunt principalele riscuri de pe traseele de via ferrata?

Principalele riscuri la care se expun participanții pe un traseu de via ferrata au legătură cu: 

2.1. Starea precară a structurilor artificiale de pe traseu
Calitatea structurilor artificiale de pe traseul de via ferrata reprezintă un aspect esențial de la baza planificării unei astfel de aventuri. Este posibil ca modernizarea anumitor porțiuni de traseu să se fi realizat cu ani, sau chiar decenii, în urmă.

Inevitabil, iernile cu temperaturi scăzute și căderile masive de precipitații au dus la deteriorarea structurilor artificiale montate pe aceste zone de traseu, fără ca acestea să mai fie între timp readuse la parametrii optimi de utilizare.  


2.2. Condițiile atmosferice improprii pentru avansare
Vremea de la munte poate fi oricând asociată unui element-surpriză, indiferent de anotimpul în care se realizează parcurgerea unui traseu de via ferrata în România. În luni din an precum cele de primăvară, vară sau toamnă, căderile masive de precipitații, însoțite de tunete și fulgere, pot îngreuna sau chiar bloca parcurgerea unui astfel de circuit. 


2.3. Alunecările de teren și desprinderile de pietre
Riscul privind producerea acestor evenimente este unul cât se poate de real, de care montaniarzii trebuie să fie conștienți, înainte de a porni pe un astfel de traseu.

Pentru minimizarea problemelor produse de alunecările de teren și căderile de pietre, participanții pe traseele de via ferrata trebuie să fie corect echipați cu echipamentul complet de via ferrata.

Traseele de via ferrata din Romania. Top informatii utile.
Unselected

3. Reguli pentru parcurgerea unui traseu de via ferrata

Planificarea traseului se face şi în funcţie de următoarele aspecte:

-Starea medicală a fiecărui participant
-Evaluarea corectă a forțelor proprii de care dispune fiecare participant
-Prognoza meteo (nu se recomandă intrarea pe traseu dacă există riscul unei furtuni, deoarece descărcările electrice pot fi fatale pentru cei aflați pe cabluri)
-Cunoașterea noțiunilor de inițiere în escaladă.  

Echipamentul de via ferrata obligatoriu este compus din următoarele elemente:

-Ham de escaladă
-Cască de escaladă
-Mănuși de via ferrata
-Rucsac de escalada
-Lonja de via ferrata

Lonja de via ferrata este alcătuită din:

-Carabiniere autoblocante
-Corzi elastice
-Absorbitor de șoc.

Perioada de valabilitate a lonjei de via ferrata se determină în funcție de regularitatea cu care un montaniard utilizează kit-ul respectiv, după cum urmează:

-Lonja de via ferrata neutilizată: valabilitate 10 ani
-Lonja de via ferrata utilizată de 2 ori pe an: valabilitate 7 ani
-Lonja de via ferrata utilizată 1 data pe luna: valabilitate 5 ani
-Lonja de via ferrata utilizată de câteva ori pe lună: valabilitate 3 ani
-Lonja de via ferrata utilizată săptămânal: valabilitate 1 ani
-Lonja de via ferrata utilizată zilnic: valabilitate 6 luni

IMPORTANT: Lonjele pentru via ferrata suportă o greutate ce variază între 40 și 120 kg, în funcție de modelul ales. Pentru greutăți ce depășesc acest interval, se va utiliza în parcurgerea traseelor o dublă asigurare susținută de coardă.

Asigură-te că echipamentul pentru via ferrata pe care îl utilizezi îndeplinește standardele: EN 958, CE, UIAA, ISO 9001. Se interzice cu desăvârșire utilizarea unui echipament improvizat, uzat, degradat, sau necertificat conform standardelor mai sus menționate.  


Sfaturi dedicate începătorilor pentru parcurgerea traseelor de via ferrata 

Parcurgerea unui traseu de via ferrata se face pentru prima oară însoţit de un ghid sau de o persoană experimentată care să deţină echipamentul suplimentar de salvare şi cunoştinţele necesare pentru folosirea acestuia.

Niciodată nu trebuie să te afli cu încă un participant pe același segment de cablu. Oricând se poate întâmpla ca persoana de mai sus să se dezechilibreze și să cadă. În cazul în care sfatul de mai sus nu este respectat, există riscul căderii peste cei aflați mai jos.

În cazul în care te confrunți cu o cădere de pietre, apropie-te pe cât mai mult de suprafața peretelui pe care îl escaladezi. Dacă ai cum, dublează siguranța oferită de casca pentru escaladă cu ajutorul rucsacului, poziționandu-l deasupra capului.

În cazul descărcărilor electrice, acestea nu vor fil absorbite de pereții stâncoși, ci de elementele metalice de pe traseu. Este obligatoriu să te orientezi cât mai repede către un adăpost sigur, rămânând în acel punct oricât este necesar.

Traseele de via ferrata din Romania. Top informatii utile.
Unselected

4. Trasee de via ferrata în România

În țara noastră există numeroase trasee de via ferrata, ideale pentru pasionații de drumeții montane și experiențe unice în aer liber. Iată un top al celor mai frumoase 5 trasee de via ferrata din România: 

4.1. Via ferrata de la Cheile Turzii
Locație: Grota lui Hili, Cheile Turzii, județul Cluj
Lungime totală: 350 m
Diferență de nivel: 200 m
Durată: 40 min urcarea / 50 de minute coborârea

Traseul de via ferrata de la Cheile Turzii este unul dintre cele mai spectaculoase din țară, fiind amenajat în anul 2012 și reasigurat patru ani mai târziu. Accesul pe acest traseu este gratuit, însă există o taxă de intrare în rezervația naturală.

Accesul către traseul de via ferrata din Cheile Turzii se realizează cu venire dinspre Turda, spre localitățile Mihai Viteazul, Cheia și Cheile Turzii. Recomandăm ca înainte de a porni pe traseu, să ceri informații la punctul de Salvamont, privind starea elementelor artificiale montate. 


4.2. Via ferrata de la Vadu Crișului
Locație: Stânca Peretele Zânelor, localitatea Vadu Crișului, județul Bihor
Lungime totală: 150 m
Diferență de nivel: 110 m
Durată: 1 ora urcarea / 30 de minute coborârea

Inaugurat în anul 2015 pe stânca Peretele Zânelor din Munții Pădurea Craiului, traseul de via ferrata de la Vadu Crișului este recomandat doar participanților cu vârsta minimă de 16 ani. 

Către acest circuit se poate ajunge cu plecare din satul Vadu Crișului (din zona terenului de sport din localitate), mergându-se pe poteca de acces paralelă cu linia de cale ferată, ce străbate defileul.


4.3. Via ferrata de la Cheile Șugăului - Munticelu
Locație: Cheile Șugăului-Munticelu, lângă Cheile Bicazului, județul Neamț
Lungime totală traseu principal: 700 m
Diferență de nivel: 285 m
Durată: 1:30 ore urcarea / 2:30 ore coborârea

Acest traseu de via ferrata este cel mai lung din România, cu o lungime totală de aproximativ 700 metri (cel mai lung circuit). Însă este important de precizat faptul că participanții au la dispoziție 5 rute diferite de avansare, cu lungimi și niveluri de dificultate diferite.

Inaugurat în mod oficial în vara anului 2017, traseul de via ferrata de la Cheile Șugăului - Munticelu pornește de la Cabana Ecolog (la 5 minute de DN12C Bicaz - Gheorgheni), de la o altitudine de 715 metri față de nivelul mării.

După parcurgerea acestui circuit montan, participanții vor ajunge la punctul de sosire, situat pe Vârful Turnului Mare, aflat la altitudinea de 1000 metri față de nivelul mării. 


4.4. Via ferrata de la Cheile Râșnoavei
Locație: zona sudică a Cheilor Râșnoavei, județul Brașov
Lungime totală: 450 m
Diferență de nivel: 220 m
Durată: 2 ore urcarea / 30 de minute coborârea

Traseul de via ferrata Cheile Râșnoavei este unul dintre cele mai vechi din țară, fiind inaugurat în anul 2001 și reasigurat în primăvara lui 2017. Este localizat pe un perete stâncos, în zona sudică a cheilor, iar parcurgerea sa este precedată de achitarea biletului de intrare.

Accesul către traseul de via ferrata de la Cheile Râșnoavei se face din drumul județean 73A, dinspre localitatea Râșnov către zona Pârâul Rece - Predeal - Cheile Râșnoavei.

În cazul plecării din Predeal, se poate ajunge la traseu urmărindu-se traseele marcate cu triunghi albastru și triunghi galben. Dacă optezi pentru plecarea din halta Timișu de Sus, urmează până la traseu poteca marcată cu triunghi roșu. 


4.5. Via ferrata de la Cheile Galbenului
Locație: Peștera Muierilor, Cheile Galbenei, Baia de Fier, județul Gorj
Lungime totală traseu principal: 450 m
Diferență de nivel: 220 m
Durată: 2 ore urcarea / 30 de minute coborârea

Traseul de la Cheile Galbenului însumează 9 variante de circuit, cu lungimi și niveluri de dificultate diferite: (1) Spirala Mare; (2) Creasta Peșterii; (3) Marea Crăpătură; (4) Spirala Mică; (5) Loreley; (6) Pantera Roz; (7) Amfiteatrul Zmeilor; (8) Săritoarea Ursului; (9) Spirala Medie. Accesul pe traseul de via ferrata de la Cheile Galbenului este gratuit.

Pentru a ajunge la punctul de pornire din Baia de Fier, va trebui să străbați o distanță de 8 km a DN67 Rm. Vâlcea - Tg. Jiu. Odată ce ai ajuns în localitatea Poienari, încadrează-te pe drumul ce duce spre Baia de Fier. Din centrul localității, mai ai doar 3 km până la traseul de via ferrata de la Cheile Galbenului.

Ține cont de toate aceste informații utile despre traseele de via ferrata din România și include în planul tău de vacanță o astfel de experiență unică. Te așteptăm pe decathlon.ro cu o lista variată de produse dedicate alpinismului și escaladei, pentru a te bucura la cote maxime de o astfel de ieșire în natură!

Traseele de via ferrata din Romania. Top informatii utile.