fbpx

TRAIL : CUM SĂ ALERGI CU BASTOANE ?

Nu este neobișnuit să întâlniți un trailer care se sprijină pe perechea de bețe, în special pe ultra-trasee. Dacă bastoanele par a fi pentru traileri, ceea ce  binoclul este pentru vânători, sunt ele cu adevărat esențiale? Cum să le folosiți cu înțelepciune? Și ce model să alegeți? Urmați ghidul nostru!

 

DE CE SĂ FOLOSIM BASTOANE DE TRAIL ?

Pentru un alergător de trail, bețele își găsesc rostul în cazul curselor cu mulți kilometrii, mai ales atunci când au o diferență de altitudine negativă și pozitivă. Ele pot fi chiar esențiale pentru ultra-trasee.

Atu-urile lor? Acestea permit ca sportivii să se păstreze în timpul cursei lor, acționând ca cel de-al treilea picior, duc la un echilibru mai bun și stabilitate în timpul pasajelor tehnice și conferă siguranță trailerului. Acestea servesc, de asemenea, ca stabilizatori și amortizoare în coborâre pentru frânare. Pe scurt, ele nu cresc neapărat viteza, dar oferă un sprijin mai mult decât binevenit picioarelor pe distanțe lungi.

Nu uitați să verificați regulile cursei dvs. înainte de a vă lua la voi bețele: uneori sunt interzise, ca în Reunion, pentru a evita accidentările sau pentru a păstra zonele protejate.

 

CARE SUNT TEHNICILE DE ALERGARE CU BASTOANELE DE TRAIL?

În primul rând, utilizarea bețelor pentru alergare este un exercițiu destul de tehnic, care necesită puțină pregătire: ele pot fi deranjante dacă sunt prost poziționate și duc la cădere dacă rămân înfipte… Mai bine să anticipați și să înțelegeți tehnica înainte o cursa!

Apoi, există două modalități de a utiliza bastoanele, fie în coborâre, fie în pantă: simultan sau alternativ. Utilizarea unei modalități sau a celeilalte depinde de înclinația pantei și de spațiul disponibil pentru a vă pune bastoanele:

– Simultan: destul de util în cazul unor denivelări mari pentru a ușura munca coapselor prin ridicarea corpului cu forța brațelor sau la coborâre pentru a reține și a ușura picioarele. Puteți face mai mulți pași între fiecare plantare a bastoanelor. Amintiți-vă să vă sprijiniți corpul înainte și să scufundați bine bastoanele în pământ.

– Alternativ: mai adecvat atunci când spațiul este mai puțin disponibil și panta mai lentă, această tehnică necesită mai puțină putere și constă în alternarea piciorului drept și a piciorului stâng, brațul opus care plantează bastonul în față și celălalt braț în spate și în aer. În acest caz, este mai bine să nu înfigeți prea mult bățul pentru a menține un ritm mai bun. Alegeți pași mai mici pentru această tehnică mai naturală de trail

 

CUM SĂ ALEGEM BASTOANELE DE TRAIL ?

Dacă doriți să investiți în bastoane, țineți cont de principalele criterii de alegere: compactitatea, ușurința și confortul mânerului. Prioritatea trailerilor este depozitarea și extensia rapidă a bețelor pentru a le putea folosi sau a le uita pe parcursul cursei lor, în funcție de evoluția traseului. Cele mai compacte bastoane măsoară mai puțin de 40 cm când sunt pliate!

Nu ezitați să le luați în mână pentru a le testa, confortul este esențial pentru a evita să aveți bășici la mâini în timpul unei curse. Există bastoane cu curele sau, mai puțin frecvente, cu mănuși care oferă un confort sporit și o mai mare ergonomie, dar limitează libertatea de mișcare.

Ultimul sfat : nu uitați să le lăsați să se usuce bine pentru a preveni coroziunea datorată umidității.

Acum aveți toate cheile în mână pentru a alerga cu bețe. Învață să stăpânești tehnica și să alegi tehnica care îți va permite să termini probele fără a fi stânjenit. Și fiți atenți: nu înfigeți bastoanele în gambele vecinilor voștri de pe traseu!

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...