TRAIL: CUM SĂ ALERGI CU BEȚE?

Nu este neobișnuit să întâlniți un trailer care se sprijină pe perechea de bețe, în special pe ultra-trasee. Dacă bețele par a fi pentru traileri, ceea ce  binoclul este pentru vânători, sunt ele cu adevărat esențiale? Cum să le folosiți cu înțelepciune? Și ce model să alegeți? Urmați ghidul nostru!

 

DE CE SĂ FOLOSIM BEȚE DE TRAIL ?

Pentru un alergător de trail, bețele își găsesc rostul în cazul curselor pe distanțe mari, mai ales atunci când există o diferență de altitudine negativă și pozitivă. Ele pot fi chiar esențiale pentru ultra-trasee.

Atuurile lor? Acestea permit ca sportivii să economisească energie în timpul cursei, acționând ca un al treilea picior, ajută la un echilibru mai bun și stabilitate în timpul pasajelor tehnice și conferă siguranță trailerului. Acestea servesc, de asemenea, ca stabilizatori și amortizoare în coborâre pentru frânare. Pe scurt, ele nu cresc neapărat viteza, dar oferă un sprijin mai mult decât binevenit picioarelor pe distanțe lungi.

Nu uitați să verificați regulile cursei înainte de a vă lua la voi bețele: uneori sunt interzise, ca în Reunion, pentru a evita accidentările sau pentru a păstra zonele protejate.

 

CARE SUNT TEHNICILE DE ALERGARE CU BEȚELE DE TRAIL?

În primul rând, utilizarea bețelor pentru alergare este un exercițiu destul de tehnic, care necesită puțină pregătire: ele pot fi deranjante dacă sunt prost poziționate și duc la cădere dacă rămân înfipte… Mai bine să anticipați și să înțelegeți tehnica înainte de o cursă!

Apoi, există două modalități de a utiliza bețele, fie în coborâre, fie în pantă: simultan sau alternativ. Utilizarea unei modalități sau a celeilalte depinde de înclinația pantei și de spațiul disponibil pentru a vă pune bețele:

– Simultan: destul de util în cazul unor denivelări mari pentru a ușura munca coapselor prin ridicarea corpului cu forța brațelor sau la coborâre pentru a ușura picioarele. Puteți face mai mulți pași între fiecare plantare a bețelor. Amintiți-vă să vă sprijiniți corpul înainte și să scufundați bine bețele în pământ.

– Alternativ: mai adecvat atunci când spațiul este mai puțin disponibil și panta mai lentă, această tehnică necesită mai puțină putere și constă în alternarea piciorului drept și a piciorului stâng, brațul opus care plantează bățul în față și celălalt braț în spate și în aer. În acest caz, este mai bine să nu înfigeți prea mult bățul pentru a menține un ritm mai bun. Alegeți pași mai mici pentru această tehnică mai naturală de trail

 

CUM SĂ ALEGEM BEȚELE DE TRAIL ?

Dacă doriți să investiți în bețe, țineți cont de principalele criterii de alegere: compactitatea, ușurința și confortul mânerului. Prioritatea trailerilor este depozitarea și extensia rapidă a bețelor pentru a le putea folosi sau a le uita pe parcursul cursei lor, în funcție de evoluția traseului. Cele mai compacte bețe măsoară mai puțin de 40 cm când sunt pliate!

Nu ezitați să le luați în mână pentru a le testa, confortul este esențial pentru a evita să aveți bășici la mâini în timpul unei curse. Există bețe cu curele sau, mai puțin frecvente, cu mănuși care oferă un confort sporit și o mai mare ergonomie, dar limitează libertatea de mișcare.

Ultimul sfat : nu uitați să le lăsați să se usuce bine pentru a preveni coroziunea datorată umidității.

Acum aveți toate cheile în mână pentru a alerga cu bețe. Învață să stăpânești tehnica și să o alegi pe cea care îți va permite să termini probele fără a fi stânjenit. Și fiți atenți: nu înfigeți bețele în gambele vecinilor voștri de pe traseu!

Descoperă toate produsele de trail

Total
2
Shares

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020