1. Peștera scărișoara
Peștera Scărișoara merită prima poziție în acest clasament al peșterilor de pe teritoriile românești, iar motivele nu sunt deloc puține: este cea mai mare peșteră cu gheață din România, unică în zona de sud-vest a Europei și printre puținele de acest tip din lume.
Peștera Scărișoara este localizată în Munții Bihor, în arealul natural din apropierea Arieșeniului, la o altitudine de 1.165 metri. Măsoară o lungime de aproximativ 700 de metri, precum și o diferență de nivel impresionantă: 105 metri.
Accesul în peșteră se realizează pe o scară metalică, iar în interiorul acesteia, traseul către minunățiile pe care le oferă este construit pe podețe stabile. Odată ce ai pășit pe acestea, poți admira cel mai vechi bloc de gheață subteran din lume: cca. 3000 de ani vechime.
Este important de adăugat și faptul că Ghețarul de la Peștera Scărișoara, așa cum este cunoscut în mod oficial acest bloc de gheață din adâncuri, a fost declarat monument al naturii încă din anul 1938.
Chiar dacă măsoară o lungime totală de 700 de metri, turiștii pot vizita doar aproximativ o treime din această distanță, restul acesteia fiind destinat cercetărilor științifice. În Peștera Scărișoara, putem vorbi despre o temperatură constantă: -7°C (iarna) și 1°C (vara). Vizitarea acestui monument natural durează aproximativ 45 de minute.