Unselected
Topul peșterilor din România pe care merită să le vezi în drumeții

Topul peșterilor din românia pe care merită să le vezi în drumeții

Esti in cautarea unei noi aventuri? Ti-am pregatit un articol despre cele mai frumoase pesteri din Romania pe care le poti vizita in drumetii.

Unselected

Amenajate pentru ca turiștii să se poată bucura de frumusețile pe care le oferă, cele mai frumoase peșteri din România ascund peisaje cu adevărat uimitoare.

Plecăm acum împreună spre locuri ferite de lumina soarelui, pe un traseu al celor mai frumoase 10 peșteri de pe teritoriul României. La acest capitol, țara noastră stă foarte bine, așa cum vei putea în rândurile de mai jos. Să începem!

Unselected
Topul peșterilor din România pe care merită să le vezi în drumeții

1. Peștera scărișoara 

Peștera Scărișoara merită prima poziție în acest clasament al peșterilor de pe teritoriile românești, iar motivele nu sunt deloc puține: este cea mai mare peșteră cu gheață din România, unică în zona de sud-vest a Europei și printre puținele de acest tip din lume.

Peștera Scărișoara este localizată în Munții Bihor, în arealul natural din apropierea Arieșeniului, la o altitudine de 1.165 metri. Măsoară o lungime de aproximativ 700 de metri, precum și o diferență de nivel impresionantă: 105 metri.

Accesul în peșteră se realizează pe o scară metalică, iar în interiorul acesteia, traseul către minunățiile pe care le oferă este construit pe podețe stabile. Odată ce ai pășit pe acestea, poți admira cel mai vechi bloc de gheață subteran din lume: cca. 3000 de ani vechime.

Este important de adăugat și faptul că Ghețarul de la Peștera Scărișoara, așa cum este cunoscut în mod oficial acest bloc de gheață din adâncuri, a fost declarat monument al naturii încă din anul 1938.

Chiar dacă măsoară o lungime totală de 700 de metri, turiștii pot vizita doar aproximativ o treime din această distanță, restul acesteia fiind destinat cercetărilor științifice. În Peștera Scărișoara, putem vorbi despre o temperatură constantă: -7°C (iarna) și 1°C (vara). Vizitarea acestui monument natural durează aproximativ 45 de minute.

Unselected

2.Peștera ialomicioara

Dacă te afli într-o drumeție prin Munții Bucegi, treci pe lista de obiective turistice și Peștera Ialomicioara (1.530 m). Fiind situată în Moroeni și măsurând o lungime totală de aproximativ 400 de metri, Peștera Ialomicioara nu doar că este un loc accesibil turiștilor, dar este și învăluită în legende ce în fascinează și astăzi pe turiști.  

Intrarea în Peștera Ialomicioara este decorată de om cu o frumoasă biserică ce datează din secolul al XVI-lea, monument de cult ce a ars de opt ori în decursul veacurilor. În prezent, această biserică de la Peștera Ialomicioara se află în proces de restaurare.

Unselected
Topul peșterilor din România pe care merită să le vezi în drumeții

3. Peștera muierii 

Aflată în proximitatea localității Baia de Fier din județul Gorj, Peștera Muierii este una dintre cele mai populare peșteri din România, datorită frumuseților pe care le oferă turiștilor dornici de aventură.

Peștera Muierii măsoară o lungime toată de 7 kilometri, distanța dispusă pe 4 niveluri. Situată la o altitudine de aproximativ 700 de metri, aceasta este prima peșteră electrificată de pe teritoriul României, iluminatul fiind introdus în galeriile sale încă din anul 1963.

Printre camerele și formațiunile regăsite pe cuprinsul său se numără și: Cascadele Împietrite, Sala Turcului sau Galeria Urșilor. În Peștera Muierii, săpată în timp de râul Galbenului, se păstrează și astăzi conservate rămășițe de urși, lupi, mistreți, capre negre.

În 1952, o echipă de speologi a descoperit în această peșteră craniul uman al unei femei, iar cercetări ulterioare de laborator au putut demonstra faptul că acesta era vechi de aproximativ 32.000 de ani.

Unselected

4. Peștera huda lui papară

În Munții Trascăului (grupa Metaliferilor, Carpații Apuseni), ne aventurăm acum în Peștera Huda lui Papară, lungă de aproximativ 2 kilometri, de-a lungul unui pârâu subteran ce lasă în urmă lacuri și cascade.
Este una dintre peșterile românești cu cea mai mare sală și cea mai mare cascadă. Are un aspect brut, cu multe denivelări, iar dacă ești fascinat de viețuitoarele peșterilor, te afli în locul potrivit. Aici se găsește cea mai mare colonie de lilieci de pe întregul continent.

Legenda spune că în această peșteră s-ar fi adăpostit Zalmoxis, zeul în fața căruia dacii se închinau. De altfel, numele acestei peșteri din Apuseni înseamnă “Adăpostul Conducătorului”.  

Unselected

5. Peștera urșilor

Mai rămânem pentru puțin timp în Munții Apuseni, pentru a descoperi una dintre cele peșterile-cult ale României, nu doar a acestei zone: Peștera Urșilor, situată la aproximativ 85 de kilometri față de Oradea.

Popularitatea acesteia are legătură și cu fosilele de urs descoperite aici, o specie dispărută cu aproximativ 15.000 de ani în urmă. Fosile ale urșilor pot fi admirate în timpului turului, ce durează aproximativ 45 de minute.

Peștera Urșilor este alcătuită din 4 galerii principale: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviță, Galeria Lumânărilor și Galeria Științifică. Doar primele trei sunt accesibile vizitatorilor, în timp ce Galeria Științifică este dedicată exclusiv proiectelor de cercetare.

Unselected
Topul peșterilor din România pe care merită să le vezi în drumeții

6. Peștera meziad

Știai că această peșteră este una dintre cele mai lungi din România? Peștera Meziad măsoară o distanță totală de 4.750 metri, fiind dispusă pe mai multe niveluri, amenajate în timp pentru a putea fi deschise vizitatorilor. Este încă cercetată amănunțit de speologi.

În peștera Meziad întâlnești în prezent două trasee turistice, cel mai lung dintre ele măsurând o lungime de aproximativ 9 kilometri. Plecarea pe acest traseu se face din Valea Iadului, din dreptul motelului “Leșu”.

Unselected

7. Peștera cetățile ponorului

Bun venit într-una dintre cele mai frumoase peșteri din România. Peștera Cetățile Ponorului este localizată tot în Munții Apuseni, oferind chiar de la început, prin intrarea sa spectaculoasă, premisele ideale pentru o aventură de ținut minte pentru mult timp.

Peștera Cetățile Ponorului măsoară o lungime totală de aproximativ 5 kilometri, de-a lungul căreia vei întâlni din loc în loc ape subterane. Pentru a te bucura din plin de spectacolul desfășurat în interiorul acesteia, îți recomandăm să vii aici echipat corespunzător.

Unselected
Topul peșterilor din România pe care merită să le vezi în drumeții

8. Peștera ghețarul de la focul viu

Situată la o altitudine de 1.165 metri, Peștera Ghețarul de la Focul Viu (Parcul Național Apuseni, județul Bihor) și-a căpătat denumirea ca urmare a unui fenomen natural, produs în jurul orelor prânzului în interiorul său.

La o anumită oră și pentru puțin timp, poziția de pe cer a Soarelui face ca razele acestuia să cadă pe blocul de gheață localizat în această peșteră. Pentru doar câteva minute, acest fenomen natural spectaculos lasă impresia producerii unui foc veritabil.  

Unselected
Topul peșterilor din România pe care merită să le vezi în drumeții

10. Peștera vântului

Am lăsat pentru final cea mai lungă peșteră din România (distanță totală de 52 de kilometri), localizată în Munții Piatra Craiului, cu intrare în apropierea satului Suncuiuș, județul Bihor. Peștera Vântului își trage numele de la curenții puternici de aer, care circulă prin galeriile sale.

Unselected

Cum explorezi în siguranță peșterile?

Dacă planifici drumeții ce includ pe traseu și peșterile despre care am vorbit în rândurile de mai sus, este recomandat să ai un echipament de drumetie corespunzător, astfel încât frigul, umezeala sau porțiunile întunecate să nu îți creeze dificultăți. Iată recomandările noastre:

Îmbrăcămintea recomandată
Din cauza faptului că Soarele nu reușește să încălzească interiorul unei peșteri, temperaturile pot coborî destul de mult, chiar și în timpul lunilor de vară (vezi Peștera Scărișoara).

De aceea, îți recomandăm să porți o pereche de pantaloni de drumetie lungi, impermeabili, iar în zona trunchiului, o jacheta impermeabila. Asigură-te că ai la îndemână o jachetă de tip softshell, impermeabilă și anti-vânt, trasă peste un polar fleece, pentru un plus de confort termic.


Încălțămintea recomandată
Îți recomandăm să ai la tine bocanci de drumetie, cu talpă aderentă și fixare bună pe gleznă. Așa cum putut vedea mai sus, există peșteri în România ce îți vor solicita condiția fizică, așadar, este indicat să fii încălțat cu bocanci pentru munte și drumeție de calitate.
Dacă nu știi cum trebuie să alegi încălțămintea pentru drumeție sau trekking, te invităm să citești acest articol, care îți va oferi informațiile necesare pentru a te bucura de confort și siguranță atunci cand explorezi peșteri.
Accesorii necesare
Vezi oferta noastră de lanterne si frontale pentru drumetie, pentru a avea o vizibilitate foarte bună, atunci când explorezi frumusețile peșterilor din România. Nu uita acasă rucsacul pentru drumetii și betele de trekking, pentru a te bucura așa cum trebuie de această aventură în inima munților noștri.

Topul peșterilor din România pe care merită să le vezi în drumeții
Unselected

Misiunea noastră este să facem sportul accesibil tuturor! La Decathlon, dorim să punem bazele unor relații de durată cu clienții noștri și să îmbunătățim calitatea vieții prin încurajarea practicării sportului în mod regulat. Valorile principale după care ne ghidăm sunt vitalitatea și responsabilitatea. Debordând de energie, entuziasm și idei, echipa noastră s-a angajat să ofere tuturor beneficiile sportului. Etosul acesta este echilibrat de o responsabilitate profundă: față de noi, reciprocă, față de siguranța clienților noștri și față de viitorul planetei.