Unselected
Top stațiuni montane din România pentru iubitorii sporturilor de iarnă

Top stațiuni montane din românia pentru iubitorii sporturilor de iarnă

Top stațiuni montane din România pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Vezi recomandările Decathlon.ro pentru vacanța ta de la finalul acestui an.

Unselected

Pregătirile pentru un nou sezon de iarnă au intrat pe ultima sută de metri. Planurile bune de vacanță se fac încă de pe acum, de aceea, este un moment oportun pentru a descoperi cele mai frumoase stațiuni montane din România, unde poți face mișcare în aer liber.

Colindăm împreună țara prin acele zone sinonime cu sporturile de iarnă și vedem care sunt avantajele unui sejur într-o stațiune sau alta, pentru orice pasionat al activităților fizice, odată cu începerea iernii. Acestea și multe alte informații utile ție, urmează mai departe:

Unselected

1. Avantajele stațiunilor montane din românia 

Iată care sunt principalele motive pentru a studia cu atenție lista cu cele mai frumoase stațiuni montane din România, pregătită în rândurile de mai jos pentru tine:

Top stațiuni montane din România pentru iubitorii sporturilor de iarnă

1.1. Acces facil spre orice destinație

Accesul spre stațiunile montane din țara noastră se realizează cu simplitate, chiar și în condițiile traficului rutier specific perioadei de vacanță. Însă trecând peste acest lucru, ajungi cu mașina spre orice zonă pentru sporturi de iarnă descoperită puțin mai jos.

Chiar și cu trenul poți parcurge unele porțiuni de traseu, pentru a ajunge fără autoturism în unele stațiuni montane, precum cele de pe Valea Prahovei. Ai la dispoziție mai multe variante pentru a tranzita țara, spre destinația ideală de vacanță. Fă cea mai inspirată alegere pentru tine și familia ta!

1.2. Peisaje naturale uluitoare 

Datorită peisajului montan variat, țara noastră este considerată drept una dintre cele mai frumoase țări din Europa. Iarna natura capătă un farmec aparte și oferă de la o zonă la alta peisaje cu adevărat spectaculoase. Vezi puțin mai jos locurile care merită cu adevărat văzute la pas, atunci când iarna te găsește într-o stațiune montană românească.  

1.3. Listă variată de trasee montane

Dacă ești pasionat de trekking, principalele stațiuni montane din România te așteaptă cu zeci de trasee practicabile chiar și în sezonul rece, astfel încât vacanța de iarnă să fie una completă. Între două zile de schi pline, o evadare în inima naturii montane românești este o gură de aer proaspăt, benefică pentru minte și trup. 

Unselected
Top stațiuni montane din România pentru iubitorii sporturilor de iarnă

1.4. Cazări disponibile pentru orice buget 

Alegerea inspirată a destinației de vacanță vine cu un meniu complet de clipe și momente unice, ce îți fac la finalul zilei acea poftă de odihnă pe care doar aerul rece al munților o produce.

Planifică încă de pe acum excursia de iarnă într-o stațiune montană și mai ai timp să găsești cazarea ideală pentru nevoile tale. După o zi la schi sau pe un traseu ce merge spre inima naturii înzăpezite, relaxarea la SPA și somnul într-o cameră cu decor rustic sunt tot ceea ce îți poți dori, după lăsarea întunericului.

1.5. Gamă variată de sporturi pentru iarnă

Pasiunea ta pentru mișcare în aer liber, la temperaturi specifice sezonului rece, trebuie să te îndrepte în acest an spre cele mai frumoase stațiuni montane din România. Lista cu sporturi de iarnă practicabile în zonele de munte românești le oferă tuturor, de la mic, la mare, bucuria de a avea un program plin de activități. Vezi mai jos care sunt acestea.

Unselected

2. Ce sporturi de iarnă poți practica în stațiunile românești?

Dacă și tu consideri că iarna nu trebuie să reprezinte o perioadă caracterizată de sedentarism și supraalimentare, sporturile de sezon pe care le poți practica în România te mențin activ, aspect benefic pentru sănătatea întregului organism. Iată recomandările noastre.

Top stațiuni montane din România pentru iubitorii sporturilor de iarnă

1. Schiatul

Începem cu un sport de tradiție pentru cele mai frumoase stațiuni montane din România, o activitate de iarnă ce implică antrenarea armonioasă a tuturor mușchilor din corp, în special de la nivelul membrelor inferioare și a celor abdominali.

Totodată, schiatul asigură buna funcționare a sistemului cardiovascular, contribuie la reglarea somnului și stimulează îmbunătățirea tonusului mental. Prin efortul depus pe pârtie, gradul de oxigenare al corpului crește și, odată cu această valoare, capacitatea de lucru a plămânilor. Descoperim împreună mai târziu stațiunile ideale pentru schi în România.   

2. Snowboarding-ul 

Acesta a devenit extrem de popular în România ultimelor două decenii, mulți pasionați ai sporturilor de iarnă considerând că este mult mai simplu de învățat decât schiatul. Cât despre beneficiile pe care le oferă, lista este una cât se poate de variată.

Snowboarding-ul întărește grupele inferioare ale sistemului muscular, iar o oră de distracție cu placa pe pârtie poate ajuta la arderea a 450 de calorii. Practicarea acestui sport de iarnă are implicații benefice asupra sistemului cardiovascular și contribuie la reducerea episoadelor de anxietate, prin eliberarea de endorfine în organism.

Alergarea

Alergarea pe zăpadă implică un efort al organismului mult mai ridicat, așadar, o ardere a caloriilor mult mai intensă: aproximativ 100 de calorii pentru fiecare 1.5 km alergați pe timp de iarnă.
Poți practica acest sport în vacanța ta de iarnă petrecută la munte, atât pe trasee de trail, cât și pe aleile înzăpezite ale stațiunii în care te-ai cazat, atâta timp cât te asiguri că traficul reprezintă un factor de risc pentru tine sau cei alături de care alergi.

4. Trekking-ul 

Trekking-ul reprezintă un mod minunat de a te raporta la natură și timpul liber de care dispui în vacanța de iarnă. Practicată cu regularitate, această activitate susține efortul tău de a-ți depăși limitele fizice și psihice, generând astfel un nivel al stimei de sine mult mai ridicat.

Acest sport practicabil și pe timp de iarnă îți permite să fii conectat la prezent, prin cadrul natural unic pe care îl oferă. Ascultă cu atenție sunetele din jur și admiră piscurile de munți sau crevasele acoperite cu zăpadă, reducând astfel nivelurile de anxietate asociate grijilor pe care le ai.

Unselected

Alte sporturi și activități de iarnă pe care le poți practica în stațiunile montane din România: patinaj, săniuș, tubing, snow kayaking, alpinism pe gheață, cicloturism etc.

Indiferent de sportul pe care îl practici iarna, o echipare corespunzătoare este esențială pentru a te distra în inima naturii, bucurându-te de confort termic, protecție deplină și mobilitate în mișcare.  Dacă ai nevoie de o locație potrivită pentru sportul preferat, o platformă digitală precum sport.decathlon.ro cu filtre pentru zona ta îți va eficientiza căutarea.

Unselected

3. Cele mai frumoase stațiuni montane din moldova 

Zonele montane ale Moldovei îți permit să petreci vacanță de iarnă în stațiuni ce oferă o listă variată de activități fizice. Recomandările noastre sunt următoarele:

Top stațiuni montane din România pentru iubitorii sporturilor de iarnă

3.1. Vatra dornei 

Supranumită și „Perla Moldovei”, stațiunea Vatra Dornei este localizată la o altitudine de 802 m, la 112 kilometri față de Suceava. Relieful si nivelul de precipitații crescut permit un cadru ideal pentru turism, în perioada lunilor de iarnă.

Pentru cei care vor să facă trekking iarna în zona stațiunii Vatra Dornei, traseele montane includ zone naturale precum Vârful Dealul Negru, Muntele Bârnărelul, Masivul Runcul Mare sau Vârful Oușorul. Din Vatra Dornei, telescaunul îi urcă pe turiști la 1.300 km altitudine, pe Vârful Dealul Negru, ce oferă o panoramă deosebită a Depresiunii Dornelor.

Stațiunea este cunoscută pentru practicarea sporturilor de iarnă, precum schiatul sau snowboarding-ul. Pârtiile sunt prevăzute cu instalații de transport pe cablu, aici venind sportivi de toate nivelurile pentru a se bucura de aerul curat și zăpada bună căzută.

3.2. Slănic moldova 

Stațiunea Slănic Moldova din județul Bacău este o destinație de iarnă ideală, recunoscută pentru numeroase obiective turistice, regăsite pe o arie relativ restrânsă: Cazinoul, Platoul Dobru, Traseul 300 de trepte, Cheile și Cascada Slănicului sau Pârtia de schi Nemira.

Cu o lungime de aproximativ 150 de metri, pârtia este ideală pentru cei care își doresc să învețe practicarea sporturilor de iarnă pe un traseu de dificultate redusă, la un nivel de aglomerare scăzut. Poți veni aici cu schiurile, placa sau sania.

Dacă erai în căutarea unor stațiuni montane ieftine din România, Slănic Moldova este o opțiune de luat în calcul, ce îți oferă o mulțime de posibilități pentru a face mișcare în lunile sezonului rece.

Unselected
Top stațiuni montane din România pentru iubitorii sporturilor de iarnă

3.3. Durău    

Localizată în județul Neamț, la poalele masivului Ceahlău, stațiunea Durău este un punct de reper pentru turismul montan al zonei, atât vara, cât și iarna. În timpul lunilor calde, turiștii cazați aici pot face drumeții montane până pe Vârful Toaca, situat la 1.904 metri sau spre Lacul Izvorul Muntelui (Bicaz), special amenajat pentru practicarea sporturilor acvatice.

Iarna, Durăul devine un loc populat de practicanții sporturilor albe. Pârtia din stațiune are o lungime de 450 m (posibilitate de extindere până la 2.000 m), fiind dotată cu teleschi, instalații de tunuri pentru zăpadă artificială și instalație de nocturnă. Este singura pârtie din județ omologată de Autoritatea Națională pentru Turism.

Unselected

4. Cele mai frumoase stațiuni montane de pe valea prahovei 

Orice top cu stațiuni montane din România include și destinațiile de pe Valea Prahovei, celebre pentru turismul montan, practicat pe întreaga perioadă a unui an.

Top stațiuni montane din România pentru iubitorii sporturilor de iarnă

4.1. Bușteni

Îți plac sporturile de iarnă? Ia în calcul varianta unei excursii de final de an în Bușteni, una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România. Cele două pârtii disponibile sunt:

Pârtia Kalinderu 1 - lungimea de 1.450 m, lățimea medie de 40-50 m și diferența de nivel de 300 m;

Pârtia Kalinderu 2 - lungimea de 1.200 m, lățimea medie de 60-70 m și diferența de nivel de 300 m.

Secundar, mai sunt disponibile pârtia pentru sanie, în partea superioară a pârtiei Kalinderu, precum și pârtia de baby ski, în cadrul Fun Park-ului Kalinderu. Există instalație nocturnă pe toate pârtiile, tunuri pentru zăpadă artificială, precum și instalații de transport pe cablu, cu o capacitate de 1.200 persoane/oră.

4.2. Predeal

Stațiunea Predeal este situată în inima României, accesul către acestă zonă pentru vacanță realizându-se facil, atât cu trenul, cât și cu autoturismul sau autocarul. Este situată la cea mai înaltă altitudine urbană din România, între 1.030 m și 1.110 m.

Pârtiile de schi din Predeal oferă condiții ideale pentru pasionații de schi sau snowboard. Clăbucet, Teleferic, Gârbova sau Cocoșul sunt doar câteva dintre cele mai populare pârtii ale acestei stațiuni montane.

Se deosebesc prin nivelul de dificultate și diferența da nivel, însă cele mai multe dintre acestea sunt dotate cu facilitați necesare unei experiente de iarnă, așa cum îți dorești să găsești acolo unde mergi să practici sportul de iarnă preferat: instalație de nocturnă, transport pe cablu și tunuri de zăpadă, pregătite să suplimenteze stratul natural.

4.3. Sinaia 

Sinaia, una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România, este situată la poalele Munților Bucegi, la o altitudine cuprinsă între 798-971 m, la o distanță de 121 km față de București. Verile sunt răcoroase, iar iernile nu foarte friguroase, condiții meteo specifice pentru climatul subalpin al regiunii, în care se încadrează această stațiune de pe Valea Prahovei.

Turismul în zonă este unul înfloritor, datorită numeroaselor monumente istorice, precum Peleșul, Pelișorul sau Cazinoul din Sinaia. După căderea primelor zăpezi, stațiunea se umple de pasionați ai sporturilor de iarna.

În Sinaia este localizat cel mai important domeniu schiabil de altitudine din România, cu un număr impresionant de 16 pârtii. Cele mai des utilizate dintre acestea sunt:

Carp - lungime 1.382 m; diferență de nivel 449 m; Nivel de dificultate: dificil.
Valea Dorului 2 - lungime 804 m; diferență de nivel 230 m; Nivel de dificultate: mediu-dificil.
Valea Soarelui 2 - lungime 1.200 m; diferență de nivel 200 m; Nivel de dificultate: ușor.

Pârtiile oferă facilități de transport precum: telegondola, telescaunului, telecabina, teleschiul.

Unselected

5. Cele mai frumoase stațiuni montane din transilvania 

Top stațiuni montane din România pentru iubitorii sporturilor de iarnă

5.1. Poiana brașov 

Poiana Brașov este cea mai populară stațiune pentru practicarea sporturilor de iarnă din România. Situată la poalele Masivului Postăvaru, această destinație ideală pentru vacanța de la finalul anului oferă posibilități de cazare și distracție pentru toate bugetele.

În timpul lunilor cu vreme însorită, din Poiana Brasov se poate pleca pe trasee montane spre munții Postăvaru, Piatra Craiului, Bucegi și Piatra Mare, acestea fiind preferate atât de cei care fac trekking, cât și de turiștii care aleg să meargă cu bicicletele spre inima naturii.

În sezonul de iarnă, sunt disponibile 12 pârtii cu niveluri de dificultate diferite. Dintre acestea, cea mai populară este pârtia Bradu, fiind dotată cu instalație nocturnă, centru pentru închirierea echipamentelor de schi și snowboard, precum și cu tunuri de zăpadă artificială.

Preferi patinajul, ca alternativă pentru sporturile practicate pe pârtie? Patinoarul din Poiana Brașov îți permite să te dai cu patinele pe gheață într-un cadru amenajat la cele mai înalte standarde, alături de toți cei cu mergi în vacanță de iarnă, de la mic la mare.   

5.2. Păltiniș 

Localizată în județul Sibiu, stațiunea montană Păltiniș este o alternativă de luat în calcul pentru vacanța de iarnă, dedicată familiilor sau schiorilor începători. Arena Platoș Păltiniș este situată la aproximativ 30 de kilometri de centrul orașului Sibiu, la o altitudine de aproximativ 1.400 m.

Este compusă din 9 pârtii, ale căror dificultate variază de la un traseu la altul. Cele mai lungi dintre acestea sunt Pârtia Poiana Poplăcii și Pârtia Panorama Sibiului, de aproximativ 600 m fiecare. Tot aici ai acces și la o pârtie de tip Baby Ski, pentru distracția celor mici.  

Facilități ale Arenei Platoș Păltiniș: instalație de nocturnă, tunuri pentru zăpadă artificială, centru pentru închirierea echipamentelor, școală de schi, apres ski bar, parcare (300 de locuri disponibile). Dacă stai în Sibiu în timpul vacanței de iarnă, beneficiezi de ski bus pe ruta Sibiu-Păltiniș și retur.

Unselected
Top stațiuni montane din România pentru iubitorii sporturilor de iarnă

5.3. Arieșeni 

Aflată la granița dintre județele Alba și Bihor, stațiunea Arieșeni este o oază de relaxare pentru cei care vin la munte, indiferent de anotimp. Situată la o altitudine de 950 m, Arieșeniul se află pe cursul superior al râului Arieșul Mare, într-un decor natural ce permite practicarea sporturilor de iarnă și drumețiile pe timp de vreme bună, pe diferite trasee.

Destinații pe care le poți vizita în zonă: Ghețarul Arieșeni, Peștera Poarta lui Ionele, Peștera Porțile Bihorului, Groapa Ruginoasa, Peștera Urșilor sau Casa Memorială Avram Iancu.

Pârtia Vârtop din stațiunea Arieșeni este cea mai cunoscută atracție turistică din regiune pentru schiori și cei care se dau cu placa de snowboard. Accesul cu săniile pe această pârtie nu este permis. Sezonul sporturilor de iarnă începe în luna decembrie și ia sfârșit odată cu începerea primăverii, spre finalul perioadei martie-aprilie.

Lungimea totală a pârtiei de schi din Arieșeni este de aproximativ 1.000 metri, cu o diferență de nivel de aproximativ 200 metri. Gradul de dificultate este unul mediu, iar cei care practică aici sporturile preferate de iarnă în această zonă pot rămâne pe pârtie și după lăsarea întunericului, datorită instalației de nocturnă moderne.

Unselected

6. Cum practici în siguranță sporturile de iarnă preferate?

Vacanța de iarnă te găsește într-o stațiune montană din România? Bucură-te de lista variată a posibilităților de mișcare în aer liber, ținând cont de următoarele sfaturi:

6.1. Echipează-te corespunzător împotriva frigului
Indiferent de activitatea fizică pe care o alegi în zilele de concediu, organismul trebuie să beneficieze de soluție vestimentare ce pot elimina cu succes transpirația produsă în urma efortului, asigurând, totodată, un confort termic ideal și mobilitate foarte bună.

Îmbracă-te în straturi, atunci când faci sport iarna la munte, fiecare dintre acestea având un rol bine definit. Primul strat de haine menține pielea uscată și oferă senzația de căldură, stratul intermediar asigură confortul termic optim la temperaturi ce variază, în timp ce stratul de haine exterior te apără de vânt și umezeală.

6.2. Patinează doar în spații special amenajate
Asigură-te că patinoarul pe care alegi să te dai este omologat. Evită să patinezi pe gheață care nu este aprobată de autoritățile acreditate, așa cum este cea formată pe suprafața lacurilor montane. Chiar dacă stratul de gheață format pare unul foarte rezistent, poate oricând ceda sub acțiunea greutății. Evită neplăcerile cauzate de căderea în apă, la o temperatură înregistrată sub pragul critic de 0°, pentru a te bucura doar de momente frumoase în vacanța ta de iarnă.

6.3. Alege corect echipamentul de schi și snowboard
Înainte de merge pe pârtie, asigură-te că echipamentul de schi sau snowboard pe care îl utilizezi are dimensiunile potrivite pentru statura ta, precum și funcții adaptate nivelului tău de experiență.
Regula se aplică pentru toate elementele echipamentului: boots, clăpari, schiuri, placa de snowboard, hainele pentru practicarea acestor sporturi etc.

În caz contrar, vei resimți un real disconfort pe pârtie, pe care îl poți asocia în mod eronat experienței în sine, existând chiar riscul de a pierde cu mai multă ușurință controlul în timpul unei coborâri, fapt ce poate duce la accidentări nedorite.
Gata de distracție în noul sezon rece? Cele mai frumoase stațiuni montane din România te așteaptă și în acest an cu o mulțime de variante pentru a te distra în aer liber, pliate pe orice buget sau activitate pe care vrei să o practici.

Intră acum pe site-ul nostru și alege cele mai potrivite echipamente de schi, snowboard sau dedicate altor sporturi de iarnă. Alegerea corectă a acestora îți permite să trăiești la intensitate maximă fiecare moment al concediului tău de iarnă, alături de familie și prieteni.

Top stațiuni montane din România pentru iubitorii sporturilor de iarnă