TOP 15 CELE MAI FRUMOASE CASCADE DIN ROMÂNIA PE CARE LE POȚI VEDEA ÎN DRUMEȚII

Descopera cele mai frumoase cascade din Romania, afla unde se afla fiecare, cum poti sa ajungi acolo si alege echipamentul potrivit pentru o drumetie.

TOP 15 CELE MAI FRUMOASE CASCADE DIN ROMÂNIA PE CARE LE POȚI VEDEA ÎN DRUMEȚII

Dacă îți plac drumețiile spre destinații fascinante din inima naturii, explorăm astăzi împreună topul cu cele mai frumoase cascade din România, răsfirate peste tot prin țară, prin mai toate zonele Carpaților.

Cascadele sunt locuri din natură cu un farmec aparte, pentru că le descoperi de fiecare dată la finalul unei drumeții pe care o planifici în detaliu, având cu tine echipamentul de trekking la munte complet și o poftă molipsitoare de a lua la pas trasee pe care nu ai mai fost niciodată.

1.Cascade din Maramureș

Cascadele din Maramureș reprezintă adevărate minuni pe care natura le-a construit în timp. Dacă îți dorești să faci o drumeție în această zonă a țării, cascadele din Maramureș trebuie să își găsească loc pe lista cu destinații la care te gândești încă de pe acum.

Iată care sunt recomandările cu care începem acest top de astăzi: 

1.1. Cascada Cailor
Cascada Cailor din județul Maramureș, este a doua cea mai înaltă cădere de apă de pe teritoriul țării noastre. Aflată în Munții Rodnei, în apropierea stațiunii Borșa, această cascadă are un farmec aparte, susținut și de legendele formate de-a lungul timpului în jurul frumuseții sale.

Către cascada Cailor se poate ajunge atât la pas, cât și cu telescaunul. Peisajul este unic: la capătul unei drumeții prin mijlocul peisajelor oferite de Munții Rodnei, descoperi o cascadă cu o înălțime de aproximativ 100 de metri, a cărei apă șerpuiește la vale printre păduri de conifere și pereți de stâncă.

Cascada Cailor reprezintă destinația ideală pentru orice iubitor al zonelor sălbatice din România. Pentru a te caza cât mai aproape de ea, poți sta la hotel sau la pensiune în stațiunea Borșa, sau poți înnopta la cort, acolo unde terenul îți permite amplasarea propriului tău perimetru. 

TOP 15 CELE MAI FRUMOASE CASCADE DIN ROMÂNIA PE CARE LE POȚI VEDEA ÎN DRUMEȚII
TOP 15 CELE MAI FRUMOASE CASCADE DIN ROMÂNIA PE CARE LE POȚI VEDEA ÎN DRUMEȚII

1.2. Cascada Șipot
Mai rămânem pentru puțin timp în județul Maramureș, pentru a povesti despre o altă cascadă pe care o poți descoperi în această zonă plină de obiective turistice naturale din România: cascada Șipot.

Chiar dacă nu oferă o cădere de apă la fel de impresionantă precum cascada Cailor, Șipot oferă un cadru spectaculos. Cascada are un debit destul de mare în lunile de primăvară, după topirea zăpezilor de pe platoul vulcanic Igniș.  

Localizată pe cursul unuia dintre afluenții râului Săpânța, cascada Șipot a cunoscut în ultimii ani o popularitate din ce în ce mai mare, datorită accesului facil către aceasta. O poți descoperi la capătul unui veritabil traseu de trekking, însă ține cont de faptul că trebuie să fii echipat corespunzător pentru această aventură.

Pe traseu există o mulțime de porțiuni abrupte și alunecoase, mai ales în sezonul de primăvară. Atunci când te apropii de aceasta, drumul se bifurcă: poți alege să urci în amonte de cascada, sau să cobori chiar în dreptul locului în care se oprește căderea de apă.

Indiferent de poteca pe care alegi să mergi, peisajul oferit de cascada Șipot este uimitor. 

1.3. Cascada Strungi
Situată la o altitudine de 1.025 m, cascada Strungi, județul Maramureș, se află în apropierea cabanei Agriș, de la poalele munților vulcanici Gutâi. Această cădere de apă s-a format ca urmare a revărsării unui mic pârâu peste abruptul platoului vulcanic Igniș.

Înălțimea cascadei Strungi este de aproximativ douăzeci de metri. Dacă te afli în această zonă a județului Maramureș, trebuie să adaugi această cascadă pe lista de obiective. Spunem asta, deoarece peisajul pe care îl oferă cascada Strungi este superb, deoarece căderea de apă se împrăștie sub forma unei perdele dense.

În lunile de iarnă, atunci când temperaturile coboară sub pragul de 0°C, apa cascadei Strungi îngheață, iar întreaga zonă capătă un farmec aproape magic.

Pentru a ajunge la cascada Strungi, află că accesul se poate face fie dinspre Sighetul Marmației, fie dinspre localitățile Iapa sau Valul Izei. Odată ce ai ajuns la cabana Agriș, drumul pe jos până la cascadă mai durează aproximativ o oră. 

TOP 15 CELE MAI FRUMOASE CASCADE DIN ROMÂNIA PE CARE LE POȚI VEDEA ÎN DRUMEȚII

2. Cascade din Caraș-Severin 

Cascadele din județul Caraș-Severin își găsesc un loc binemeritat în topul celor mai frumoase cascade din România. Iată care sunt acestea:

2.1. Cascada Văioaga
Aflată nu departe de punctul de intrare în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița (aproximativ 20 de minute de mers pe jos), cascada Văioaga este una dintre cele mai frumoase căderi de apă de la noi din țară.

La fel ca mai toate cascadele din județul Caraș-Severin, Văioaga nu este foarte înaltă, însă surprinde prin debitul puternic de apă, ce își face loc la vale printre bolovani uriași și o pădure deasă de foioase.

Îți dorești să vizitezi în acest an cascada Vaioaga din România? Ia cu tine în rucsacul de drumetie și camera foto, pentru că acolo unde căderea de apă de sfârșește, cursul acesteia a format în timp o mică piscină naturală, de o limpezime cum rar îți este dat să vezi în alte areale naturale din țară. 


2.2. Cascada Beușnița
Ne mai plimbăm puțin prin Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, pentru că tot în această zonă de interes național pentru turism se află o altă cădere de apă spectaculoasă: Cascada Beușnița.

Aceasta este alcătuită dintr-o formațiune de cascade mici, ce duc la vale un debit impresionant, pentru a forma într-un final principala cădere de apă a cascadei Beușnița. Aceasta are o înălțime de aproximativ 5 metri, iar de-a lungul cursului său s-au depus în timp formațiuni de mușchi și licheni.

Pentru a te bucura și tu de acest spectacol al naturii, de la podul Bei mergi pe jos timp de aproximativ 2 ore până la cascadă, pe un drum forestier. Accesul este unul facil, cu diferențe de altitudine extrem de reduse, așa că îi poți lua fără probleme și pe cei mici în această aventură.


2.3. Cascada Moceriș
Localizată într-o zonă cunoscută și sub denumirea de “Tărâmul Zânelor”, în lumea mirifică a Banatului de Sud, cascada Moceris devine, parcă, mai frumoasă de la an la an. Drumeția până la cascadă este simplu de realizat, pentru toți cei din familie, de la mic la mare.

Din satul Moceris până la cascada nu sunt decât 4 kilometri, de-a lungul unui drum relaxant prin inima naturii. Aflată la poalele Munților Aninei, cascada Moceriș este dispusă pe trei trepte, fiecare având farmecul său aparte.

Dintre toate cele trei trepte ale cascadei Moceris, treapta mediană este și cea mai spectaculoasă. Aici, nuanța de verde a mușchilor crescuți în timp pe terasamentele de calcar, aflată în armonie cu debitul impresionant al apei cristaline, oferă un peisaj de vis. 

TOP 15 CELE MAI FRUMOASE CASCADE DIN ROMÂNIA PE CARE LE POȚI VEDEA ÎN DRUMEȚII

3. Cascade din Bihor

Lăsând în urmă spre sud cascadele din Caraș-Severin, ne îndreptăm acum spre căderile de apă spectaculoase de pe raza județului Bihor:

3.1. Cascada Boiului
Cascada Boiului este situată în Munții Pădurea Craiului, în apropierea satului Lorău, de pe drumul E60 Oradea – Cluj. Drumeția către această cădere de apă are loc pe drumul forestier ce șerpuiește de-a lungul firului văii Boiului, afluent al Crișului Repede.

Cascada Boiului este situată la capătul din amonte al văii Boiului, desfășurându-se pe două trepte. Căderea de apă măsoară o înălțime de aproximativ 7 metri. Odată ce a trecut de pragul superior, debitul de apă formează un mic iaz de o frumusețe aparte, din care pârâul coboară apoi spre cel de-al doilea prag.

Spre deosebire de alte căderi de apa pe care le-ai descoperit în acest top, cascada Boiului nu este la fel de spectaculoasă. Îi oferim, totuși, un loc binemeritat în clasamentul de astăzi, datorită traseului pitoresc de care poți avea parte, până să ajungi acolo unde este localizată.


3.2. Cascada Vadu Crișului
Înconjurată de un peisaj natural sălbatic, din inima Munților Pădurea Craiului, cascada Vadu Crișului se află în apropierea peșterii omonime, pe malul stâng al Crișului Repede. Apa ce iese din peșteră are o cădere de aproximativ nouă metri, până într-un bazin format în calcar.

Începând cu anul 1955, cascada și peștera Vadu Crișului, alături de întregul defileu spectaculos din care acestea fac parte, au fost declarate rezervație naturală.

Poteca ce duce la baza cascadei este destul de abruptă, așa că trebuie să te echipezi corespunzător pentru a-i admira frumusețea de la doar câțiva metri. La finalul articolului, aflăm împreună cum alegi echipamentul de drumeție potrivit, atunci când te afli pe traseele ce duc la cele mai frumoase cascade din România.  


3.3. Cascada Evantai
Această cădere de apă se află localizată la jumătatea distanței dintre intrarea în Cheile Galbenei și Izbucul Galbenei. Pentru a ajunge la cascada Evantai, din centrul stațiunii turistice Arieșeni trebuie să urmezi marcajul cu triunghi galben, pe drumul forestier ce urcă spre satul Cobleș.

Cascada Evantai este o cădere de apă spectaculoasă, de aproximativ șapte metri, pe Valea Galbenei. Poți explora și cursul subteran al acestei apei, pătrunzând în peștera situată în amonte de cascadă.

În apropiere de cascada Evantai există o mulțime de alte obiective turistice naturale, pe care trebuie să le vezi cu ochiul liber, în cazul în care te afli în această zonă a țării: Cheile Galbenei, Ghețarul Focul Viu, Cetățile Ponorului, Avenul Bortig sau Pietrele Galbenei.