TEHNICI DE ORIENTARE ÎN ÎNOTUL ÎN APE DESCHISE

Tehnici de orientare în înotul în ape deschise

ÎNAINTE DE ÎNOT
 ÎN TIMPUL ÎNOTULUI

Fundalul întunecat, apa tulbure și valurile tumultuoase reprezintă principalele obstacole în calea descoperirii înotului în natură. Și cine descoperă că “a greșit traiectoria” realizează în mod inevitabil că trebuie să se întoarcă “pe drumul drept”.

Pentru a îmblânzi acest element natural, mediul său înconjurător și pentru a nu pierde nordul, este important să cunoașteți câteva trucuri pentru a vă menține traiectoria de la început până la sfârșit.

Astăzi ne vom concentra pe tehnicile folosite, înainte și în timpul înotului, de către înotătorii de ape deschise pentru a se orienta, pentru a nu se rătăci, și mai ales pentru a ajunge în siguranță!

Înainte de înot

Fie pentru o competiție, fie pentru o ședință de antrenament, înotătorul trebuie să-și petreacă timpul în avans pentru a-și analiza viitorul loc de joacă.

Este esențial să vizualizați și să memorați traseul pe care doriți să-l faceți, precum și locația exactă, forma și culoarea geamandurilor. Acest pas este esențial fie că ați decis să înotați în interiorul zonei de înot , fie în afara.

Pe lângă localizarea geamandurilor, găsiți de asemenea repere vizibile de la distanță și în înălțime (stâlp, copac, clădire …). Acest lucru este important mai ales dacă înotați pe mare, din cauza înălțimii valurilor. Într-adevăr, odată poziționați la câțiva metri de mal, acestea vor avea tendința de a vă împiedica vederea asupra țărmului și, prin urmare, reperele voastre terestre.

În ceea ce privește valurile, cea mai bună soluție rămâne să te împrietenești cu ele! Utilizați-le pentru a câștiga înălțime și pentru a vă găsi mai ușor drumul.

Memorarea acestor locații cheie vă va ajuta în mod inconștient și fără a vă ridica neapărat capul la fiecare zece metri, pentru a menține coerența în traiectoria voastră.

Apoi combinați inteligența situațională cu o tehnică bună de respirație și veți deveni o veritabilă busolă acvatică !

TEHNICI DE ORIENTARE ÎN ÎNOTUL ÎN APE DESCHISE

În timpul înotului

Așa cum probabil ați observat deja, înotătorii de ape libere tind să ridice capul foarte sus în timpul respirației. Aceasta este într-adevăr o modalitate foarte eficientă de a combina simultan admisia de aer și orientarea.

Această tehnică este folosită de toți înotătorii de ape libere experimentați. În plus, pe mare, dincolo de a servi pentru respirație și orientare, permite schimbarea sprijinului în timpul trecerii valului.

Cu toate acestea, a privi înainte sa în acest mod în înotul în aer liber fără a pierde eficiența necesită o tehnică specială:

• În primul rând, va trebui să efectuați un sprijin diferit în apă, mai adânc și cu cotul îndoit, pentru a vă ridica linia umărului, și să ridicați capul deasupra apei în timp ce vă propulsați înainte . Va trebui să vă uitați în depărtare pentru a vă îndrepta și inspira în “mișcare”.

• Odată redresați, vă veți afla în poziția “polo de apă”, cu capul în aer liber, iar picioarele vor trebui să compenseze dezechilibrul printr-o pendulare mai rapidă. Această parte trebuie să fie scurtă. Pentru a face acest lucru, nu uitați să expirați tot aerul în apă pentru a încuraja o inspirație rapidă. În ceea ce privește orientarea, dacă ați făcut munca de recunoaștere înainte de a înota, vă veți găsi drumul cât ai clipi din ochi!

• Întoarcerea aeriană a brațului este diferită de cea din piscină. De fapt, în loc să vă îndoiți brațul și să ridicați cotul în înălțime, întoarcerea brațului va trebui să fie făcută din scurt, mult mai aproape de apă.

• Capul va coborî apoi odată cu partea superioară a corpului pentru a-și regăsi locul între umeri în favoarea unei înotări orizontale și fluide.

• Nu este nici un avantaj în practicarea acestei tehnici la fiecare două mișcări, dacă nu o puteți repera din prima. Într-adevăr, aceasta induce o schimbare a ritmului care vă poate obosi rapid. Practicați-l în funcție de mediul înconjurător și ușurința voastră la fiecare 4, 6, 8 sau 10 mișcări.

Acum știți cum să vă luați reperele și să vă mențineți traiectoria în apă naturală! Dar, înainte de toate, pentru a vă orienta eficient, prima condiție rămâne să vedeți clar!

Pentru aceasta, alegeți ochelarii de înot cu lentile de oglindă pentru a vă proteja ochii de reflexia soarelui pe apă. În ceea ce privește aburirea, puneți un pic de șampon pe ochelari și clătiți-i înainte de a pleca, veți evita o sesiune în ceață!

Ieșire plăcută în natură!

TEHNICI DE ORIENTARE ÎN ÎNOTUL ÎN APE DESCHISE