STAND UP PADDLE – DESCOPERĂ SPORTUL VERII!

Stand up paddle – descoperă sportul verii!

Încă nu ai încercat Stand Up Paddle-ul? Cu toate acestea, este cel mai accesibil sport de apă care vă va permite să mergeți pe apă foarte repede.

Stand-up paddle-ul este o placă mare pe care vâslim în picioare. Practica lui a explodat deoarece învățarea este foarte rapidă, nu trebuie să ai o stare fizică bună și poate fi practicată pe orice tip de apă sau pe mare. Nu există nicio scuză pentru a nu-l încerca!

STAND UP PADDLE – DESCOPERĂ SPORTUL VERII!

Ce este stand up paddle-ul?

Stand up paddle-ul (tradus cuvânt cu cuvânt “vâslit din picioare”) este un sport ancestral hawaian, care a fost adus la zi cu câțiva ani în urmă și a cărui practică a explodat datorită ușurinței sale de învățare. De asemenea, numit “Paddle” sau “Sup”, acest nou sport de alunecare poate fi controlat în câteva minute pe cursuri de apă lină și permite plimbarea pe apă în ritmul fiecăruia, pe mare, lac sau alt plan de apă de interior.

Practicarea lui este împărțită în 3 categorii:

plimbări cu plăci late și foarte stabile
mersul pe plăci mai lungi și mai înguste pentru un maxim de viteză
navigarea pe plăci scurte și late pentru o mai mare manevrabilitate în valuri
Există 2 tipuri de confecţionare a plăcilor:

plăcile gonflabile (ideale pentru începători), foarte solide, umflate în câteva minute, ce încap într-un rucsac mare și depozitate în portbagajul mașinii
plăcile rigide (mai degrabă destinate experților în surf sau celor ce sunt pe cale să devină), mai eficiente, mai fragile și care necesită o un portbagaj special de mașină pentru a le transporta

STAND UP PADDLE – DESCOPERĂ SPORTUL VERII!

Principiile stand up paddle-ului

Pentru a debuta în SUP, aveți nevoie de o placă largă pentru o bună stabilitate (de preferință gonflabilă, este mai convenabil de transportat), o vâslă și un curs de apă lin fără vânt și fără curent.

Pentru siguranță, un cordon (leash) conectează placa de picior. În caz de cădere, placa nu se va îndepărta niciodată de tine. Pentru mai multă siguranță, puteți purta un ajutor pentru flotabilitate. Dacă îți duci copilul pe placă cu tine, acesta trebuie să poarte întotdeauna o vestă de siguranță.

La prima lansare la apă, începe pe genunchi pentru a simțiți echilibrul plăcii și apoi să te ridici în timp ce rămâi flexat pe picioare pentru o mai mare stabilitate. Începe să vâslești pe o latură cu lama paletei deschise spre față. Apoi, atunci când placa începe să se întoarcă sub efectul vâslei, vâslește pe cealaltă parte prin schimbarea vâslei în mână.

Despre asta este vorba, acum ştii să practici SUP!

STAND UP PADDLE – DESCOPERĂ SPORTUL VERII!

Ce beneficii are stand up paddle-ul?

Partea amuzantă la Stand Up Paddle este că faci un efort fizic fără să-l conștientizezi. Într-adevăr, vâslind pe placă, chiar și în ritm lent, sistemul cardiovascular este solicitat, dar și o mulțime de mușchi:

picioarele care asigură stabilitate (propriocepție);
abdomenul care transmite efortul de canotaj către placă
corpul superior (umeri, brațe, dorsale) care sunt activate în mișcarea de navigare.
Dacă utilizezi o placă gonflabilă, folosirea pompei timp de câteva minute pentru a ajunge la presiunea corectă de umflare este, de asemenea, o modalitate bună de a vă încălzi înainte de a începe vâslitul.

Și toate acestea în aer curat, te bucuri de peisaj și plimbare pe apă în liniștea naturii!

STAND UP PADDLE – DESCOPERĂ SPORTUL VERII!

Este stand up paddle-ul pentru tine?

Oricine poate practica SUP în condiții de siguranță pe un curent de apă lin, fără vânt și fără curenţi. Copiii pot începe să se așeze în fața plăcii părintelui, înainte de a se ridica singur, cu vâsla ajustată la dimensiunea lor (cu brațele întinse deasupra capului, mânerul trebuie să ajungă la încheietura mâinii).

Iar singurul risc este să devii complet dependent de acest sport, să faci excursii din ce în ce mai lungi sau să încerci să mergi mai repede progresând în tehnica canotajului sau chiar să te distrezi făcând surfing pe valuri mici.

Dacă exersezi singur, ia-ți o vestă pentru flotabilitate (unele cu un buzunar de apă pentru o hidratare ușoară), o husă impermeabilă pentru a vă lua telefonul dacă este necesar și nu uita să verifici întotdeauna vremea înainte de a intra în apă. Vântul din faţă, mareea sau curentul pot, într-adevăr, să îți strice ieșirea.

STAND UP PADDLE – DESCOPERĂ SPORTUL VERII!

Echipamentul necesar pentru practicarea stand up paddle-ului

Pentru transport și pentru o depozitare ușoară, îți recomandăm utilizarea unei plăci gonflabile, precum și o vâslă reglabilă (pentru mai multe persoane) și detașabilă (pentru a intra în sacul plăcii gonflabile). Adăugă o vestă de siguranță și o geantă impermeabilă pentru a aduce lucruri pe apă și ești gata pentru aventură!

STAND UP PADDLE – DESCOPERĂ SPORTUL VERII!

Placile gonflabile

Există modele gonflabile extrem de rigide și foarte puternice datorită unei tehnologii specifice de înaltă presiune. Deci, poți alege o placă de drumeție ocazională, de plimbare regulată, de curs sau de surfing care se potrivește într-un rucsac mare atunci când este dezumflată și se umflă în câteva minute cu o pompă de înaltă presiune.

STAND UP PADDLE – DESCOPERĂ SPORTUL VERII!

Vâslele

Pentru a evita să greșești asupra taliei, alege o vâslă reglabilă după înălțime ce poate fi utilizată pentru întreaga familie. Greutatea sa poate fi de o importanță enormă, în special pentru călătorii lungi. Modelele din aluminiu sunt solide, dar grele (1kg), cele de carbon mult mai ușoare (până la 500g). Dacă dorești poți ţine vâsla în rucsacul de SUP gonflabil, alege un model detașabil în 2 părți.

STAND UP PADDLE – DESCOPERĂ SPORTUL VERII!

Pompele

Pentru a-ți umfla placa în câteva minute, poți alege o pompă manuală de înaltă presiune cu acțiune dublă (aerul este împins chiar dacă mânerul este sus sau jos) sau acțiune triplă (mai mare și mai rapidă decât acțiunea dublă). Dacă observi că această fază de inflație este prea dificilă, alege o pompă electrică care se conectează la bricheta mașinii. În timp ce te schimbi, placa va fi automat umflată la presiunea corectă!

Recunoaște că nu mai ai nici un motiv să nu încerci cât mai repede posibil acest nou sport pe apă atât de ușor!

Deci, ne vedem pe apă?