SQUASH: TOT ce trebuie să știi despre unul dintre cele mai sănătoase sporturi


Squash-ul este un sport foarte dinamic și din ce în ce mai practicat. Dimensiunea terenului de joc este destul de mic în comparație cu cel specific altor sporturi și, contrar așteptărilor, tocmai acest lucru face ca squash-ul să fie mai solicitant decât alte sporturi, deoarece mișcările sunt mai bruște și antrenează mult mușchii.

Jocul de squash, fiind unul dintre sporturile solicitante, este, totodată, o provocare pe care fiecare fan al mișcării ar trebui să o accepte. în acest articol vei afla ce este squash-ul, ce beneficii are, ce echipament îți este necesar, care sunt detaliile tehnice, dar și costurile unui teren specific acestui sport și cele mai importante reguli ale squash-ului.

 

1. Detalii generale despre acest sport: ce este squash-ul, beneficiile lui și echipamentul necesar

Squash-ul este un sport relativ nou apărut, mai exact în jurul anului 1830, și care, în anul 2012, a fost declarat de către prestigioasa revistă Forbes drept cel mai sănătos sport. Află din acest capitol ce este squash-ul, ce beneficii are și care este echipamentul necesar pentru practicarea acestui sport.

Ce înseamnă squash


Fiind un tip de tenis, squash-ul este un sport ce se joacă folosind rachete și mingi speciale. Diferența, totusi, apare, în afara regulilor jocului, bineînțeles, atunci când vorbim despre terenul pe care se practică acest sport. Practicarea lui se face doar în interior, în sala specială de squash, ce este trasată cu linii delimitatoare pentru zonele de joc, de obicei de culoare roșie sau galbenă. Squash-ul are principii care se aplică și la tenisul de camp, însă transpuse în modul de joc al squash-ului.

Squash-ul este sportul în care terenul de joc este mai mic decât cel al majorității sporturilor și care se folosește de peretele frontal, și nu de sol, pentru a trimite mingea către oponent. De obicei, squash-ul se joacă 1 la 1 (squash simplu), însă se poate juca și în echipe de câte 2 (squash la dublu). Citește în continuare articolul pentru a afla regulile jocului de squash și alte informații utile.

Beneficiile squash-ului


Squash-ul este un sport ce poate fi practicat de oricine si, mai mult de atat, fiind practicat in interior, in sali speciale, poate fi jucat indiferent de conditiile meteorologice.
Acest sport ofera o lista de beneficii pe care le ofera practicantilor lui, acestea fiind urmatoarele:

 • imbunatateste coordonarea ochi-mana;
 • dezvolta agilitatea;
 • imbunatateste flexibilitatea;
 • lucreaza toate marile categorii de muschi;
 • imbunatateste circulatia sangelui;
 • este o combinatie foarte buna intre exercitiile de cardio si nu numai;
 • se ard intre 1.000 si 1.200 de calorii pe ora
 • imbunatateste forta, viteza, coordonarea si rezistenta fizica;
 • motiveaza, ambitioneaza si creste spiritul competitiv;
 • combate sedentarismul;
 • este o buna modalitate de relaxare activa si diminuarea stresului.
 • Echipamentul necesar pentru squash


  Echipamentul complet pentru acest sport este format din: racheta de squash, minge de squash, imbracaminte pentru squash si incaltaminte pentru squash, la care se recomanda si folosirea echipamentelor de protectie si a gripurilor, dar si a accesoriilor textile specifice.

  Racheta de squash


  Racheta de squash, conform regulamentului oficial, are o lungime totala de maxim 68 cm si o latime maxima de 21,5 cm. Iata cateva exemple:

  Minge de squash


  Mingile de squash au, prin designul lor, un mod prin care se pot diferenția cele folosite pentru începători de cele folosite de profesioniști.

  Pentru începători, se recomandă folosirea mingilor ce prezintă un singur punct colorat pe suprafața mingii, acestea străbătând aerul mai încet, pentru ca jucătorii fără o experiență bogată să își poată forma coordonarea și reflexele necesare, mingea marcată cu două puncte colorate fiind destinată jucătorilor avansați, fiind mai rapide. Mingea pentru competiții (cea cu 2 puncte) și cele pentru jocul ocazional (cu un punct) au un diamentru de aproximativ 4 cm și o greutate de aproximativ 24 de grame.

  Îmbrăcăminte pentru squash


  Îmbrăcămintea pentru squash, la fel ca îmbrăcămintea specială pentru fiecare sport, este creată luând în considerare efortul depus și mișcările care trebuie să fie făcute, astfel încât să asigure practicanților acestui sport comoditatea de care au nevoie.
  Iată câteva dintre variantele de îmbrăcăminte, atât pentru bărbați, cât și pentru dame:

  • Pentru bărbați:

   

  Tricou Polo tenis 100

  Preț și detalii aici

  Sort Tenis Dry 100

  Preț și detalii aici

  Manșetă Tenis 100

  Preț și detalii aici

  Șapcă Tenis tc 100

  Preț și detalii aici

  Pantaloni Tenis Dry

  Preț și detalii aici

  • Pentru femei:

   

  Tricou Polo tenis 100

  Preț și detalii aici

  Fustă Tenis SOFT 500

  Preț și detalii aici

  Pantaloni Tenis 100

  Preț și detalii aici

  Bluză Termică Tenis

  Preț și detalii aici

  Șapcă Flexibilă Tenis

  Preț și detalii aici

  Echipament de protecție, accesorii textile și gripuri


  Echipamentul de protecție recomandat de către Federația Mondială de Squash îl reprezintă ochelarii speciali pentru squash, ce sunt fabricați astfel încât să împiedice posibilele accidentări din timpul jocului. Alt lucru recomandat este purtarea accesoriilor textile pentru a absorbi transpirația ce poate să deranjeze jucătorul în timpul practicării sportului. De asemenea, există și soluții pentru a te ajuta să ai o prindere a rachetei în mână mai bună, cum sunt gripurile speciale pentru rachetele de squash.

  Încălțăminte pentru squash

  Încălțămintea pentru squash are un material care lasă piciorul să respire, trebuie să fie comozi, dar, în același timp, rezistenți, deoarece mișcările efectuate în timpul jocului sunt bruște, ceea ce ar duce la o uzare prematură a unor încălțări obișnuite.

  2.Regulile squash: află cum se joacă squash după regulile oficiale

  Asemenea oricărui alt sport, squash-ul se joacă în funcție de reguli bine stabilite. Acestea reglementează toate situațiile întâlnite pe parcursul jocului și explică modul în care se poate câștiga meciul, cum se ține scorul, precum și sancțiunile ce vor fi aplicate în cazul în care aceste reguli nu sunt respectate.

  Citește mai jos unele dintre cele mai importante reguli oficiale ale jocului de squash.

  Aspecte importante din regulamentul de squash

 • imbunatateste coordonarea ochi-mana;
 • meciul începe cu o încălzire de 5 minute, iar la jumătatea timpului, jucătorii trebuie să schimbe locurile din teren
 • jucătorul care servește trebuie să stea în careul de servire sau să aibă măcar un picior în interiorul acestuia, fără a atinge liniile spațiului de careu, și trebuie ca mingea să aterizeze pe peretele frontal, între linia de servire (cea din mijloc) și cea de deasupra (linia de out)
 • linia de tin (cea de jos) și spațiul de la aceasta până la podea este considerată, de asemenea, zonă de out, la fel ca și zonele deasupra liniilor de out din partea de sus a pereților
 • jucătorul care servește și cel care primește se pot mișca pe întreaga suprafață a podelei terenului pentru a putea lovi mingea
 • pentru a marca, jucătorul trebuie să lovească zona de sub linia de outline și până la linia de tin de pe peretele frontal, iar celălalt jucător, cel care primește, să nu poată lovi mingea imediat după ce a lovit o singură dată podeaua
 • jucătorul trebuie să trimită mingea din peretele frontal spre jumătatea de teren a oponentului
 • jucătorul pierde punctul dacă mingea aterizează de două ori pe podea înainte să fie lovită de acesta, dacă mingea aterizează pe orice zonă de out sau dacă mingea ricoșează de pe peretele lateral pe podea și apoi pe peretele frontal, în loc să aterizeze de pe peretele lateral direct pe cel frontal
 • mingea poate fi lovită atât direct către peretele frontal, fără a ateriza înainte pe podea sau peretele lateral, fie aterizând o singură dată pe acestea
 • jucătorul care câștigă un punct va fi trecut în funcția de servire
 • Serviciul în jocul de squash conform regulamentului

 • – poziția celui care servește (așa cum a fost explicată și anterior) este cu cel puțin un picior în careul de servire, dar fără a atinge orice linie a careului
 • jucătorul care va fi primul în funcția de servire va fi ales prin tragere la sorți
 • pe parcursul jocului, locurile celui care este în funcția de servire se schimbă, fiind ocupată de jucătorul care înscrie punctul în repriza trecută
 • jucătorul ce are rolul de servire alege jumătatea terenului de unde va face servirea
 • dacă repriza va trebui rejucată, atunci cel ce a servit trebuie să servească din aceeași jumătate de teren de unde a servit în repriza care trebuie rejucată
 • cel ce servește trebuie să trimită mingea direct către peretele frontal și deasupra liniei de servire, fără a lovi orice altă suprafață înainte de perete
 • dacă serviciul nu este unul corect, se consideră fault, iar oponentul câștigă punctul
 • Cum se ține scorul la squash


  Scorul jocului de squash este foarte asemănător cu cel al altor sporturi cu racheta, cum ar fi tenisul de camp. Există 3 modalități de punctare:

  1. Modalitatea comună de ținere a scorului la squash

  Cea mai folosită metodă de a ține scorul pentru un astfel de meci este: jucătorul/echipa ce marchează prima 11 puncte câștigă un set, exceptând cazul în care scorul este 10-10, când se joacă până la o diferență de 2 puncte între jucători/echipe. În continuare, jocul se poate câștiga de către jucătorul sau echipa ce câștigă 2 din 3 seturi sau 3 din 5 seturi.

  2. Modalitatea „punct-pe-repriză” până la 15 puncte

  Este o modalitate foarte asemănătoare cu prima, singurul lucru diferit este faptul că setul va fi câștigat de jucătorul/echipa ce marchează 15 puncte sau, dacă scorul este 14-14, până va exista o diferență între aceștia de 2 puncte. În continuare, jocul se poate câștiga de către jucătorul sau echipa ce câștigă 2 din 3 seturi sau 3 din 5 seturi.

  3. Modalitatea de punctare „hand-in/hand-out”

  Această metodă este diferită față de celelalte două: jucătorul care servește și marchează, câștigă punctul, iar dacă cel aflat la primire câștigă punctul, va fi pe postul de servire, fără ca scorul să se schimbe. Câștigă setul jucătorul/echipa ce înscrie 9 puncte, iar dacă scorul este de 8-8, jucătorul aflat pe poziția de primire alege dacă se continuă jocul până când se ajunge la o diferență de 1 sau 2 puncte între punctajul jucătorilor. În continuare, jocul se poate câștiga de către jucătorul sau echipa ce câștigă 2 din 3 seturi sau 3 din 5 seturi.

  Pentru a înțelege mai ușor, iată un videoclip în care se explică jocul de squash pe scurt chiar de pe un astfel de teren:

  Pentru mai multe informații, poți citi regulamentul oficial complet de squash aici.

  Acum că ai aflat toate informațiile esențiale ale acestui sport, te invităm să încerci squash-ul și să profiți de toate beneficiile pe care acest sport dinamic le aduce.

  Surse foto/video: shutterstock.com, youtube.com, squashcluj.ro

  Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

  1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
  Încarc...

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  *
  *

  Articole recomandate

  EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
  By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
  EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
  By Decathlon  /  Ultima actualizare: May 6, 2020
  PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
  By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020