4. Echipament necesar pentru squash
Echipamentul complet pentru acest sport este format din: rachetă de squash, minge de squash, îmbrăcăminte pentru squash si încălțăminte pentru squash, la care se recomandă și folosirea echipamentelor de protecție și a grip-urilor, dar si a accesoriilor textile specifice.
4.1. Rachetă de squash
Racheta de squash, conform regulamentului oficial, are o lungime totală de maxim 68 cm, o lățime maximă de 21,5 cm și o arie maximă de racordaj de 500 cm pătrați. Greutatea maximă admisă este de 255 gr.
4.2. Minge de squash
Mingile de squash au, prin designul lor, un mod prin care se pot diferenția cele folosite pentru începători, de cele folosite de profesioniști.
Alegerea celei mai bune mingi de squash se realizează în funcție de temperatura spațiului în care se desfășoară acest sport, precum și de nivelul de joc. Mingile sunt realizate din două straturi de cauciuc. În funcție de compoziția materialului, acestea pot sări mai mult sau mai puțin, la temperaturi mai ridicate.
Pentru începători, se recomandă folosirea mingilor ce prezintă un singur punct colorat pe suprafața mingii, acestea străbătând aerul mai încet, pentru ca jucătorii fără o experiență bogată să își poată forma coordonarea și reflexele necesare, mingea marcată cu două puncte colorate fiind destinată jucătorilor avansați, fiind mai rapide.
Mingile pentru competiții (cea cu 2 puncte) și cele pentru jocul ocazional (cu un punct) au un diametru de aproximativ 4 cm și o greutate de aproximativ 24 de grame.
Mingile de squash variază și din punct de vedere al cromaticii, fiecare culoare fiind asociata unor caracteristici de joc diferite.
4.3. Îmbrăcăminte pentru squash
Îmbrăcămintea pentru squash, la fel ca îmbrăcămintea specială pentru fiecare sport, este creată luând în considerare efortul depus și mișcările care trebuie să fie făcute, astfel încât să asigure practicanților acestui sport comoditatea de care au nevoie.
4.4. Încălțăminte pentru squash
Încălțămintea pentru squash are un material care lasă piciorul să respire, trebuie să fie comodă, dar, în același timp, rezistentă, deoarece mișcările efectuate în timpul jocului sunt bruște, ceea ce ar duce la o uzare prematură a unor încălțări obișnuite.
4.5. Echipament de protecție, accesorii textile și grip-uri
Echipamentul de protecție recomandat de către Federația Mondială de Squash îl reprezintă ochelarii speciali pentru squash, ce sunt fabricați astfel încât să împiedice posibilele accidentări din timpul jocului.
Alt lucru recomandat este purtarea accesoriilor textile pentru a absorbi transpirația ce poate să deranjeze jucătorul în timpul practicării sportului. De asemenea, există și soluții pentru a te ajuta să ai o prindere a rachetei în mână mai bună, cum sunt grip-urile speciale pentru rachetele de squash.
Squash-ul este unul dintre cele mai solicitante sporturi pe care le poți practica în timpul liber alături de prietenii tăi, pe terenuri special amenajate și utilizând echipament specific. Datorită modului în care fiecare punct decurge, squash-ul solicită intens întregul organism.
Aproximativ 45 de minute de squash echivalează cu două ore de tenis, patru ore de golf sau opt kilometri de jogging. De aceea, beneficiile pentru minte și corp sunt variate și sesizabile chiar după primele săptămâni.
Însă asigură-te că, înainte de a intra pe teren, membrele, umerii, gâtul și bazinul sunt încălzite corespunzător, pentru a reduce astfel riscul de accidentări nedorite. De asemenea, bea multă apă, pentru a compensa pierderile de apă, ca urmare a efortului fizic depus.