1. Beneficiile sporturilor de iarnă pentru copii
Cu atât de multe jocuri și sporturi de iarnă pentru copii, poate fi identificată cu ușurință o activitate care să trezească pe deplin interesul micuțului tău, pe baza preferințelor sale.
Indiferent de alegerea realizată, mișcarea în timpul sezonului rece este benefică atât pentru buna funcționare a organismului, cât și pentru starea de spirit a copilului. Iată ce beneficii fizice și mentale asigură sporturile iernii:
1.1. Sporturile de iarnă stimulează capacitățile motrice
Practicarea acestor sporturi de iarnă încă de la o vârstă fragedă asigură dezvoltarea capacităților motrice și de echilibru cu o viteză mult mai ridicată, comparativ cu o persoană adultă care testează pentru prima dată adrenalina de pe pârtie.
Noile aptitudini dobândite se vor dovedi apoi utile în orice vacanță de iarnă pe care copilul o va petrece pe pârtii, alături de familie și mai târziu de prieteni sau colegi, deoarece îi vor permite o autonomie pe pârtie mult mai bună și un nivel de distracție mult mai ridicat.
1.2. Sporturile de iarnă dezvoltă armonios întregul corp
Activitățile specifice sezonului rece se numără printre cele mai solicitante tipuri de mișcare pe care le poți realiza, activând în timpul efortului specific toate grupele musculare, chiar dacă la niveluri de intensitate diferite.
Cel mic poate dobândi un corp dezvoltat armonios chiar de la o vârstă de doar câțiva ani, dacă îl încurajezi să continue practicarea schiatului sau snowboarding-ului. Mișcările specifice de viraj și echilibru, efortul depus la urcare sau contracția corpului în cazul căzăturilor stimulează mușchii spatelui, brațelor, picioarelor și abdomenului la nivel optim.
1.3. Sporturile de iarnă asigura un tonus mental excelent
Mișcarea efectuată în zilele vacanței de iarnă garantează reducerea substanțială a nivelurilor de stres și anxietate, probleme cu care și un copil se poate confrunta, chiar dacă nu reușește de fiecare dată să verbalizeze pe înțelesul unui adult percepția sa față de aceste posibile stări.
Este binecunoscut faptul că efortul fizic eliberează în organism endorfine, neuropeptide produse pentru a diminua stresul sau senzația de durere. Nivelul de endorfine, poate atinge niveluri ridicate prin mișcarea depusă pe pârtie sau pe traseele montane. De asemenea, activitatea realizată contribuie și la obținerea unui somn mult mai odihnitor.
1.4. Practicarea sporturilor de iarnă presupune și socializare
Orice sport practicat în lunile sezonului rece vine la pachet cu propria sa doză de socializare, fie că cel mic face parte dintr-o clasă ce învață pe pârtie cum se schiază, fie că merge alături de părinți pe munte.
Iarna, fascinația pentru sport în aer liber este împărtășită cu alte persoane ce au aceleași pasiuni, iar astfel de interacțiuni îi permit copilului să lege prietenii mult mai solide, construite pe valori în care crede cu adevărat, de la o vârsta cât mai mică.
1.5. Aceste activități îi apropie pe copii de frumusețile naturii
Sentimentul pe care orice persoana îl trăiește, atunci când depune efort în inima naturii, departe de orice surse de poluare, este unic. Spunem asta, deoarece practicarea sporturilor de iarnă în aer liber are un farmec aparte, construit pe frumusețile oferite de natură.
Oferă-i copilului tău șansa de a descoperi cât de frumoase sunt zonele naturale din Romania, îmbinând în aceeași vacanță de iarnă efortul fizic, benefic pentru sănătatea sa, cu momentele de relaxare, în care poate admira peisajele din jurul pârtiilor, sau descoperite pe traseele de trekking parcurse.