sport-copii

Sportul și copiii: 5 aspecte de care să ții cont

Copiii și adolescenții fac mișcare, sar, aleargă sau dansează. Pe scurt, ei nu se opresc niciodată! Au ei o nevoie naturală de a se juca și de a face sport?

Beneficiile sportului nu mai trebuie demonstrate, dar, ca părinte, uneori este dificil să iei o decizie: ce sport să alegi pentru cel mic? Îți este teamă că copilul se va răni, va fi prea obosit, creșterea îi va fi încetinită, iar rezultatele școlare vor scădea. Atunci, copilul trebuie să se înscrie la o activitate fizică? Dacă da, la care? De ce și în ce mod? Iată câteva sfaturi care vor schimba viața copiilor tăi (și a ta)!

sport-copii

Beneficiile sportului

Pentru copii și adolescenți, OMS recomandă cel puțin 60 de minute (în două sesiuni de 30 de minute, de exemplu) de activitate fizică la intensitate moderată sau ridicată, pe zi. Aici sunt incluse deplasările, jocurile, ora de sport de la școală, activitățile reacreative alături de familie și chiar treburile casnice.

De ce ?

Deoarece sportul îmbunătățește l anduranța cardio-respiratorie ceea ce înseamnă că favorizează dezvoltarea inimii și a plămânilor. Mușchii și oasele se întăresc, articulațiile sunt stimulate, sistemul imunitar este întărit, iar creșterea în greutate este redusă. Sportul ajută la controlarea mișcărilor și la coordonare. Pe scurt, copiii sunt mai în formă și mai puternici!

Sporturi individuale sau colective?

Nu contează! În timpul practicării sportului, copiii își dezvoltă legăturile sociale: Acesta le permite copiilor să se exprime, să aibă încredere în ei, să-și îmbunătățească stima de sine, să învețe să respecte reguli, să inițieze interacțiuni și să fie mai toleranți (spiritul de achipă). De asemenea, sportul înseamnă și un stil de viață sănătos: fără fumat, consum de alcool sau droguri.

Sportul este bun pentru moral

Sportul are un real efect asupra sănătății copilului, iar - vestea bună - este că acesta are un impact pozitiv și asupra moralului. Hormonii sintetizați în timpul și după activitatea fizică le permite copiilor să vadă viața pozitiv prin producția de serotonină, hormonul fericirii, care ajută la combaterea anxietății și a depresiei.

Sportul este esențial pentru dezvoltarea și starea de bine a copiilor. Cu toate acestea, nu toți copii fac sport. Nimeni nu este de vină! Din punctul de vedere al copiilor, uneori, aceștia nu-și doresc să facă sport, preferă jocurile video și acesta este dreptul lor, sau sănătatea nu le permite. Iar din punctul de vedere al părinților: există multe inconveniente precum orarul complicat, bugetul limitat, nu au cu cine lăsa frații sau surorile mai mici, călătoriile etc. Ei bine, da, vorbim despre sport, și nu despre o cursă cu obstacole sau despre stilul de viață încărcat al unei familii!

Astfel, iată câteva sfaturi pentru a încerca să eliminăm unele constrângeri pe care părinții și bunicii trebuie să le înțeleagă, și, de asemenea, pentru a scoate în evidență impactul pe care sportul îl are asupra copiilor.

1/ Gimnastică vs baschet: ce impact au asupra creșterii copilului?

Este drept că tindem să credem că baschetul accelerează creșterea, în timp ce gimnastica o încetinește. În prezent, nu există un studiu care să dovedească acest lucru și tindem să credem că o înălțime mică ajută în practicarea gimnasticii, în timp ce o înălțime mare ajută la practicarea baschetului.Nu ar fi, în cele din urmă, o alegere naturală să ne îndreptăm spre un anumit sport, în funcție de înălțime sau conformație?

În orice caz, nu există un sport ideal, deoarece sportul rămâne foarte benefic pentru dezvoltarea scheletului. Încă de la cele mai fragede vârste, obișnuința de a pratica sport contribuie la o bună consolidare a oaselor și permite întărirea mușchilor și a inimii. În cazul în care programul îți permite, nu ezita să inițiezi sesiuni de baby gym sau să înscrii copilul la cursuri de înot pentru bebeluși, acestea fiind sporturi ideale pentru dezvoltarea psihomotorie.

Pe de altă parte, sesiunile lungi de sport, în special în rândul copiilor care se antrenează mult sau merg la prea multe stagii, turnee sau concursuri în weekend, ar putea avea un impact asupra creșterii lor. Recomandarea noastră? Trebuie să existe un echilibru (nu mai mult de 8 ore de sport pe săptămână), iar copilului să-i placă să practice acel sport!

Ce sport să alegem pentru copil?

Îți dorești ca cel mic să facă sport, dar nu știi cu adevărat spre ce disciplină să-l îndrepți, în funcție de vârsta și caracterul său? Este adevărat că între sporturile colective, artele marțiale, gimnastica, echitația, dansul și atletismul este greu de ales.

Nu te speria, avem câteva recomandări pentru a te ajuta să alegi sportul ideal!

sport-copii

2/ "Un antrenament de sport, iar copilul va adormi direct cu capul pe caiete, acasă!"

Nimic mai fals! Sportul dezvoltă coordonarea, echilibrul și flexibilitatea, stimulând creieul! Da, sportivii au un creier productiv, capabil de o mai bună memorare și de o mai bună capacitate de concentrare. Rezultatele copiilor sportivi sunt mai bune decât ale copiilor sedentari, cu condiția ca doza de sport să fie rezonabilă. Nu vorbim aici despre elitism sportiv. Studiile o dovedesc, mai ales cele publicate de revista medicală Frontiere în psihologie: acestea sugerează că 12 minute de exerciții fizice sunt suficiente pentru a spori atenția și concentrarea adolescenților. De asemenea, Universitatea din Illinois a remarcat că practicarea unui sport permite stimularea memoriei. În cele din urmă, un studiu ștințific danez arată că copiii care merg la școală pe bicicletă sau pe jos sunt dintre cei mai buni elevi și se concentrează mult mai bine decât cei care merg cu mașina sau cu transportul în comun.

Ca urmare, sportul nu este obositor sau cel puțin, este vorba despre o oboseală fizică bună, care stimulează atenția și concentrarea copiilor și le permite să aibă rezultate școlare bune.

Un mic sfat? Este recomandat ca copilul să aibă în geanta de sport o mică gustare atunci când merge la antrenamentul de sport.

Ce sport să aleg pentru copil?

Care sunt sporturile care ajută concentrarea?

Pentru a avea performanțe mai b une la școală sau la locul de muncă, sportul este un instrument formidabil pentru a spori capacitatea de concentrare. Indiferent de activitatea sportivă aleasă, aceasta va permite minții să fie complet relaxată și să elibereze tensiunile.

3/ Sportul și viața profesională: o cursă contra cronometru!

"Nu-mi pot aduce copilul la sport, la ora 17, sunt la muncă." Acest lucru este corect, dar și greșit! Fie găsești o altă persoană care să ducă copiii seara la antrenamentele de sport, fie devine efectiv foarte complicat să combini viața profesională cu activitățile sportive ale copiilor! Unii dintre noi încearcă să le propună adolescenților să meargă cu bicicleta sau transportul în comun la antrenamentele de handbal sau de dans, dar uneori motivația lor este foarte scăzută sau aceste metode sunt excluse din punct de vedere al siguranței.

Atunci, cum procedăm pentru a ne organiza programul?

Te-ai gândit la cluburile sportive de la școala la care învață copilul tău? Acestea există pentru a permite elevilor să practice o activitate fizică și sportivă în plus față de învățământul fizic și sportiv obligatoriu.

Aproape în fiecare școală care este prevăzută cu o sală de sport mare există cluburi sportive care organizează antrenamente de diferite sporturi, după orele de școală ale copiilor. Acesetea organizează chiar și competiții școlare, locale, județene, nașionale și poate chiar internaționale.

Astfel, nu-ți rămâne decât să te interesezi de ce cluburi sportive organizează antrenamente la școala la care învață copilul tău!

Iată, prin urmare, o idee de a-i face pe copiii să facă sport la școală sau liceu, pentru a dobândi o mai bună atenție, concentrare și rezultatele școlare bune!Astfel, scapi și de grija programului care trebuie foarte bine organizat, astfel încât să-ți poți duce copilul la antrenament!

sport-copii

4/ Sala de sport, înscrierea la un club sportiv: toate acestea sunt destul de costisitoare!

Toate aceste depind și de sportul practicat!

În primul rând, costurile lunare ale unui abonament la antrenamentele unui club sportiv variază de la un sport, la altul. Există sporturi care implică costuri mai mari, dar și sporturi care au prețuri rezonabile.

În al doilea rând, trebuie luat în calcul costul echipamentului (care în anumite cazuri este foarte accesibil financiar) și poate chiar unele antrenamente particulare, în cazul în care există dorința de performare în respectivul sport.

Pe scurt, nu toate sporturile sunt pentru toate bugetele.Pe de altă parte, este posibil să găsești echipamente sportive second-hand, să te orientezi spre sporturi mai accesibile sau cluburi sportive din cadrul școlii.

5/ Sportul va avea un impact negativ asupra temelor pentru școală 

Acest lucru este corect, dar și greșit!

Dacă copilul tău este înscris la un club sportiv, antrenamentele vor fi programate cel mai probabil în timpul săptămânii, seara sau în weekend. Astfel, timpul pentru teme este mai limitat, iar uneori copiilor le este dificil să termine temele și să participe și la antrenamentele sportive.

Recomandarea noastră? Copilul își poate realiza temele pentru școală după-amiază și poate merge la antrenamente de câteva ori pe săptămână, seara. De asemenea, este mai ușor în școala primară, când temele pentru acasă sunt mai reduse, iar timpul necesar pentru rezolvarea acestora este mai mic. Totuși, este important ca copilul să-și cunoască ritmul și să-l respecte. Nu toți copiii sunt identici și nu toți funcționaează în același mod. Odată ce copilul și-a identificat nevoile, acesxta se poate dezvolta și poate găsi echilibrul ăntre sport și temele pentru acasă.

Sportul îți permite să te descarci și să-ți optimizezi auto-controlul, după ce ai petrecut o zi așezat și ascultând profesorul. Dezmorțirea și eliberarea de tensiuni este importantă. Astfel, pentru copiii care au timpul necesar, sportul practicat seare este benefic!

Sportul este bun pentru copii. Dar aceste trebuie adaptat în funcție de nevoile copilului, ritmul său, programul și bugetul familiei, temele pentru la școală, astfel încât copilul să-și poată găsi ritmul pentru a se dezvolta și a se bucura de sport, fără a se epuiza.

Și în cele din urmă, deoarece spiritul de echipă se dezvoltă, de asemenea, în familie, de ce să nu organzați ieșiri în familie, în weekend, de tipul plimbărilor, drumețiilor, ieșirilor cu bicicleta, înotului sau chiar de tipul meciurilor de fotbal. Astfel, pe lângă a face sport, te vei bucura și de momente plăcute în familie.

 

Ai experiențe sau recomandări pe care vrei să le împărtășești cu noi? Nu ezita să ni le transmiți!