Sezonul rece vine cu multe momente frumoase, dar și cu o serie de provocări care te pot ține în alertă. Dincolo de peisajele feerice, condițiile meteo nefavorabile sunt cauza multor accidente care pot distruge întreg peisajul de vis. Stratul de gheață este un pericol real atunci când se combină cu stresul cotidian și momentele de neatenție. Și mai important de reținut este faptul că te poți lovi de aceste condiții periculoase peste tot: în parc, pe trotuar sau chiar în parcare.

Soluții antialunecare – Cum alegi încălțămintea potrivită + TOP 5 soluții pentru a preveni accidentele pe gheață

1. Încălțămintea de iarnă – Cum ar trebui să fie talpa unei perechi de încălțăminte pentru sezonul rece?

Temperaturile scăzute și precipitațiile sub formă de ninsoare determină alegerea unei perechi de încălțăminte potrivite. Atunci când pornești în căutarea celor mai confortabili, călduroși și siguri pantofi trebuie să ții cont de mai multe lucruri. Spre exemplu:

 • Dacă îți dorești o pereche de încălțăminte care să te scape de stresul constant cauzat de pericolul alunecării pe gheață, optează pentru o pereche cu talpă antiderapantă care să îți asigure nivelul de siguranță optim. Există mai multe tipuri de astfel de încălțări, în funcție de tipul de activitate pe care îl vei desfășura. Pentru drumețiile montane, în mijlocul iernii, ai nevoie de o pereche sigură de bocanci cu talpă groasă, cramponată eventual, care să pătrundă stratul de gheață. În cazul în care îți dorești doar siguranță în mediul de iarnă urban, optează pentru tălpile rigide, care nu alunecă.
 • Încearcă perechea de încălțări cu o pereche de șosete groase, din lână, special create pentru iarnă. Dacă mergi la magazin purtând o pereche de ciorapi subțiri, inadecvați, vei constata ulterior că nu te vei simți confortabil în perechea de pantofi achiziționată. Gândește-te foarte bine la tipul de ciorapi preferat și poartă-l atunci când probezi încălțămintea de iarnă.
 • Probează mereu ambele perechi de încălțări. Pentru a evita posibilele neplăceri cauzate de disconfortul încălțărilor, fii sigur că încerci ambele perechi și asigură-te că la final iei același număr.

  Pentru un plus de siguranță, fă câțiva pași în magazin pentru a fi 100% convins de alegerea făcută.

 • 2. Ce tip de încălțăminte împiedică alunecarea pe gheață?

  Achiziționarea perechii ideale de încălțăminte de iarnă presupune un proces de informare complex, care pune pe primul loc siguranța. În cazul elementelor principale de care trebuie să ții cont, ele sunt ușor de reținut și fac diferența dintre o pereche de încălțări normală și una special destinată sezonului rece.
  Există o serie variată de tipuri de încălțăminte care împiedică alunecarea pe gheață. Toate acestea au în comun o gamă largă de factori special concepuți pentru sezonul rece. Prin urmare, atunci când ești în căutarea perechii potrivite, pentru iarnă, care să te ferească de alunecarea pe gheață ține cont de următoarele caracteristici:

 • Căldură: Încălțările de iarnă profesionale pot avea o temperatură de confort măsurată aproximativ: static -4°C și în mișcare -16°C.
 • Impermeabilitate: Cele mai bune încălțări de iarnă pot avea o membrană impermeabilă şi respirantă pentru a menţine pielea uscată.
 • Aderență: Există multiple tipuri de tehnologii special create antialunecare, spre exemplu tehnologia SNOWCONTACT – Majoritatea încălțărilor de iarnă prezintă striații care au rolul de a străpunge stratul de gheață și de a te feri de eventualele alunecări pe gheață și polei.
 • Trebuie să reții că stabilitatea unei perechi de încălțări de iarnă este redată de forma, dimensiunea și amplasarea crampoanelor/striațiilor. În cazul aderenței, aceasta depinde de materialul folosit pentru talpa pantofilor. Nivelul ridicat al stabilității și aderenței contribuie la îmbunătățirea mersului, împiedicând alunecarea.

 • Există și soluția alegerii unor antiderapante separate care se poziționează pe talpa încălțămintei de iarnă
 • Extra siguranță – Ce măsuri suplimentare poți lua pentru a te feri de pericolul alunecării?

  Medicii specialiști în domeniu au mărturisit că odată cu înaintarea în vârstă, traumele post accidentelor pe gheață sunt mai grave, iar recuperarea este mai dificilă. Pentru a evita incidentele neplăcute este recomandată activitatea fizică regulată, care să întărească mușchii și să reducă riscul accidentelor pe gheață printr-un echilibru mai bun.
  Pentru un plus de ajutor, iată câteva sfaturi care îți vor fi cu siguranță de ajutor în timpul sezonului rece:

 • Poartă pantofii potriviți
 • Sezonul rece presupune decizii mai înțelepte cu privire la alegerea încălțărilor potrivite. Acestea fiind spuse, pentru început, acordă o atenție deosebită materialului din care sunt fabricate șosetele. Cel mai bine este să eviți șosetele de bumbac. Cu toate că sunt extrem de confortabile, ele îți fac picioarele reci și provoacă o permanentă senzație de disconfort în cazul temperaturilor extreme. Cauza? Acestea nu au o valoare de izolare termică, motiv pentru care absorb și mențin umezeala. Soluția? Optează pentru șosete din lână! Lâna este unul dintre cele mai calde materiale pe care le poți găsi și purta, astfel încât să te protejezi de frig și umezeală. Încearcă să alegi perechi care nu sunt prea voluminoase, astfel încât să se potrivească cu toate tipurile de încălțări. În ceea ce privește încălțămintea de iarnă, este bine să optezi pentru echipamente special create pentru gheață, cu un nivel de aderență ridicat.

 • Pășește cu grijă
 • Dincolo de echipamentele de protecție și încălțările adecvate condițiilor meteo dure, cea mai importantă parte constă în factorul uman. Atenția sporită și mersul încet te pot salva de la un accident neplăcut. Încearcă să eviți suprafețele cu gheață vizibilă, dar fii mereu în alertă cu privire la existența stratului de gheață de sub zăpadă. În cazul scărilor, unde pericolul alunecării pare aproape inevitabil, pășește încet și ține-te de bara de susținere.

 • Îmbrățișează neprevăzutul
 • Fii pregătit pentru sezonul rece cu o pregătire corespunzătoare. Pentru siguranța ta, alege orice mijloc de protecție și siguranță suplimentară pe care îl consideri util. În cazul în care stratul de gheață de afară este întins pe suprafețe mari, optează pentru un baston care să îți ofere sprijin pe momentul întregii deplasări. Poți căuta să achiziționezi vârfuri speciale care străpung gheața pentru a fi absolut sigur că eviți pericolul alunecării.
  Folosește cantități de sare pentru a dizolva gheața din fața locuinței sau din parcare.

 • Păstrează-ți ridicată temperatura corpului
 • Suplimentare pericolelor provocate de gheață și zăpadă, temperaturile scăzute pot provoca întinderi sau rupturi musculare extrem de dureroase. Pentru asta trebuie să te îmbraci corespunzător și să ai grijă la extremități. Foarte importantă este si evitarea alcoolului, cu toate că poate părea tentant să te încălzești așa. În timp, alcoolul contribuie la o răcire accelerată a corpului și, astfel, vei regreta alegerea făcută.

 • Privește cu atenție în jur
 • Condițiile meteo nefavorabile însoțite de ninsoare și vânt pot îngreuna atenția sporită pe care trebuie să o acorzi atunci când ieși de la căldură. Multitudinea de straturi și accesorii pentru cap poate fi și ea un impediment pentru vedere, deci, este bine să ai în permanență privirea liberă pentru a evita potențialele pericole. Cu cât ești mai precaut, cu atât te protejezi mai bine de pericole.

  În concluzie, este bine să reții că nu poți schimba condițiile meteo după bunul plac, însă te poți pregăti pentru a nu fi luat prin surprindere și pentru a evita incidentele neplăcute. Bucură-te de sezonul rece acordând o atenție deosebită pregătirii împotriva alunecării. Soluțiile pentru evitarea accidentelor pe gheață sunt simple și extrem de accesibile pentru toți.

  Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

  1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
  Încarc...

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  *
  *