Unselected
SCHI DE TURĂ – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DACĂ VREI SĂ PRACTICI ACEST SPORT

Schi de tură: tot ce trebuie să știi despre practicarea acestui sport de iarnă

Află cum practici schi de tura in Romania si ce beneficii poate oferi acest sport, alaturi de cele mai bune recomandari de echipament de pe Decahtlon.ro

Unselected

Schiul de tură este un tip de ski off-piste, ce oferă numeroase avantaje turiștilor dornici de drumeții pe munte, celor care au nevoie să învețe mai repede schiul de pârtie, sau să se plimbe pe pante ușoare, fără viraje periculoase.

Pentru alți sportivi, schiul de tură este acel tip de schi sălbatic, implicând chiar aventura în unele zone cu risc mare de avalanșă.

Unselected

1. Ce este schiul de tură?

Cei ce iubesc muntele abia așteaptă să se delecteze cu această activitate sportivă, care presupune deplasarea pe schiuri atât la urcare, cât și la coborâre, doar cu ajutorul forței schiorului.

Schiul de tură reprezintă un mix de activități sportive specifice zonelor montane, îmbinând schiatul pe munte, la deal și la vale, cu activitățile de trekking, hiking și chiar escalada.

Acest sport de iarnă impune o condiție fizică excelentă și echiparea cu elemente specifice pentru practicarea sa, pe care le vom analiza puțin mai târziu.

De asemenea, sportul acesta presupune o cunoaștere în amănunt a traseului, o pregătire mentală adecvată și cunoștințe avansate pentru salvarea de pe munte în sezonul de iarnă.

Sportivii amatori sau drumeții ce adoră muntele iarna ar trebui să cunoască unele lucruri despre schiul de tură înainte de a-l practica. Schiurile de tură combină multe dintre avantajele schiurilor de pârtie cu cele ale schiurilor de fond:

-lățime și rezistență mare;
-posibilitatea de a coborî în viraje;
-se poate mărșălui pe ele;
-se pot urca pante mici și medii;
-permit alunecarea înainte, dar nu și pe cea înapoi.

SCHI DE TURĂ – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DACĂ VREI SĂ PRACTICI ACEST SPORT
Unselected

2. Tipuri de schi de tură

În timpul lunilor de iarnă, schiul de tură ar putea reprezenta alternativa ideală pentru drumeții montane, sau trasee de cross-country cu Mountain Bike-ul tău. Este un mod ideal pentru a te putea menține în formă până când sezonul cald își face din nou simțită prezența.

Iată care sunt principalele tipuri de schi de tură:

2.1. Schi de tură clasic
Este o variantă preferată de mulți turiști care doresc să se bucure de panorama muntelui, iar asta presupune existența unui echipament adecvat:

-schiuri cu lungime egală sau mai mare decât cea a schiorului;
-legături cu greutăți medii, cu performanțe bune la coborâre;
-clăpari cu greutăți medii;
-piei de focă foarte rezistente în timp;
-diferite alte accesorii.

2.2. Free-touring
Este destinat pentru sportivii amatori sau profesioniști care adoră să coboare panta în viteză, mai ales pe un traseu dificil.

2.3. Ski mountaineering
Este o activitate destinată celor inițiați de ceva vreme în schiul de tură, deoarece este, practic, o îmbinare perfectă între acesta și alpinism. Din acest motiv, se cere atenție sporită la unele detalii:

-sportivul trebuie să aibă multă experiență;
-să cunoască foarte bine zona pe care vrea să o exploreze;
-să aibă cu el și alte tipuri de echipament destinate alpinismului, pe lângă echipamentul obligatoriu de ski de tură.

2.4. Ski-race
Este destinat în special sportivilor profesioniști, mai ales că aceștia vor avea nevoie de tehnică foarte bună la coborâre, echipamentul scump și ușor. De asemenea, sportivii trebuie să aibă o bună condiție fizică, pe lângă un echipament de calitate superioară.

SCHI DE TURĂ – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DACĂ VREI SĂ PRACTICI ACEST SPORT
Unselected

3. Avantajele schiului de tură

Iată principalele motive pentru a testa acest sport de iarnă:

3.1. Propune un antrenament fizic intens
Schiul de tură combină mișcări ce solicită atât zona inferioară a corpului, cât și pe cea superioară, avansarea prin zăpadă antrenând, în timp real și simultan, grupele mușchilor tragere și grupele mușchilor de împingere.

3.2. Permite arderea unui număr ridicat de calorii
Schiul de tură poate arde mai multe calorii decât orice alt sport practicat în lunile de iarnă, sau în zonele cu trasee montane: până la 1.122 calorii pe oră. 

3.3. Îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular
Schiul de tură este un tip de antrenament aerobic excelent. Menținerea unui ritm cardiac crescut, în timpul deplasărilor pe care le realizezi, poate contribui la îmbunătățirea mușchiului cardiac, pentru a putea pompa sânge mult mai eficient sper zone vitale ale organismului. 

3.4. Promovează angajamentul în relații interumane
Deoarece este un sport ce poate fi învățat și practicat de la vârste fragede, schiul de tură reprezintă un instrument ideal prin care poți petrece timp liber de calitate, alături de familie și prieteni. 

3.5. Ajută la ameliorarea stresului
Evadarea din oraș în inima unui peisaj înzăpezit de munte îți permite un moment de respiro, față de rutina clasică în care poți fi angrenat zi de zi. Este mult mai simplu să lași astfel stresul în urmă, bucurându-te alături de cei dragi de clipe cu adevărat unice. Schiul de tură îți permite să revii acasă cu bateriile încărcate.

SCHI DE TURĂ – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DACĂ VREI SĂ PRACTICI ACEST SPORT
Unselected

4. Cele mai bune trasee pentru schi de tură

Dacă vrei să te bucuri de beneficiile pe care le oferă acest sport de iarnă, alege să practici schiul de tură chiar în România. Iată doar câteva dintre opțiunile pe care le ai la dispoziție:

4.1. Schi de tură în Munții Bucegi
Este un traseu dedicat schiorilor de nivel mediu-avansat. Zona Padina din Bucegi oferă o listă variată de trasee pe care poți practica schiul de tură: Valea Sugarilor, Valea Obârșiei, Vf. Guțanu. Parcurgerea unui traseu poate varia intre 4-7 ore, în funcție de elemente precum: condițiile meteo, calitatea echipamentului, condiția fizică a participanților etc.

4.2. Schi de tură în Munții Iezer Păpușa
Această zonă este ideală pentru a practica schi de tură în România, incluzând trasee montane ce abundă de platouri și văi. Odată ce ai ajuns la cabana Voina, urmează traseul marcat cu bandă roșie ce urcă până pe culmea Văcarea. De acolo, continui aventura până la Crucea Ateneului, coborând într-un final la refugiul Iezer.

O altă variantă de traseu pentru schi de tură în Munții Iezer Păpușa pleacă tot de la Voina și urcă într-o primă etapă pe creastă, străbătând gradual Vârful Iezer, Vârful Rosu, creasta până la Vârful Bătrâna, cu o ultimă etapa de coborâre prin Plaiul lui Pătru până la cabană. 

4.3. Schi de tură în Munții Făgăraș
Unul dintre cele mai frumoase trasee de schi din grupa Meridionalilor se află localizat în Munții Făgăraș. Se poate pleca din Sebeșul de Sus, urcând apoi pe Culmea Moașei până la Cabana Suru. Traseul trece prin mai multe zone împădurite și lasă în urmă o serie de cascade, pe care le poți descoperi chiar înghețate, dacă vremea este suficient de rece.

SCHI DE TURĂ – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DACĂ VREI SĂ PRACTICI ACEST SPORT
Unselected

5. Echipamentul recomandat pentru schi de tură

Unii cunoscători sunt de părere că, pentru schiul de tură, pot fi utilizate orice tip de schiuri, excepție făcând doar cele care ies pe porțile fabricii cu plăci speciale de inserție pentru legături, iar montarea legăturilor de tură pe acestea este imposibilă.

Totuși, cei care vor să îl practice, nu ar trebui să folosească schiurile de pârtie, pentru că sunt mai grele și deloc flexibile pentru zăpadă mare. De asemenea, nu trebuie uitate nici accesoriile necesare pentru practicarea acestui sport în cele mai bune condiții.

5.1. Schiurile
Pot fi ușor evidențiate câteva tipuri de schiuri utile în acest sport:

-schiurile nordice tradiționale, simple, ușoare, foarte înguste, fără canturi, care se folosesc cu clăpari de tip gheată;
-schiurile potrivite pentru schi alpin, ușoare, cu legături flexibile la urcare, cu posibilitatea blocării clăparului în legătură pentru coborâre;
-schiurile potrivite pentru schi de tură și alpinism sunt cele compatibile cu colțarii și cu echipamentul de alpinism (ele vor fi date jos pe porțiunile de drum dificile, agățate de rucsac și repuse în picioare după ce se trece de zona aceasta).

5.2. Legăturile de tură
Legăturile de tură au două moduri de funcționare: fixarea călcâiului pe schi la coborâre și lăsarea călcâiului liber la urcare.

Legăturile cu prindere clasică au următoarele caracteristici:

-asemănătoare ca prindere cu cele de la schiul alpin, dar există și unele diferențe;
-reglajul înălțimii vârfului este obligatoriu;
-clăparul poate să iasă, în caz de șoc, atât din călcâi, cât și din vârf.

Legăturile cu prindere în puncte au următoarele caracteristici:

-există încă din anii ‘80;
-perfecte pentru sportivii care își doresc un echipament ușor;
-sunt de trei feluri: clasice, ultra-ușoare de competiție și complexe de freeride.

Orice sportiv care dorește să facă schi de tură trebuie să nu uite de accesoriile utile pentru legături: chinga, care asigură prinderea schiului de picior pentru a nu fi pierdut, și un stop-schi sau o frână care nu lasă schiurile să plece la vale.

5.3. Clăparii
Clăparii se deosebesc de cei destinați schiului de pârtie:

-sunt mai rigizi din cauza sistemului de blocare;
-au talpă de cauciuc;
-pot fi folosiți cu legături normale, dar există și clăpari ce pot fi utilizați doar cu legături cu prindere în puncte.

5.4. Pieile de focă
Acestea sunt vitale în schiul de tură și constă în niște fâșii din material special (nu se mai folosesc pieile naturale de focă), care se lipesc de talpa schiurilor, permițându-le să se deplaseze doar în față și să nu alunece în spate.

-se atașează de schi cu un sistem de prindere special;
-sunt adaptate lățimii schiului;
-sunt fabricate din diferite materiale sintetice.

5.5. Bețele și îmbrăcăminte de schi
Se folosesc atât bețele telescopice, cât și cele dintr-o singură bucată. Sportivii trebuie să se echipeze și cu o îmbrăcăminte adecvată pentru sezonul rece și pentru practicarea acestui sport în siguranță.

SCHI DE TURĂ – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DACĂ VREI SĂ PRACTICI ACEST SPORT
Unselected

În concluzie, schiul de tură se adresează oricărui om care se gândește să facă o tură pentru a admira peisajele montane sau pentru a se relaxa în compania prietenilor.