REGULI DE SIGURANȚĂ ÎN SNORKELING

La îndemâna tuturor, snorkelingul este un sport distractiv, care se poate practica individual, cu prietenii sau în familie. Este important să cunoști cele câteva reguli fundamentale de siguranță,  să anticipezi pericolele apei și să utilizezi în mod corespunzător echipamentul.
Descoperă cu Decathlon regulile de siguranță pentru snorkeling!

ATITUDINEA FUNDAMENTALĂ ÎN SNORKELING

În mare, este important să iei măsuri de precauție. Iată câteva reguli de siguranță:

– Să fii mereu acompaniat;
– Să verifici condițiile meteo ;
– Să alegi un loc de intrare în apă și mai multe locuri de ieșire, pentru a împiedica accidentările ;
– Să îți cunoști limitele fizice.

La plecare, este bine să îi semnalezi unei persoane momentul ieșirii din apă și locul ieșirii : astfel poți evita multe probleme: crisparea, alertarea rapidă pentru obținerea ajutorului și căutările, în măsura în care vei schimba poziționarea ta.

TRUCURILE DECATHLON PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR ÎN SNORKELING

Să practici o activitate sportivă în mijlocul naturii este adesea o experiență minunată, dar care implică apariția mai multor factori ce ți-ar putea afecta momentele plăcute. Iată detalii legate de acești diferiți factori.

LUPTA ÎMPOTRIVA FRIGULUI

Organismul tău se răcește mai rapid în apă decât pe pământ. Din cauza acestui lucru este important să reduci timpul petrecut în mare și să ai o îmbrăcăminte din neopren, precum un tricou sau un costum de neopren. Acesta va trebui să fie adaptat mărimii tale, dar și temperaturii apei.

Tremuri? Ai buze vinete ? Acestea sunt semne că trebuie să ieși din apă, mai ales în cazul copiilor, care sunt adesea mai sensibili la frig.

ANTICIPAREA CRAMPELOR

Există numeroși factori ce provoacă apariția crampelor musculare: temperaturi scăzute, somn insuficient, băuturi alcoolice, efort, lipsa condiției fizice, stres, deshidratare, foame sau echipament inadecvat.

Pentru a combate acest fenomen, va trebui să avansezi ușor prin apă, cu ajutorul unor labe de înot corespunzătoare mărimii tale, și efectuând mișcări corecte ale picioarelor. Pentru copii, un ajutor în flotabilitate va fi binevenit. Este important să te încălzești înainte de fiecare plecare și să faci întinderi la sfârșitul sesiunii. În snorkeling se recomandă adesea să nu te îndepărtezi de mal, pentru evitarea oricăror probleme suplimentare.

PREVENIREA HIPOGLICEMIEI

La fel ca fiecare sport, snorkelingul cere resurse de energie, în funcție de efortul efectuat. Hipoglicemia se caracterizează adesea prin senzații accentuate de foame și prin crampe.

APĂRARE ÎMPOTRIVA HIDROCUȚIEI

Hidrocuția este o sincopă reflexă, provocată de imersia bruscă în apă rece. Sincopa în sine este urmare a procesului de vasoconstricţie la nivelul bulbului rahidian, ce duce la oprirea circulaţiei cerebrale. De aceea, pentru a o preveni, intrarea în apă trebuie să se facă progresiv, mai ales după o expunere prelungită la soare. Cea mai bună soluție este de a îți uda progresiv ceafa și corpul, înainte de a intra în apă.

PERICOLELE PROVOCATE DE ECHIPAMENTUL TĂU DE SNORKELING

Echipamentul de snorkeling est sumar. Cu toate acestea, există riscuri de care trebuie să ții cont, în cazul în care echipamentul nu este utilizat corect. Este important să citești diferitele instrucțiuni ale echipamentului, înainte de a îl utiliza pentru prima dată.

MASCA DE SNORKELING

Nu este deloc recomandat să te scufunzi cu capul înainte când utilizezi o mască de scufundări ! În ciuda faptului că lentila este extrem de solidă, există întotdeauna riscul de accidentare, dacă aceasta se sparge în mai multe bucățele.

Pentru practicanții de snorkeling, care se scufundă, este recomandat să introducă puțină apă în mască în momentul coborârii: astfel eviți fenomenul de placaj al măștii. Atunci când îți ajustezi masca, nu trebuie să o strângi prea tare în scopul de a împiedica apa să intre pentru că riști să obții exact efectul invers.

MASCA EASYBREATH DECATHLON

Inovația Decathlon, masca Easybreath, trebuie să se potrivească perfect feței tale, pentru a evita, astfel, mai multe situații neplăcute la snorkeling. Așadar, este esențial să alegi mărimea potrivită a măștii, pentru a evita orice infiltrație a apei.

Atenție: masca Easybreath este concepută pentru a înota la suprafață și nu pentru a te scufunda sub apă. Masca blochează accesul apei la nas, împiedicând efectuarea tehnicii „valsalva”.

Ce este valsalva? Este o manevră banală la care ai recurs cel puțin o dată, într-un avion sau la munte! Constă în a face tranziția în diferența de presiune dintre apă și urechea internă, în coborâre. Scafandrii recurg la această metodă atunci când trimit aer în urechea mijlocie, prin trompa lui Eustachio, pentru a echilibra urechile.

Este foarte important să efectuezi această manevră, obligatoriu la coborâre, dar niciodată la urcare! Suflă pe nas, ținându-l blocat cu degetele, de mai multe ori, pentru a evita orice durere.

În cazul în care manevra este exagerată, există riscul de barotraumatism al urechii, care se caracterizează prin stări de vomă, indispoziție, dureri, pierderi de sânge sau șuierări. Așadar, executarea acestei manevre este foarte importantă.

 

TUBUL

În momentul scufundării, tubul se umple cu apă. Pentru eliminarea apei din tub trebuie să sufli calm în acesta, atunci când ajungi la suprafață.

Pentru a evita orice sentiment de sufocare, trebuie să respiri liniștit și amplu. Tubul trebuie plasat perpendicular cu fața ta, evitându-se astfel orice infiltrații ale apei în cazul unor valuri mici.

ÎNTREȚINEREA ECHIPAMENTULUI TĂU DE SNORKELING

După fiecare ieșire în mare va fi necesar să îți cureți întregul echipament (mască, labe de înot și tub). Acest proces se realizează destul de ușor:

În primul rând trebuie să clătești produsul și să îl lași în apă câteva minute, pentru a elimina sarea. Trebuie să lași apoi la uscat, într-un spațiu ferit de soare.

Dacă utilizezi un tub cu supapă, este important să verifici dacă există praf sau nisip în valvă, pentru că acest lucru ar putea afecta etanșeitatea acesteia.

Acum că deții toate informațiile referitoare la măsurile de precauție în snorkeling, te poți lansa în explorarea oceanelor și a mărilor.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020