RECOMANDĂRI PENTRU ALEGEREA CERII

Recomandări pentru alegerea cerii

Este bine să aluneci pe apă, dar nu și pe placa ta !

Toți surferii știu că ceruirea plăcii este esențială pentru aderență bună. Cu toate acestea, unii practicanți neglijează această etapă foarte importantă. Descoperă cum să îți alegi corect ceara și cum să îți ceruiești placa !

RECOMANDĂRI PENTRU ALEGEREA CERII

1. Alege tipul bun de ceară pentru surful tău

Este recomandat să alegi ceara în funcție de duritatea sa. Textura sa trebuie să fie adaptată condițiilor în care vei face surf. Cu cât temperatura apei locului în care practici este mai ridicată, cu atât ceara plăcii de surf trebuie să fie mai dură pentru a menține aderență bună pe placă.

Așadar există trei tipuri de ceară:

CEARĂ MOALE PENTRU APĂ RECE
Când practici surf în apă rece a cărei temperatură este cuprinsă între 10 și 17 °C, utilizează ceară pentru surf în apă rece care menține o aderență bună a mâinilor și picioarelor tale;

CEARĂ MEDIE PENTRU APĂ CALDĂ
Când practici surf în apă caldă a cărei temperatură este cuprinsă între 18 și 25 °C, optează pentru ceară pentru surf în apă caldă special adaptată acestor condiții.

CEARĂ DURĂ PENTRU APĂ TROPICALĂ
Practici surf în ape tropicale, la mai mult de 25 °C în călătoriile tale de surf ? Nu trebuie ca ceara ta să se topească în timpul sesiunii ! Aplică ceară pentru surf în apă tropicală, ceară care este foarte dură.

RECOMANDĂRI PENTRU ALEGEREA CERII

2. Alege cea mai bună metodă pentru a aplica ceară pe surful tău

Rolul cerii este de a crea o zonă antiderapantă pe punctele principale de contact dintre tine și placa ta. Pentru a obține o suprafață aspră, alegerea cerii este esențială, la fel și modul în care o aplici !

RECOMANDĂRI PENTRU ALEGEREA CERII

3. Întotdeauna două straturi de ceară

La contactul cu apa și cu costumul tău, ceara se uzează și se curăță. Pentru limitarea acestei eroziuni, este important să îți pregătești bine placa, aplicând mai întâi un substrat de aderență: strat de bază. Cu cât acesta va fi mai rigid, cu atât aderența va dura mai mult în timp: ai nevoie de 80 până la 100 de grame de ceară pentru surf strat de bază pentru acest strat inferior.
Al doilea strat de ceară se aplică de fiecare dată înainte de a intra în apă cu surful. Alege bine ceara în funcție de temperatura apei în care vrei să intri. Oprește-te din a aplica ceara atunci când stratul de deasupra ajunge la 1 mm grosime.

RECOMANDĂRI PENTRU ALEGEREA CERII

4. Trei mișcări pentru a crea asprime cu ceara

Cel mai bine este să realizezi dungi cu spații între ele pentru a crea un fel de plasă și pentru a face să apară mici grămezi de ceară și reliefuri.

Ceruirea plăcii de surf și aplicarea stratului de bază și al stratului superior se face prin mișcări încrucișate. La alegere:

– În cruce : în diagonală, apoi perpendiculară ;
– În linie : în sensul lungimii, apoi lățimii ;
– În cerc : prin mișcări circulare.

RECOMANDĂRI PENTRU ALEGEREA CERII

5. Zonele de ceruire privilegiate

Pentru a reuși lansarea, întărește straturile de ceară de pe borduri și partea din față a plăcii.
Nu uita locurile cele mai critice: sub fesele tale atunci când ești așezat pe line-up și la nivelul bustului atunci când vâslești. Pentru a păstra echilibrul când ești pe val, lărgește suficient zona de ceară în care îți plasezi picioarele.

RECOMANDĂRI PENTRU ALEGEREA CERII

6. Descoperă trucurile decathlon pentru protejarea cerii și a plăcii tale

Dacă ceara ta se topește, textura sa se modifică și aderența se degradează. Protejează-ți ceara de căldură, păstrând-o într-o cutie pentru ceară.
Ține-ți mereu placa la umbră și într-un spațiu aerisit, astfel încât ceara să nu se topească. După sesiunile lor, surferii așază în general placa invers (partea ceruită spre sol) și pe husa de surf astfel încât nisipul să nu se lipească de placă. Acestea sunt niște obiceiuri bune pe care le poți copia!
Aceleași măsuri de precauție pentru menținerea în stare bună ale scaunelor mașinii tale : depozitează-ți placa de surf într-o husă de surf.
Și pentru întreținere ? Când nivelul cerii de pe surful tău devine prea dens, nisipos sau atunci când începe să îngălbenească, este momentul să îți cureți placa !
Topește vechea ceară la soare sau cu ajutorul unui uscător de păr. Mai întâi curăț-o cu partea dințată a unui pieptene, apoi cu partea netedă. La sfârșit spală cu săpun și usucă suprafața plăcii tale, înainte de a reaplica un strat de bază, apoi un strat de suprafață !
După ce ai citit acest ghid și după mai multe încercări, simți că ceruirea nu este făcută pentru tine? Plan B : echipează-ți placa cu un pad surf ! Acest grip antiderapant este practic și eficient, mai ales dacă ești genul care se aruncă repede în apă !
Este bine să aluneci pe apă, dar nu și pe placa ta ! Toți surferii știu că ceruirea plăcii este esențială pentru aderență bună. Cu toate acestea, unii practicanți neglijează această etapă foarte importantă. Descoperă cum să îți alegi corect ceara și cum să îți ceruiești placa !