Proteina Whey, cunoscută şi ca proteină din zer, este un mix compus în întregime din lapte. Este o proteină folosită de către persoanele care merg des la sală, însă poate fi utilizată şi în timpul altor activităţi.

ISTORIA PROTEINELOR WHEY

La începutul secolului XX, proteteina whey era numită zer, aceasta era obţinută din brânză. La bază, zerul este obţinut din lapte, atunci când acesta se coagulează, se transformă într-o solutie plină de minerale. La momentul respectiv acesta era considerat un reziduu, de aceea a început să fie administrat în hrana animalelor.

La jumătatea secolului XX, cercetătorii au sesizat că această substanţă poate îmbunătăţi activitatea musculară. Acest fenomen a luat amploare în lumea ştiinţifică, iar treptat au început să apară beneficiile acestei substanţe.

CE SUNT PROTEINELE  WHEY ?

Proteina whey este o proteină din zer. Aceasta este obţinută 100% din lapte. laptele este compus 80% din caseină şi 20% din zer.

Zerul este proteina cea mai bogată în valoare biologică, altfel spus, proteina în care aminoacizii sunt cel mai bine asimilaţi de către organism.

Zerul conţine apă, lactoză, proteine solubile, vitamine (B1, B2, B6) şi minerale (în principal calciu).

Cum se obţine whey-ul ? Zerul este filtrat pentru a concentra proteinele, apoi acestea sunt dezhidratate pentru a obţine pudra.

DIFERITE PROTEINE WHEY

Există diferite tipuri de whey. Procesul de filtrare este cel care le diferenţiază. Există anumite tipuri de whey care au o concentraţie de proteine mai mică, prin urmare, sunt mai ieftine, iar altele conțin izolat de proteine de lactoser hidrolizat, acestea din urmă fiind şi mai scumpe.

  • Concentrat de whey : 70 – 80% proteine.
  • Hidrolizat sau izolat : 85- 95% proteine.

COMPOZIŢIA PROTEINELOR WHEY

Proteina whey conţine aminoacizii esenţiali, fiind bogaţi în BCAA (Branched Chain Amino Acid), compuşi din 3 aminoacizi : valină, leucină şi izoleucină. Aproape 25% din proteinele din zer sunt din BCAA. Aceşti aminoacizi sunt cei mai folosiţi de către masa musculară. În plus, proteina din zer este o sursă de glutamină.

Pentru a face o comparaţie, proteina din zer are o valoare biologică între 104 şi 114, în timp ce caseina este de 80.

Valoarea biologică a unei proteine este calculată în funcţie de aminoacizii pe care ea îi conţine. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât aminoacizii din proteine sunt mai uşor de asimilat de către organism.
Proteina Whey, numită şi proteină din zer, este un mix compus în întregime din lapte. Este o proteină folosită de către persoanele care merg des la sală, însă poate fi utilizată şi în alte activităţi.

Vezi toate produsele WHEY 9

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 3,60 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020