POLAR FLEECE: TOT CE NU ȘTIAI DESPRE CEL MAI CONFORTABIL ȘI CĂLDUROS MATERIAL

Polarul: tot ce nu știai despre cel mai confortabil și călduros material

Oricine are în șifonier celebrul ‘polar’, acel articol vestimentar călduros și confortabil destinat activităților de tot felul în aer liber, în locuri și circumstanțe în care temperaturile sunt scăzute.

Denumirea populară de ‘polar’ se referă, de fapt, la tipul materialelor din care sunt confecționate hainele și accesoriile textile.

Iată tot ce trebuie să știi despre acest material pe cât de confortabil, pe atât de călduros!

POLAR FLEECE: TOT CE NU ȘTIAI DESPRE CEL MAI CONFORTABIL ȘI CĂLDUROS MATERIAL

1. Ce este polarul?

Polarul reprezintă o țesătură sintetică fabricată din poliester. În anii ’70, compania americană Malden Mills a descoperit că cele mai subțiri fire din poliester pot fi adunate într-o țesătură densă, iar apoi periate pentru a se obține un material asemănător lânii. Deoarece materialul semăna izbitor de mult ca textură cu blana șinșilelor, denumirea inițială a țesăturii a fost Synchilla (syntethic chinchilla/șinșilă sintetică). Pentru a fi posibilă acceptarea și comercializarea la nivel global a țesăturii, ea a primit în scurt timp numele de “polar”.

Marea calitate a acestui material este că poate capta și menține căldura emanată în mod natural de corpul uman.

POLAR FLEECE: TOT CE NU ȘTIAI DESPRE CEL MAI CONFORTABIL ȘI CĂLDUROS MATERIAL

2. Fleece vs. bumbac – beneficii și dezavantaje

Alegerea materialului din care sunt confecționate hainele este o provocare pentru multă lume. Deși bumbacul este cel mai cunoscut și întrebuințat material natural din industria textilă, poliesterul a început să prindă teren prin evoluția tehnologiei prin care este prelucrat și prin ușurința cu care i se pot modifica proprietățile în funcție de nevoi.

Cu toate acestea, părerile sunt împărțite. Care sunt, de fapt, principalele avantaje și dezavantaje ale bumbacului și textilelor sintetice?

-Bumbacul

Hainele și articolele vestimentare din bumbac au în compoziție și alte materiale elastice pentru a-i diminua acestuia gradul de rigiditate. Acest lucru se traduce printr-o rezistență îndelungată la uzură, dar și printr-o întreținere mai ușoară.

Bumbacul asigură un confort termic sporit și permite o bună circulație a aerului datorită faptului că este o fibră naturală.

În plus, hainele din bumbac sunt ideale pentru persoanele cu pielea mai sensibilă, în special pentru bebeluși, deoarece nu prezintă riscul aparițiilor iritațiilor pielii sau a alergiilor.

Alte caracteristici ale bumbacului ar fi flexibilitatea, capacitatea de absorbție a umezelii, oferirea unei senzații plăcute la atingere și rezistența la temperaturi ridicate.

Principalul dezavantaj al bumbacului este unul de ordin estetic, hainele din acest material pierzându-și mai ușor forma și intensitatea culorilor.

POLAR FLEECE: TOT CE NU ȘTIAI DESPRE CEL MAI CONFORTABIL ȘI CĂLDUROS MATERIAL

-Materialul fleece

Datorită structurii materialului, capacitatea de izolație termică este una de-a dreptul impresionantă, mai mare decât a lânii.

De asemenea, fleece-ul este flexibil, foarte comod, rezistent la uzură, ușor de întreținut, lăsând pielea să respire în voie.

Cu toate acestea, dezavantajul ar fi că nu este capabil să protejeze împotriva vântului.

POLAR FLEECE: TOT CE NU ȘTIAI DESPRE CEL MAI CONFORTABIL ȘI CĂLDUROS MATERIAL

3. Întreținerea hainelor confecționate din fleece

Chiar dacă sunt rezistente la uzură, hainele și accesoriile din fleece au nevoie de puțină atenție atunci când vine momentul spălării lor pentru a nu le deteriora structura materialului.

În acest sens, trebuie menționat faptul că hainele din polar se vor curăța în mașina de spălat întoarse pe dos, folosindu-se detergenți fără agenți de înălbire și cicluri de spălare blânde la 30 – 40 de grade Celsius. Uscarea trebuie făcută prin suspendarea pe uscător, la temperatura camerei. Trebuie evitată expunerea hainelor din polar în lumina directă a soarelui, precum și călcarea lor.


Concluzia este simplă: polarul este un material cu totul remarcabil care a revoluționat întreaga industrie textilă prin confort, rezistență și tehnicitate. Acum că știi totul despre acest textil ideal, nu îți rămâne decât să te bucuri de calitățile sale indiscutabile!