PESCARUL AMATOR: GHIDUL ÎNCEPĂTORILOR ÎN ALE PESCUITULUI + SFATURI

Pescarul amator: ghidul începătorilor în ale pescuitului + sfaturi

În cazul în care ești începător și îți dorești să afli câteva informații utile despre pescuitul amator, precum elementele necesare, tehnicile sau diverse sfaturi, acest articol este pregătit special să te îndrume.

Pescuitul, pentru multe persoane, reprezintă doar un hobby, însă, pentru altele, este dus deja la rangul de sport în adevăratul sens al cuvântului, făcând performanțe și participând chiar și la concursuri. Pentru cei care au făcut din această activitate ceva mai mult decât o simplă pasiune, tehnica și elementele necesare sunt alese pragmatic și cu multă atenție. Pe lângă acestea, orele de practică te vor ajuta să capeți experiența necesară, dacă ești amator. 

1. Lucruri esențiale de știut pentru un pescar amator

Există numeroase lucruri pe care orice pescar la început de drum trebuie să le știe, indiferent dacă vrea ca această activitate să rămână la stadiul de hobby sau dacă vrea să îl ducă deja spre performanță.

Astfel, dacă ești în categoria de pescari amatori, însă nu ai fost de prea multe ori până acum pe baltă, iată câteva aspecte esențiale de care trebuie să ții cont și pe care trebuie să le ai în vedere:

- Cel mai des practicat stil al acestei activități, mai ales de amatori, este pescuitul staționar, lucru pe care ar trebui să îl încerci și tu întâi de toate;
- La pescuit, cel mai important este să avem încredere în noi și să încercăm mereu lucruri noi, iar cel mai important aspect este faptul că “tehnica depășește superstițiile”. Deci dacă facem corect ceea ce trebuie, capturile nu vor întârzia să apară. Fiecare lac, fie că este privat, fie că este sălbatic/natural, are regulile lui stricte, pe care suntem obligați să le respectăm. Printre cele mai importante enumerăm numărul de ustensile folosite, curățenia.

- Pentru începători, este foarte important locul unde merg să pescuiască. Specialiștii în domeniu recomandă ca amatorii să meargă pe bălți private pentru a avea parte de experiențe serioase și pentru a se asigura că vor prinde cu siguranță ceva. Pentru bălțile private, se percep anumite taxe, dar populația piscicolă este mai mare, deci șansele sunt mult mai mari.

- Fiecare experiență pe baltă este importantă, așadar trebuie să alegi locuri frumoase unde să mergi să exersezi pescuitul și, mai ales, destinații în care să fii sigur că vei prinde pește, deoarece acesta este un aspect important pentru moralul tău ca pescar amator. Poți vorbi cu alte persoane ce practică acest hobby pentru a afla cele mai bune variante. În general, fiecare baltă are secretele ei, secrete ce pot avea un rol important în desfășurarea unui pescuit cu succes. Cereți sfaturi de la localnici, aceștia cunosc cel mai bine locurile de pescuit, întrucât, cu siguranță, sunt prezenți foarte des acolo;

- Alege destinația și în funcție de ceea ce vrei să prinzi. De exemplu, dacă vrei să practici pescuitul la crap, ar trebui să afli care sunt locurile unde sunt prezenți crapii. Pescuitul la crap se practică, cel mai des, pe lacuri private, dar și pe râuri. Pentru celelalte specii de pești, cum ar fi caras, plătică, roșioară, situația este mai simplă, aceștia aflându-se aproape peste tot;

- Momeala trebuie și ea aleasă în funcție de ce anume vrei să prinzi, existând tipuri de momeli diferite pentru diverse specii. Pentru pescuitul la crap, se recomandă atât momeli naturale, nadă vie, cât și momeli artificiale, porumb, boilies, pelete;
Pescuitul la răpitor diferă în totalitate de pescuitul la staționar sau crap, de la ustensile până la stilul practicat și momelile folosite.

PESCARUL AMATOR: GHIDUL ÎNCEPĂTORILOR ÎN ALE PESCUITULUI + SFATURI

2. Elemente necesare pentru pescuit

Desigur, pentru a avea o experiență reușită și pentru momente de ținut minte pe baltă, ai nevoie de câteva elemente esențiale, fără de care nu poți să pescuiești sau ai întâmpina probleme. Așadar, iată câteva elemente esențiale:

- Lansetă, mulinetă sau undiță – instrumentul esențial pentru experiențele la pescuit. Aceasta trebuie aleasă în funcție de diverse criterii, cum ar fi locul unde vei merge să pescuiești și, cel mai important, specia vizată. Pentru că o lansetă pentru răpitor este diferită de lanseta pentru pescuitul la crap și nu pot fi folosite intercalat;

- Momeala – trebuie aleasă în funcție de specia de pește. Pentru caras, de exemplu, se poate folosi viermișorul sau clasica mămăligă. Pentru pescuitul la răpitor, se poate utiliza o momeală special destinată acestui lucru;

- Nada de pescuit – care, uneori, poate fi mai importantă decât momeala propriu-zisă, deoarece peștii pot fi atrași de aceasta și pot veni mai repede la ea, ulterior, luând momeala din ac;

- Scaun de pescuit – trebuie să stai cât mai relaxat, deci alege ceva confortabil pentru tine;

- Saltele de recepție, pentru pescuitul la crap sau acolo unde se impune acest lucru;

- Rod pod, dacă vei pescui pe un ponton amenajat sau picheți, în orice altă situație;

- Fire și monturi, în funcție de tipul de pescuit. Dacă pescuim la undiță, avem nevoie de linii care să conțină cârlig, plumb, fir și plută. Dacă pescuim cu lanseta, atunci avem nevoie de monturi pentru lansetă.

Odată ajuns pe baltă cu toate cele necesare, este momentul să începi aventura. Așează firul. Aruncă nada în apă, unde vrei să se adune peștii. În cârlig, pune un viermișor sau orice momeală vrei să folosești. Asigură-te că ai plută și plumb (pluta te va atenționa atunci când peștele mușcă momeala, iar plumbul te ajută la scufundatul cârligului în adâncimea apei). Iar acum trebuie doar să aștepți ca acesta să se miște pentru a-l trage repede din baltă, împreună cu peștele prins. Secretul poate sta și în modul în care tragi undița din baltă.

Pentru a fi sigur că scoți acul cu tot cu pește, trebuie să tragi rapid, însă doar atunci când simți greutatea acestuia că trage firul. Altfel, este posibil să scoți cârligul și momeala din apă înainte ca prada să muște.

După ce capeți puțină experiență poți avansa și la pescuitul la răpitor, pentru o experiență mult mai intensă.

PESCARUL AMATOR: GHIDUL ÎNCEPĂTORILOR ÎN ALE PESCUITULUI + SFATURI

Așadar, acum că ai aflat mai multe detalii despre pescuit, ține cont de cele prezentate în acest articol pentru a te asigura că vei avea o experiență cât mai plăcută pe baltă și ca pescar amator. Mai mult decât atât, alege cu atenție toate obiectele necesare, dar și locația potrivită.