Patinele de gheață – Cum să alegi perechea potrivită pentru tine?

Nimic nu se compară cu senzația de libertate absolută pe care o ai atunci când mergi să patinezi. Dacă ești pasionat de sportul pe gheață, dar încă nu te-ai hotărât cu privire la alegerea unui tip sau model de patine, nu trebuie să te îngrijorezi! Iată o selecție de informații și sfaturi care te vor ajuta să găsești perechea ideală de patine și să te bucuri de această activitate frumoasă!

În prezent, tehnologia creatoare a patinelor de gheață a progresat enorm, dând naștere unor modele variate menite să te propulseze pe gheață, oferindu-ți, totodată, siguranță și confort.

1. Care este diferența dintre patinele pentru patinaj artistic și cele pentru hochei?

Lumea patinajului se împarte în două mari categorii și anume: patinaj artistic și hochei. Dincolo de diferențele provocate de activitatea sportivă desfășurată, patinele concepute pentru aceste sporturi de iarnă diferă și din alte puncte de vedere. Diferențele sunt ușor de identificat vizual, ținându-se cont și de design și material.

Patinajul artistic – Patinele pentru patinajul artistic se caracterizează printr-o lamă mai lungă, cu zimți mici la capătul frontal care formează vârful și o extensie a lamei la capăt, numită coadă. Forma și elementele din capăt sunt folosite ca pivot în momentul în care vrei să te învârți, ori ca puncte de decolare și de aterizare pentru salturi. Datorită felului în care au fost concepute, patinele pentru patinajul artistic sunt extrem de accesibile pentru  începători, oferind o deplasare confortabilă și sigură.

HocheiPatinele pentru hochei sunt alcătuite dintr-o lamă mai scurtă, deloc complexă, fără vârf sau coadă. Lamele au atât fața, cât și spatele, curbat pentru a crește viteza, manevrabilitatea și agilitatea atunci când patinezi înainte sau înapoi. Aceste lame sunt, de asemenea, de obicei, mai înguste decât în cazul patinelor pentru patinaj artistic.

 2. Care sunt părțile componente ale patinelor de gheață?

Pentru a înțelege mai bine complexitatea și utilizarea patinelor de gheață, dar și pentru a alege perechea potrivită care să te avantajeze, este important să reții elementele componente ale patinelor pentru a fi sigur că faci alegerea perfectă, conform nevoilor tale. Există două elemente principale care definesc produsul final: gheata și lama.

Gheata – Caracteristici principale

  • Realizată în mod rigid, dar păstrând totuși confortul minim necesar deplasării, aceasta prezintă întăriri de material la nivelul gleznei pentru a oferi un sprijin suplimentar piciorului
  • Formă strictă, până la nivelul gleznei pentru a permite flexibilitate și pentru a îmbunătăți viteza de deplasare
  • Fabricată de obicei din materiale sintetice pentru a oferi atât durabilitate, cât și confort
  • Căptușeală interioară menită să ofere căldură și confort pe întreaga durată a desfășurării activității

În cazul unor anumite modele, există și un suport interior special pentru călcâi

Lama – Caracteristici principale

  • Fabricată din otel carbonic, acoperit cu crom pentru a oferi durabilitate, rezistență, precizie și stil
  • Majoritatea lamelor au aproximativ 4 mm grosime, dar aceasta poate varia în funcție de preferințe, vârstă, greutate și nivelul de abilitate
  • Este ușor curbată pentru a forma un arc, a cărui rază poate varia între 180-220cm.

 3. Cum îți găsești perechea potrivită de patine?

Această întrebare te poate pune pe gânduri de multe ori, mai ales când ești pe punctul de a cumpăra o pereche de patine de gheață. Ținând cont de informațiile anterior menționate, trebuie să încerci să îți răspunzi la niște întrebări, specifice dorințelor și nevoilor tale. Spre exemplu:
– Care este nivelul tău? Este prima dată când patinezi sau ești familiarizat cu această activitate sportivă?
– Ce fel de activitate vei desfășura? Hochei, patinaj artistic sau, pur și simplu, patinaj de plăcere?
– Care sunt caracteristicile tale? Vârstă, sex, greutate, condiție fizică?

După ce ți-ai răspuns la aceste întrebări, vei observa că întregul proces de achiziționare al perechii potrivite de patine se va simplifica.

  • Patine de gheață pentru patinajul artistic

Patine Play3: datorită celor 2 catarame micrometrice și exteriorului realizat din polipropilenă, aceste patine asigură o susținere optimă celor ce doresc să cunoască pentru prima dată tainele acestui sport.

Patinele Fit100: asigură un confort si o susținere bună pentru o utilizare îndelungată, datorită celor 3 tipuri de strângere (șireturi, Cataramă micrometrică și bandă Velcro).

Patinele Fit500: asigură un confort termic sporit oferit de șoseta interioară groasă și călduroasă, dar și un nivel bun de respirabilitate a pielii.

  •  Patine de gheață pentru hochei

Începători: Patine IHS100 – asigură confort și stabilitate pentru procesul de inițiere

Intermediari: Patine IHS140– oferă susținere optimă, datorită structurii mai rigide, ideale pentru antrenamentele în echipă

Avansați: Patine NS2018 sau X400 de la BAUER – pentru confort, susținere, dar și protecție în cazul unei lovituri de crosă sau de puc.

Indiferent de vârsta pe care o ai, sportul trebuie să facă parte din programul tău, cel puțin de câteva ori pe săptămână. Dacă ești atras de patinaj, nu ezita să încerci mai multe moduri de practicare, găsind tipul care îți place cel mai mult. Asigură-te că ai echipamentul potrivit mereu, astfel încât să nu întâmpini situații neplăcute, care ți-ar putea strica distracția.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020