PATINELE DE GHEAȚĂ – CUM SĂ ALEGI PERECHEA POTRIVITĂ PENTRU TINE?

Patinele de gheață: cum să alegi perechea potrivită pentru tine

Descoperă sfaturile Decathlon și comandă din oferta noastră cele mai potrivite soluții pentru stilul de patinaj practicat.

Dacă ești pasionat de sportul pe gheață, dar încă nu te-ai hotărât cu privire la alegerea unui tip sau model de patine, nu trebuie să te îngrijorezi!

Iată o selecție de informații și sfaturi care te vor ajuta să găsești perechea ideală de patine și să te bucuri de această activitate frumoasă!

În prezent, tehnologia creatoare a patinelor de gheață a progresat enorm, dând naștere unor modele variate menite să te propulseze pe gheață, oferindu-ți, totodată, siguranță și confort.

PATINELE DE GHEAȚĂ – CUM SĂ ALEGI PERECHEA POTRIVITĂ PENTRU TINE?

1. Care sunt principalele tipuri de patine?

Lumea patinajului se împarte în două mari categorii și anume: patinaj artistic și hochei. Dincolo de diferențele provocate de activitatea sportivă desfășurată, patinele concepute pentru aceste sporturi de iarnă diferă și din alte puncte de vedere. Diferențele sunt ușor de identificat vizual, ținându-se cont și de design și material.

1.1. Patine pentru patinajul artistic
Patinele pentru patinajul artistic se caracterizează printr-o lamă mai lungă, cu zimți mici la capătul frontal care formează vârful și o extensie a lamei la capăt, numită coadă. Forma și elementele din capăt sunt folosite ca pivot în momentul în care vrei să te învârți, ori ca puncte de decolare și de aterizare pentru salturi. Datorită felului în care au fost concepute, patinele pentru patinajul artistic sunt extrem de accesibile pentru  începători, oferind o deplasare confortabilă și sigură.

1.2. Patine pentru hochei
Patinele pentru hochei sunt alcătuite dintr-o lamă mai scurtă, deloc complexă, fără vârf sau coadă. Lamele au atât fața, cât și spatele, curbat pentru a crește viteza, manevrabilitatea și agilitatea atunci când patinezi înainte sau înapoi. Aceste lame sunt, de asemenea, de obicei, mai înguste decât în cazul patinelor pentru patinaj artistic.

PATINELE DE GHEAȚĂ – CUM SĂ ALEGI PERECHEA POTRIVITĂ PENTRU TINE?

1.3. Alte tipuri de patine pentru gheață
Patinele de gheață recreaționale. Un astfel de model este prevăzut cu sistem de strângere a șireturilor simplificat, caracteristică ce permite simplitate la încălțare și descălțare. Acestea sunt recomandate persoanelor care doresc să patineze în timpul liber, pentru distracție.

Patinele de gheață recreaționale nu oferă suport în executarea mișcărilor complexe, specifice patinajului artistic, așadar, nu sunt recomandate pentru antrenamente de acest tip.

Patinele de gheață pentru viteză. Aceste patine dispun de lame foarte lungi și subțiri, astfel încât să existe un nivel redus de frecare cu gheața. Acest lucru îi permite patinatorului să atingă o viteză ridicată pe traseu, pentru depășirea oponenților.

Lama acestor patine nu ia contact cu zona călcâiului, astfel încât să nu existe riscul de a săpa în gheață și de a genera, astfel, o forță de frecare mai mare, cu impact direct asupra vitezei patinatorului. Nu sunt recomandate pentru începători, deoarece sunt mai instabile decât celelalte modele prezentate.

Patinele de gheață pentru copii.  Se recomandă alegerea unui model cu mărime reglabilă, adaptată procesului de creștere al piciorului (firesc pentru perioada respectivă). De asemenea, copiii pot purta patine de gheață cu lamă dublă și o bază mai solidă, mai sigure și mai confortabile pentru cei mici.

De asemenea, pentru ca gleznele acestora să nu sufere accidentări determinate de instabilitate, se recomandă ca patinele de gheață pentru copii să fie realizate dintr-un material ce atinge un anumit nivel de duritate.

2. Care sunt părțile componente ale patinelor de gheață?

Pentru a înțelege mai bine complexitatea și utilizarea patinelor de gheață, dar și pentru a alege perechea potrivită care să te avantajeze, este important să reții elementele componente ale patinelor pentru a fi sigur că faci alegerea perfectă, conform nevoilor tale. Există două elemente principale care definesc produsul final: gheata și lama.

2.1. Gheata: Caracteristici principale

-realizată în mod rigid, dar păstrând totuși confortul minim necesar deplasării, aceasta prezintă întăriri de material la nivelul gleznei pentru a oferi un sprijin suplimentar piciorului;
-formă strictă, până la nivelul gleznei pentru a permite flexibilitate și pentru a îmbunătăți viteza de deplasare;
-fabricată de obicei din materiale sintetice pentru a oferi atât durabilitate, cât și confort;
-căptușeală interioară menită să ofere căldură și confort pe întreaga durată a desfășurării activității;
-în cazul unor anumite modele, există și un suport interior special pentru călcâi. 

2.1. Lama: Caracteristici principale

-fabricată din otel carbonic, acoperit cu crom pentru a oferi durabilitate, rezistență, precizie și stil;
-majoritatea lamelor au aproximativ 4 mm grosime, dar aceasta poate varia în funcție de preferințe, vârstă, greutate și nivelul de abilitate;
-este ușor curbată pentru a forma un arc, a cărui rază poate varia între 180-220 cm.

PATINELE DE GHEAȚĂ – CUM SĂ ALEGI PERECHEA POTRIVITĂ PENTRU TINE?

3. Cum alegi patinele de gheață potrivite pentru tine?

Această întrebare te poate pune pe gânduri de multe ori, mai ales când ești pe punctul de a cumpăra o pereche de patine de gheață. Ținând cont de informațiile anterior menționate, trebuie să încerci să îți răspunzi la niște întrebări, specifice dorințelor și nevoilor tale.

Spre exemplu:

Care este nivelul tău? Este prima dată când patinezi sau ești familiarizat cu acest sport?
Ce activitate vei desfășura? Hochei, patinaj artistic sau, pur și simplu, patinaj de plăcere?
Care sunt caracteristicile tale? Vârstă, sex, greutate, condiție fizică?

După ce ți-ai răspuns la aceste întrebări, vei observa că întregul proces de achiziționare al perechii potrivite de patine se va simplifica. Iată o serie de criterii esențiale pentru alegerea celor mai bune patine, urmate de câteva recomandări de produs inspirate:

3.1. Alegerea patinelor în funcție de dimensiuni
Începem cu un criteriu de alegere foarte important, hotărâtor pentru nivelul de confort și libertatea de mișcare de care te poți bucura, atunci când patinezi.

În cazul în care alegi o măsură nepotrivită a patinelor de gheață, există riscul de producere a leziunilor la nivelul picioarelor, precum și un risc real de cădere. Măsurarea corectă a piciorului se realizează astfel:

-pe o suprafață plană, întinde un liniar sau un metru de croitorie, având unul dintre cele două capete lipite de un perete ;
-pune un picior deasupra sa, călcâiul acestuia fiind tot lipit de perete ;
-măsoară lungimea tălpii, de la vârful celui mai lung deget până la perete.

3.2. Alegerea patinelor în funcție de sistemul de închidere
Principalele sisteme pentru închiderea patinelor de gheață sunt:

-sistemul pe bază de șireturi
-sistemul pe bază de curele
-sistemul pe bază de catarame

Majoritatea modelelor pentru patinaj artistic oferă sistem de prindere cu șireturi, însă acesta nu reprezintă cea mai potrivită recomandare pentru patinatorii începători, deoarece nu oferă același nivel de stabilitate precum sistemul pe bază de curea sau capse.

În cazul celor care vor să practice hochei, dar și pentru patinatorii cu un nivel redus de experiență, cele mai bune modele de patine pentru gheață se închid prin curele sau capse. Același sistem de prindere este recomandat și în cazul patinelor de gheață pentru copii.

3.3. Recomandări patine de gheață pentru patinaj artistic
Patine Play3: datorită celor 2 catarame micrometrice și exteriorului realizat din polipropilenă, aceste patine asigură o susținere optimă celor ce doresc să cunoască pentru prima dată tainele acestui sport.

Patinele Fit100: asigură un confort si o susținere bună pentru o utilizare îndelungată, datorită celor 3 tipuri de strângere (șireturi, Cataramă micrometrică și bandă Velcro).

Patinele Fit500: asigură un confort termic sporit oferit de șoseta interioară groasă și călduroasă, dar și un nivel bun de respirabilitate a pielii.

3.4. Recomandări patine de gheață pentru hochei
Începători: Patine IHS100: asigură confort și stabilitate pentru procesul de inițiere.
Intermediari: Patine IHS140: oferă susținere optimă, datorită structurii mai rigide, ideale pentru antrenamentele în echipă.
Avansați: Patine X400 de la BAUER: pentru confort, susținere, dar și protecție în cazul unei lovituri de crosă sau de puc. 

PATINELE DE GHEAȚĂ – CUM SĂ ALEGI PERECHEA POTRIVITĂ PENTRU TINE?

Criteriile despre care am vorbit, precum și recomandările de produs pe care ți le-am pus astăzi la dispoziție, simplifică procesul de alegere a celor mai potrivite patine de gheață pentru nevoile tale! Comandă-le acum de pe Decathlon.ro, pe baza unei informări corecte!