PATINAJUL ARTISTIC – BENEFICII, ECHIPAMENT, SFATURI UTILE

Beneficiile patinajului artistic ▪ Sfaturi pentru patinatorii incepatori ▪ Echipament necesar ▪ Cele mai cunoscute nume, sarituri si figuri ▪ Istoria patinajului

PATINAJUL ARTISTIC – BENEFICII, ECHIPAMENT, SFATURI UTILE

Eleganță, plutire, efort susținut și competiție: sunt câteva dintre elementele definitorii ale patinajului artistic, unul dintre cele mai apreciate sporturi de iarnă. Performanța vine, însă, după mulți ani de antrenamente.

În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre avantajele practicării patinajului artistic, ce anume ar trebui să facă un patinator începător, ce echipament este necesar și cum se întreține corect. Totodată, te invităm să faci o călătorie în timp și să afli care sunt originile patinajului modern și ce nume mari au făcut istorie de-a lungul timpului, prin execuțiile de excepție. De asemenea, descoperi și care sunt cele mai apreciate figuri și sărituri pe gheață în patinajul artistic.

 

De ce să practici patinajul artistic – beneficii pentru sănătate

Ca orice sport pe care îl practici cu regularitate, fie ca hobby, fie pentru a face performanță, și patinajul artistic ajută la dezvoltarea armonioasă a corpului, la dobândirea unei ținute frumoase, zvelte.

Dincolo de aceste aspecte, practicarea patinajului artistic ca sport de performanță, dar și ca formă de agrement este o provocare, mai ales pentru cei tineri, de a-și antrena ambiția, abilitatea de concentrare, comunicarea și încrederea în celălalt.

De asemenea, patinajul artistic implică și dezvoltarea unei anumite sensibilități artistice, a unui simț muzical fin și a capacității de a transmite emoție și trăire prin dinamica mișcărilor.

PATINAJUL ARTISTIC – BENEFICII, ECHIPAMENT, SFATURI UTILE
PATINAJUL ARTISTIC – BENEFICII, ECHIPAMENT, SFATURI UTILE

Sfaturi pentru cei care vor să învețe să patineze

Fiind un sport competitiv și, totodată, o formă de artă, patinajul atrage, de la an la an, tot mai mulți copii și tineri dornici să se inițieze în această activitate. Dacă te afli la primele încercări de alunecare pe gheață, este foarte important să te familiarizezi mai întâi cu structura patinei și cu modul în care îți poți menține echilibrul, alunecând fluent pe gheață. Din această perspectivă, iată câteva dintre marile provocări pentru un patinator începător și află care sunt recomandările utile ca să le faci față cu succes:

alunecarea alternativă – patina are două muchii, una interioară și una exterioară, pe care greutatea corpului se sprijină simultan în stare de repaus; indiferent cât de performante ar fi patinele de gheață, primul lucru pe care e bine să-l înveți este să aluneci alternativ, atât pe muchia interioară, cât și pe cea exterioară, în funcție de caz; 

muchiile patinelor
– muchia interioară a patinei este perpendiculară pe degetul mare, ceea ce înseamnă că primele inițiative de alunecare pe gheață sunt cel mai simplu de efectuat, dacă iei acest deget ca reper, iar greutatea este distribuită în mod egal pe toată suprafața lamei; muchia exterioară a patinei este perpendiculară pe degetul mic, prin urmare, alunecarea exterioară este posibilă, dacă ții piciorul înclinat, iar greutatea corpului este distribuită în mod egal, pornind de la vârful degetului mic și până la colțul exterior al călcâiului;

învățarea graduală a mișcărilor
– la început, înveți să aluneci corect pe fiecare muchie a patinei, după care încerci alunecarea pe gheață, schimbând greutatea de pe un picior pe altul;
menținerea echilibrului – odată ce te-ai ancorat suficient de bine pe gheață, în poziție de repaus, începe să pășești cu pași mici, ca și când nu ai avea patinele în picioare; ajută-te de vârful lamei, ca să-ți menții echilibrul și evită să-ți lași greutatea pe spate;

stabilitatea și siguranța – îndoaie genunchii pentru a căpăta mai multă stabilitate și siguranță, continuând să faci pași mici; încearcă să-ți ridici privirea de la picioare și să-ți iei un punct de reper în depărtare;

alunecarea cursivă – pasul următor este să renunți să te mai ancorezi în gheață cu vârful patinei și să încerci să aluneci, lăsând greutatea alternativ, de pe un picior pe altul;

menținerea poziției corecte – atunci când patinezi, nu trebuie să stai drept, ci ușor aplecat în față, cu genunchii îndoiți; această poziție îți va da, pe de o parte, posibilitatea de a-ți menține echilibrul și, pe de altă parte, să prinzi, încet-încet, viteză și să te simți în siguranță în timpul alunecării.

Ce echipament îți este necesar pentru patinajul artistic

Fie că vorbim de patinaj recreațional, fie de cel de performanță, alegerea corectă a echipamentului este esențială pentru siguranța pe gheață, dar și pentru confortul tău.

Cum alegi patinele de gheață
Patinele de gheață sunt elementul cheie în performanța sau eșecul patinatorului. Cele două criterii pe baza cărora se disting mai multe tipuri de patine de gheață sunt performanța și stabilitatea.

Stabilitatea este un factor de decizie extrem de important în alegerea patinelor de gheață, acesta fiind corelat cu nivelul de susținere al gleznei pe care îl oferă patina, în cazul eventualelor derapaje sau căzături. Așadar, cu cât este mai bună stabilitatea sau nivelul de susținere al gleznei, cu atât daunele căzăturii sunt semnificativ diminuate.

Performanța este cel de-al doilea factor de diferențiere între patinele profesionale și cele cu o calitate mai scăzută și se referă la structura patinei, începând cu materialul din care este confecționată, întărituri, legături, până la modul în care este aspectată lama, cât e de ascuțită.

Dacă vrei un partener de nădejde în drumul tău spre marea performanță, alege patinele pentru patinaj artistic FS100 OXELO. Special concepute pentru nivelul începător, patinele Oxelo, cu lame din oțel inoxidabil, îți oferă siguranță în alunecare și confort. Principalul lor avantaj este că au fața înaltă și rigidă, ceea ce asigură un plus de susținere, ca să-ți poți menține echilibrul mai ușor.

Îmbrăcămintea specială pentru patinajul artistic
Pe lângă patine, vei avea nevoie și de îmbrăcăminte specială pentru patinajul artistic. În primul rând, pentru a putea fi un bun patinator, ai nevoie de flexibilitate, în special a picioarelor. Prin urmare, alege o pereche de colanți din poliamidă și elastan, care îți permit o mobilitate excelentă în timpul patinajului.

Descoperă 👉 AICI toate ofertele noastre de COLANTI PENTRU PATINAJ ARTISTIC

Patinajul este un sport al eleganței, iar ținuta este foarte importantă, mai ales atunci când participi la competiții naționale sau internaționale. Prin urmare, pe lângă colanți, vei avea nevoie fie de o fustă, fie de o rochie specială pentru patinajul artistic.

👉 AICI găsești toate tipurile de ROCHII PENTRU PATINAJ de care ai nevoie

În timpul antrenamentelor sau în momentele de pauză, este esențial să te protejezi. Corpul tău este, de cele mai multe ori, încins, iar temperatura exterioară, scăzută. Prin urmare, este indicat să porți un pantalon și o jachetă.

Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de JACHETE PENTRU PATINAJ

O situație specială o reprezintă copiii, mai ales cei foarte mici, care urmează să patineze. În cazul lor, este recomandată purtarea unei căști pentru protecție. Totodată, le vor fi utile și niște mănuși care au pe palmă cauciuc, pentru că vor cădea destul de des și astfel de echipamente îi vor ajuta să nu se accidenteze și să se ridice mai ușor de pe gheață. 

PATINAJUL ARTISTIC – BENEFICII, ECHIPAMENT, SFATURI UTILE
PATINAJUL ARTISTIC – BENEFICII, ECHIPAMENT, SFATURI UTILE

Cum întreții corect echipamentul pentru patinaj

Ca să eviți accidentările, dar și ca să te bucuri de performanțele echipamentului tău cât mai mult timp, este bine să știi cum îl întreții corect. În acest sens, sunt câteva aspecte importante, cum ar fi:

curăță lamele – șterge lama patinei după fiecare utilizare, cu un prosop moale, din bumbac; dacă nu vei face acest lucru, există riscul ca lama să ruginească și alunecarea pe gheață va fi îngreunată;

asigură-te că lamele sunt ascuțite – în funcție de cât de des le folosești, lamele patinelor trebuie ascuțite din când în când; nu încerca să faci această operațiune pe cont propriu, ci apelează la specialiștii care au pregătirea necesară; lamele bine ascuțite îți vor da mai multă siguranță în timpul alunecării;

aerisește patinele – după fiecare utilizare, lasă patinele la aerisit, ca să eviți mirosurile neplăcute;

protejează lamele – nu lăsa patinele la voia întâmplării; folosește suporturile de protectie pentru lame, ca să nu se deterioreze și să eviți accidentările.