Cele mai apreciate figuri și sărituri pe gheață, în patinajul artistic
Considerat părintele patinajului artistic, americanul Jackson Haines (1840-1875) este primul care a denumit o serie de sărituri și figuri artistice executate de patinatori celebri la acea vreme, pentru a le putea preda mai departe viitorilor sportivi, în cadrul școlii sale de la Viena. De la Jackson Haines încoace, însă, alți patinatori faimoși au reușit să revoluționeze mișcările din patinaj, îmbinând tehnica perfectă cu arta. Printre cele mai cunoscute dintre acestea se numără:
Săritura Axel
În patinajul artistic, există șase sărituri importante: flip, loop, loop pe vârf, Lutz, Salchow și Axel. Aceasta din urmă este singura dintre ele care solicită patinatorului să sară și, în același timp, să înainteze în viteză. Săritura Axel presupune o rotire în aer, aterizarea fiind executată cu spatele, cu unul dintre picioare flexat, iar celălalt în aer.
Există trei tipuri de sărituri de patinaj artistic din gama Axel: simplu, dublu și triplu. Săritura simplă presupune o jumătate de întorsătură în aer, cea dublă, două și jumătate, iar cea triplă, trei și jumătate. Până în prezent, niciun patinator nu a reușit performanța de a executa un Axel cu patru rotiri în aer.
Săritura Flip
Având un grad ridicat de dificultate, săritura Flip presupune ca patinatorul să își ia avânt din rotire, iar apoi să facă o săritură simplă, dublă sau triplă, în poziția de cumpănă. Flipul pe spate este o săritură și mai dificilă: în timp ce înaintează cu viteză, sportivul face o rotire în aer, de 180 de grade, aterizând apoi pe ambele picioare.
Săritura Lutz
Considerată cea mai dificilă acrobație pe gheață, săritura Lutz este o rotire în aer de tip Axel, însă cu pornirea de pe un singur picior, în timp ce patinatorul se rotește pe gheață. Mulți sportivi evită această săritură, deoarece implică foarte multă precizie, dar și forță pentru demarare și pentru a ateriza corect. Unul dintre cei mai cunoscuți patinatori americani, Adam Rippon, a revoluționat acest gen de săritură cu propriile sale variațiuni, rămânând, astfel, în istorie drept săritura Rippon Lutz, cu ambele brațe întinse deasupra capului.
Rotirea Biellmann
Denumirea acestei figuri din patinajul artistic provine de la celebra patinatoare elvețiană Denise Biellmann, cea care a executat-o pentru prima dată. Rotirea necesită o deosebită flexibilitate, solicitând patinatorul să se învârtă pe gheață în poziția de cumpănă. Unul dintre picioare se rotește în contact cu gheața, în timp ce celălalt este ridicat în aer, la un unghi de 90 de grade.
Figura Biellmann este, în mod convențional, specifică patinatoarelor, în special în patinajul de cuplu, dar, de-a lungul timpului, a fost executată spectaculos și de câțiva patinatori bărbați, printre care și campionul olimpic al Japoniei, Yuzuru Hanyu.
Ridicările în patinajul de pereche
În patinajul de pereche, patinatorul ridică partenera deasupra capului, susținând-o cu ambele mâini perfect întinse. Acest gen de ridicări pot să aibă loc în linie dreaptă sau în timpul unei rotiri. Totodată, și poziția sportivei poate varia, de la a sta dreaptă, cu brațele pe lângă corp, și până la poziția bărcuță, în timp ce se prinde cu ambele mâini de lama patinei.