După orice program de lecții și teme, o pauză de mișcare e bine-venită. Descoperă și tu din articolul nostru beneficiile sportului pentru cei mici, pentru că #acasă ora de educație fizică nu se anulează!

1. Importanța orelor de educație fizică și sport în școli și licee

Nu este un secret faptul că orice tip de mișcare fizică contribuie la un stil de viață sănătos, care are multiple beneficii atât asupra copiilor, cât și asupra adulților. Însă, în prezent, activitățile ce presupun efort fizic, chiar și moderat, sunt înlocuite de jocuri pe telefon sau tabletă și de ore petrecute pe canapea, în casă. Aceste lucruri, în special la o vârstă fragedă, formează obiceiuri greu de schimbat și de controlat, care se transformă într-un stil de viață sedentar ce atrage după sine numeroase probleme de sănătate. Așadar, orice acțiune, fie ea cât de măruntă, ce îi provoacă pe cei mici să fie activi este binevenită și trebuie încurajată de părinți și de profesori.

Orele de educație fizică și sport din școală sunt deosebit de importante, mai ales că se desfășoară într-un cadru sigur, alături de alți copii cu interese asemănătoare. În plus, acestea sunt coordonate de persoane cu cunoștințe în domeniu care pot recunoaște și pot antrena potențialul oricărui copil, ținând cont de abilitățile și de preferințele sale. Iată câteva beneficii pe care orele de sport și educație fizică le aduc celor mici:

 • Îmbunătățirea performanțelor școlare - mișcarea fizică îmbunătățește procesele cognitive și are un rol pozitiv în ceea ce privește atenția și memoria. Motivul? În timpul exercițiilor, circulația sanguină este accelerată, oxigenând toate țesuturile mai eficient, inclusiv creierul. De asemenea, efortul fizic consumă energia specifică celor mici, ceea ce le permite să fie mai atenți la restul activităților școlare.  

 • Disciplină - sportul îi învață pe copii să fie disciplinați și să respecte anumite reguli, ceea ce aduce beneficii în comportamentul social 

 • Dezvoltarea motivației, a spiritului de echipă și a fair play-ului - toate acestea duc la o rezistență psihică crescută, la eliminarea fricii de eșec și la o gândire orientată către progres  

 • Formarea unor obiceiuri sănătoase - precum respectul față de propriul organism 

 • Integrarea socială mai facilă  

 • Dezvoltarea abilităților de comunicare 

 • Rezistența organismului la viruși și bacterii - sportul întărește sistemul imunitar   Așadar, toți părinții ar trebui să își încurajeze copiii să participe în mod activ la orele de sport și să evite scutirea acestora din motive nefondate, ce nu au legătură cu sănătatea micuților.


  2. Cum trebuie să decurgă o oră de educație fizică și sport

  În primul rând, în timpul orelor de sport, copiii trebuie să aibă un echipament potrivit, format din tricouri, pantaloni sau treninguri confortabile, care să le ofere libertate de mișcare. În plus, dacă aceștia transpiră după efortul fizic, nu este recomandat să păstreze aceleași haine pe ei, ci să se schimbe în piese vestimentare adecvate pentru restul orelor de curs. După ce micuții au intrat în sala de sport, profesorul trebuie să se asigure că sunt toți (există și situații, mai ales în cazul copiilor mici, în care profesorul ii conduce din clasa în sala). Apoi, va începe încălzirea, adică executarea unor mișcări ce au că rol pregătirea corpului pentru diferite sporturi. Odată terminată aceasta, dascălul va decide ce fel de activități se vor desfășura în respectivă ora de educație fizică.

  În mod ideal, fiecare elev ar trebui să aibă opțiunea de a practica un sport care îi place și la care este bun, de exemplu fotbal, volei, baschet sau gimnastică. Bineînțeles, poate fi greu să supraveghezi aproximativ 30 de copii împărțiți în diverse colțuri ale sălii, de aceea, până în clasa a V-a, este bine că profesorul să stabilească câteva activități comune.

  De fapt, în primii ani, se recomandă să fie puse bazele gimnasticii și ale altor sporturi de echipă, să le fie arătate celor mici tehnicile de joc și, doar atunci când aceștia le stăpânesc, să se treacă la jocul propriu zis.

  Ora de educație fizică și sport – Prilej de distracție și mișcare pentru cei mici

  Înainte de sfârșitul orei de educație fizică, specialiștii recomandă efectuarea unor exerciții de streching, ce au că scop relaxarea mușchilor după efort. Acestea împiedică apariția febrei musculare și formează un obicei sănătos în viața celor mici.

  3.Jocuri de mișcare pentru ora de educație fizică și sport

  Este foarte posibil ca profesorul de sport să se confrunte și cu situații ce reprezintă o provocare, mai exact, cu elevi care nu sunt obișnuiți cu mișcarea fizică ori cu disciplina, și care își exprimă direct dezinteresul pentru activitățile desfășurate. Dacă se întâmplă acest lucru, dascălul are responsabilitatea de a descoperi o cale prin care să le capteze atenția și prin care să ii facă să își dorească să participe activ la oră.

  Care este cel mai simplu, dar și cel mai eficient mod? Organizarea unor competiții interesante, sub forma unor jocuri. Este știut faptul că micuții sunt atrași de întreceri și își doresc să se afirme în față celorlalți, mai ales în acest stadiu de dezvoltare, iar profesorul poate profita de acest lucru, pentru a le stârni pasiunea pentru sport. Bineînțeles, trebuie să existe câteva reguli clare, prin intermediul cărora elevii vor învață despre corectitudine, respect, fair play și despre câștigul bazat pe propriile abilități.

  Printre cele mai eficiente jocuri în timpul orei de educație fizică și sport se numără:

  • Întreceri în alergare – se stabilesc punctele de start și final, iar în cursa pot intră doi sau trei elevi simultan.
  • Ștafeta – se formează echipe de câte doi, trei sau patru elevi, care trebuie să completeze o cursa pentru a câstiga. Această poate cuprinde obstacole, penalizări pentru greșeli și, bineînțeles, un obiect pe care să îl ofere unul altuia pentru a putea merge mai departe. Există numeroase modalități de a organiza o ștafeta distractivă, iar creativitatea profesorului nu trebuie să aibă limite!
  • Exerciții cu cercul – micuții sunt atrași imediat de cercurile din gimnastica ritmică, fiind o provocare să se joace cu ele în mod corect. Și aici se poate încerca menținerea cercului pe corp cât mai mult timp, aruncări și prinderi cu mâini diferite, sărituri în cercuri de-a lungul unui traseu, etc.
  • Curse cu obstacole – se pot folosi diverse obiecte de recuzită pe care profesorul le are la dispoziție pentru a crea un traseu interesant și distractiv

   Echipamentul ideal pentru sala de sport

   Așa cum a fost menționat anterior, purtarea articolelor de îmbrăcăminte și de încălțăminte potrivite este esențială, din mai multe puncte de vedere.
   În primul rând, acesta asigură un confort sporit și libertate de mișcare, pentru că cei mici să se joace și să alerge în voie, fără că hainele să îi deranjeze.
   De asemenea, adidașii, dar și pantalonii ori maiourile sport joacă un rol important în prevenirea accidentărilor în timpul orelor de educație fizică. Acestea trebuie să aibă măsură potrivită, să nu fie nici prea strâmte, dar nici prea largi.

   • Pentru BAIETI:

   TRENING GYM’Y

   Descopera

   TRENING S500

   Descopera

   POWER WALKING

   Descopera

   TRENING PUMA

   Descopera

   TRENING ADIDAS

   Descopera

   • Pentru FETE:

   TRENING GYM’Y

   Descopera

   TRENING S500

   Descopera

   POWER WALKING

   Descopera

   TRENING PUMA

   Descopera

   TRENING ADIDAS

   Descopera

    

   Ca părinte, nu trebuie să cheltui o suma enormă pentru echipamentul copilului, ci să achiziționezi întotdeauna produse de calitate, rezistente, confecționate din materiale perfecte pentru sport. La Decathlon vei descoperi o gama variată de articole pentru educație fizică, ce cuprinde îmbrăcăminte și încălțăminte atât pentru fete, cât și pentru băieți.

   În concluzie, adulții din viață unui copil trebuie să încurajeze orice formă de mișcare fizică, începând cu orele de sport din școală, până la înscrierea celui mic la un club sportiv profesional. Aceste lucruri ii vor aduce numeroase beneficii și pe termen scurt, și pe termen lung!

  Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

  1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (9 voturi, medie: 3,33 din 5)
  Încarc...
 • Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  *
  *

  Articole recomandate

  EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
  By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
  EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
  By Decathlon  /  Ultima actualizare: Jun 17, 2021
  PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
  By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020