MONTURA CU BOILIES

Montura cu boilies

De ce avem nevoie când confecționăm o montură cu boilies - Care sunt ustensilele folosite

Pentru confecționarea unei monturi cu boilies, avem nevoie de următoarele ustensile:

• Fir pentru cârlig
• Cârlig
• Croșetă pentru boilies
• Foarfecă pentru fir textil
• Varnish de cauciuc pentru ghidaj
• Varnish de cauciuc pentru agrafă rapidă

Primul pas este să alegem lungimea forfacului, lungime ce variază în funcție de tipul de pescuit practicat.
Dacă pescuim plantat, lungimea poate fi mai mare ajungând chiar și la 20cm, dacă pescuim din mâna (lansat), atunci este recomandat ca lungimea forfacului să fie mai scurtă, aproximativ 15cm pentru a evita încurcarea.

Următorul pas este să facem o buclă simplă la unul dintre capetele firului, strângând bine nodul cu ajutorul unui dispozitiv pentru noduri, apoi cu ajutorul croșetei, introducem un boilies.
Odată ce am introdus boilies-ul pe fir, îi vom pune în spate un opritor, pentru ca acesta să nu cadă de pe fir.

Pentru ca boilies-ul să stea fix și, mai ales, dacă folosim un boilies solubil care își va modifică mărimea și formă la contactul cu apa, recomand folosirea unui opritor și în partea de „sus” a monturii, așa cum se poate observa în imaginea următoare.

În continuare, vom lipi opritorul de boilies, astfel, acesta va sta fix.

Mai departe, avem nevoie de un tub siliconic, ce va fi introdus pe fir, apoi introducem cârligul prin varnish, mereu cu vârful spre momeală.
Ne alegem distanța dintre cârlig și boilies, apoi introducem firul prin ochetul cârligului, întotdeauna din EXTERIOR spre interior.

Odată ce am scos firul prin interiorul cârligului, vom efectua nodul “fără nod”, și anume vom matisa cârligul de 5-6 ori, apoi scoatem din nou firul prin ochetul cârligului, la fel, din exterior spre interior.
Se strânge montura, nu înainte de a umezi firul. Se recomandă ca firul textil să fie umed înainte de a fi strâns, pentru o rezistență mai bună.

Pentru o agresivitate crescută, puteți folosi un “line-aligner” sau un “tub termo”. În imagini am folosit un line-aligner.
La celălalt capăt al firului se face o buclă simplă, după care introducem varnish-ul pentru agrafa rapidă.

În acest moment, montura este gata. Se poate atașa de agrafa rapidă de la montura cu leadcore și este gata de folosit.

Pentru montura tip “snowman”, se folosesc aceiași pași cu diferența că vom adaugă pe lângă boilies-ul de fund, un boilies tip pop-up, iar montura va deveni snowman.
Foarte important de știut, motivul pentru care legăm cârligul introducând firul mereu din exterior este strict legat de mecanica monturii.

Dacă legăm cârligul corect, așa cum vorbeam mai sus, în momentul în care peștele aspiră montura, cârligul se va întoarce cu vârful în jos agățând peștele în buza inferioară. Aceasta este mult mai groasă, iar șansele că peștele să ne scape în timpul drill-ului sunt minime.

MONTURA CU BOILIES