MONT BLANC: cele mai IMPORTANTE informații pe care orice iubitor al sportului TREBUIE să le știe

Cu aproape 5 milioane de vizitatori curioși pe an (persoane care vin pentru prima dată și cele care se întorc), Mont Blanc reprezintă zona Franței poate cea mai iubită. Dacă și tu te gândești să faci o vizită în această regiune muntoasă de vis, citește acest articol pentru a afla informații generale importante, dar și ce sporturi poți face aici, dacă ești unul dintre pasionații de mișcare.

1. Informații generale despre muntele și vârful (vf.) Mont Blanc din Franța

Mont Blanc (sau „Muntele Alb”, tradus din franceză) este cel mai înalt munte din Alpi și este un punct de la care se delimitează granița dintre Franța și Italia, unde este denumit Monte Bianco. Vârful Mont Blanc, însă, aparține de teritoriul francez. În acest capitol vei afla mai multe date importante despre acest masiv.

  • Localizarea muntelui Mont Blanc

Muntele aparține de Franța, dar și de Italia, extinzându-se în sud-vestul Elveției, mai precis cu 40 de km de la Martigny. Coordonatele locației precise a vârfului Mont Blanc sunt 45°49′58″N 6°51′54″E, în partea de Est a Franței și partea de Vest a Italiei. 

În vecinătate, se pot găsi următoarele:

  • în Nord-Est: Alpii Pennine;
  • în Sud: Alpii Graian;
  • în Est: Valea Courmayeur
  • în Vest: Alpii Savoy și Valea Chamonix.
  • Vârful Mont Blanc: ce înălțime (altitudine) are?

Înălțimea vârfului Mont Blanc este de aproximativ 4.810 m și este cel mai înalt din Europa de Vest, ceea ce este aproape dublu față de cel mai înalt vârf muntos din România, Moldoveanu, ce are altitudinea de peste 2.540 m. În comparație, vârful cu cea mai mare înălțime din întreaga Europă este considerat cel de pe muntele Elbrus, ce face parte din lanțul muntos Caucaz, având 5.642 m altitudine. Everest (din munții Himalaya) este locul unde se întâlnește cea mai mare altitudine muntoasă, și anume cea de aproape 8.850 m.

  • Temperaturi medii anuale pe muntele Mont Blanc

Acestea sunt temperaturile anuale medii în zona Chamonix Mont Blanc:

Temperaturi medii anuale pe muntele Mont Blanc

Pe munte, însă, situația stă diferit, acolo existând temperaturi extreme, mai ales iarna. Temperatura scade cu aproximativ 0,33-0,91 grade Celsius cu fiecare 100 m altitudine. Asta înseamnă că, până și pe timpul verii ai putea experimenta frigul în vârful muntelui. 

Temperaturile pe care le poți resimți pe timpul iernii pe vârful Mont Blanc pot fi de -15 grade Celsius, dacă nu bate vântul, și -30 de grade Celsius dacă există rafale de vânt.

2. Cum poți face urcarea pe Mont Blanc și ce alte facilități găsești în zonă?

Pentru că este atât de vizitat, există mai multe modalități prin care se poate face ascensiunea pe Mont Blanc, însă nu până în vârf. 

Sunt trasee pentru autobuze, trenuri, telecabine, telescaune sau chiar pentru mersul pe jos, pentru cei mai curajoși.

Așa cum probabil te-ai fi așteptat, zona din jurul muntelui și chiar și unele ce se află spre vârful Mont Blanc, s-au transformat în unele turistice. Poți alege să stai la sute de cabane, vile sau hoteluri cu restaurant. Chiar și dacă nu vrei să urci până în vârf, poți să te relaxezi și să te bucuri de priveliștea munților ce te înconjoară. Poți sta în camera ta, alături de familie, prieteni sau persoana iubită cu un ceai sau o ciocolată caldă în mână. Poți citi, poți sta la povești cu apropiații tăi, poți face poze peisajului sau puteți încerca diverse jocuri. 

Totuși, dacă vrei să explorezi, să faci mișcare și îți place adrenalina, poți încerca diverse sporturi.

3. Sporturi pe care le poți încerca într-o excursie pe muntele Mont Blanc

Pe Mont Blanc găsești trasee pentru sporturi extreme, precum schi , snowboard și alpinism. Fie că escaladezi muntele pentru a aluneca pe zăpadă, fie că vrei să ajungi în vârf, te vei distra și vei trăi senzații inedite. Totuși, trebuie să știi că, pe măsură ce crește altitudinea spre vârful muntelui, doar profesioniștii ar trebui să se avânte, deoarece, pe lângă disconfortul termic pe care îl poți resimți dacă nu ești suficient de echipat, traseele sunt destul de dificile, mai ales pentru începători.

Sporturi pe care merită cu desăvârșire să le experimentezi în Mont Blanc:

  • Schi

Schiorii avansați pot să înceapă traseul chiar din vârful muntelui, însă nu ar trebui sub nicio formă ca cei cu mai puțină experiență să încerce acest lucru. 

Iată trei exemple de trasee pe care să le încerci:

Echipamentul pentru a putea practica acest sport este format din îmbrăcăminte,schiuri, bețe de schiuri, clăpari și, nu în ultimul rând, articole de protecție, căști și ochelari.

Exemplu de echipament de schi pentru bărbați:

 

Exemplu de echipament de schi pentru dame:

  • Snowboard

Snowboard-ul este un alt sport ce se poate practica cu succes pe muntele Mont Blanc. Poți să practici această activitate pe aceleași trasee de schi. Pregătește-ți îmbrăcămintea, perechea de boots, placa de snowboard, legăturile, casca de snowboard și ochelarii de protecție și simte adrenalina alunecând pe zăpada unuia dintre cei mai renumiți munți! Cu siguranță, este ceva cu care te vei putea mândri!

Exemplu de echipament de snowboard pentru bărbați:

 

  • Alpinism

Alpinismul este escaladarea pe zonele muntoase acoperite de zăpadă și gheață. Așadar, acest lucru este posibil și pe Mont Blanc, mai ales la acea altitudine. Este recomandat să practici această activitate atunci când temperaturile nu sunt foarte scăzute, luând în considerare informațiile pe care le-ai aflat în capitolul de mai sus. Ai grijă, însă, deoarece, dacă nu ai suficientă experiență, s-ar putea ca aventura ta să se sfârșească într-un mod oribil. În cazul în care ești la nivelul de începător, cel mai indicat ar fi să escaladezi doar zonele cu altitudini mici. Însă, dacă ești unul din experții acestui sport, ai putea încerca trasee aproape chiar de vârf, cum ar fi cel de mai jos.

trasee alpinism mont blanc

Ai nevoie de îmbrăcăminte, încălțăminte adecvată, o cască de protecție și materiale specifice alpinismului, care te vor ajuta să ai o experiență inedită și să duci la bun sfârșit fiecare aventură de acest gen.   

Ține minte, însă, că ar trebui să verifici de fiecare dată starea vremii și să nu te ambiționezi în a încerca ceva doar pentru că îți place adrenalina, ci ia deciziile bazându-te și pe nivelul tău de experiență. Au existat accidente, chiar un număr destul de mare, de-a lungul anilor, iar multe dintre acestea au fost cauzate din lipsa pregătirii și a unor decizii luate în mod greșit. 

Dacă ești un începător al sporturilor amintite anterior, cel mai bine ar fi să le practici cât mai aproape de baza muntelui și nu din vârf. Iar dacă vrei să mergi neapărat până la cea mai mare înălțime a muntelui, alege să o faci cu telecabina sau telescaunul. Un lucru foarte bun ar fi să te interesezi dacă se organizează grupuri pentru o astfel de excursie. 

Acum vei putea fi pregătit pentru viitoarea ta excursie la Mont Blanc. Nu rata ocazia să te poți urca până la unul dintre cele mai mari vârfuri de munte din lume! Admiră priveliștea, vizitează zonele din jurul muntelui, încearcă cel puțin unul dintre sporturile care se potrivesc cel mai bine zonei și fă-ți curajul să explorezi, urcând până la 4.810 m altitudine, cățărându-te iarna sau făcând drumeții vara.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020