Mersul sportiv: ce este si ce beneficii are

Mersul sportiv: ce este si ce beneficii are

Mersul sportiv: ce este și ce beneficii are Ce diferență există între anduranță și rezistență Cum dezvolți anduranța sau rezistența prin mers sportiv

Mersul sportiv: ce este si ce beneficii are

Mersul sportiv: ce este și ce beneficii are

Dacă privești conceptul de activitate fizică precum un efort greu de suportat, cu siguranță nu este momentul pentru a-ți amenaja un colț pentru fitness, acasă. Ce faci, însă, dacă nevoia unui stil de viață sănătos se face simțită tot mai acut? Atunci când lupta cu sedentarismul nu se poate sprijini pe performanță, ci mai degrabă pe voință, ai la dispoziție o soluție pe cât de simplă, pe atât de eficientă: mersul sportiv. Acesta este gratuit, sigur pentru sănătate și plăcut, mai ales pentru persoanele care aleg să poarte echipamentul potrivit. Practicat regulat, mersul sportiv poate contribui la reglarea tensiunii arteriale, la combaterea stresului, precum și la întărirea sistemului imunitar. La toate acestea, se adaugă impulsionarea unei vieți sociale bogate, pe baza unui obicei sănătos, menținut alături de alți practicanți ai unui stil de viață sănătos.

Mersul sportiv: ce este si ce beneficii are

Ce diferență există între anduranță și rezistență

Înainte de a începe antrenamentele, este important să determini de ce rezerve de rezistență dispui. În același timp, vei avea interesul de a-ți dezvolta anduranța. Cele două pot părea similare, dar au un rol complementar. Potrivit specialistului în medicină sportivă, Charles Aisenberg, efectele activității fizice de anduranță se diferențiază de cele ale activității de rezistență, în felul următor:

n anduranță: efortul cardiac este susținut pe o perioadă îndelungată. Atunci când practici 45 de minute de mers sportiv, favorizezi un aport constant de oxigen. Acest efort te ajută să îți lucrezi inima și să îți cureți arterele. Ba mai mult, mersul sportiv solicită grăsimile, pentru a alimenta mușchii și pentru a-ți permite să reziști mai mult timp.

n rezistență: efortul cardiac este scurt și violent. Atunci când alergi 400 de m, lucrezi mai mult sau mai puțin în apnee, fără a permite acest aport de oxigen pe care ți-l oferă mersul rapid.

Devine evident, așadar, faptul că, pentru a avea grijă de sănătatea ta, este ideal să practici în mod consecvent un sport de anduranță. Mersul sportiv, fiind un sport ușor și fără șocuri pentru articulații, înglobează toate beneficiile ședințelor de alergare de anduranță, dar fără inconvenientele aferente.

Mersul sportiv: ce este si ce beneficii are

Cum dezvolți anduranța sau rezistența prin mers sportiv

Pentru a ști dacă lucrezi în anduranță sau în rezistență, e important să-ți observi ritmul cardiac. Mai exact, „procentul frecvenței cardiace maxime (FCM), în timpul efortului”, după cum precizează medicul Charles Aisenberg. Astfel, ședinței de anduranță îi corespunde un procent cuprins între 60 și 75% din FCM, în timp ce o ședință optimă de rezistență se cifrează între 75 și 95% din FCM.

În timpul ședințelor de anduranță, este recomandat să iei în calcul și fracționarea (ședința de rezistență), pentru a putea cumula beneficiile acestor două tipuri de efort. Astfel, în scurt timp, vei putea simți pe pielea ta beneficiile pe care mersul sportiv le aduce corpului.

Este dovedit din punct de vedere medical: practicarea unei activități fizice consecvente îți permite să rămâi în formă. Printre „sporturile de sănătate”, mersul rapid se remarcă prin beneficiile legate de anduranță. Nu în ultimul rând, prin intermediul mersului sportiv, îți menții resursele de motivație la un nivel ridicat tot timpul.

Ce antrenamente poți încerca

Este înțelept să ai o abordare progresivă asupra mersului sportiv, pentru a-ți menține entuziasmul. Chiar dacă ai imboldul puternic de a merge în fiecare zi, de plăcere, ai putea ajunge în scurt timp să te blazezi. În schimb, alege să alternezi momentele de antrenament, o dată la două zile. Mai mult, îți poți separa rutina în două săptămâni cu structură distinctă, pentru a-ți menține organismul în alertă, după cum urmează:

Prima săptămână

Luni: poți parcurge o distanță de trei kilometri, în 34 de minute.

Miercuri: mergi timp de 5 minute la pas normal, apoi, timp de 20 de minute. Alege să alternezi două minute de mers rapid, cu o viteză cuprinsă între 5 și 7 km/h, cu 1 minut de mers, la o viteză obișnuită.

Vineri: mergi în ritm activ, pe o distanță de patru kilometri, în 46 de minute.

Duminică: ia-ți 32 de minute, pentru a parcurge 3 km.


A doua săptămână

Marți: parcurge patru kilometri, în 44 de minute.

Joi: timp de 5 minute, mergi cu o viteză obișnuită. Apoi, timp de 25 de minute, alternează două minute de mers rapid, cu o viteză cuprinsă între 5 și 7 km/h, cu un minut de mers în ritm susținut, dar nu precipitat.

Sâmbătă: găsește 30 de minute pentru 3 km, parcurși lejer.

Cu ponturile de mai sus, vei putea aduce progrese importante în viața ta. Alături de disciplină și de echipamentul potrivit, îți vei putea monitoriza performanțele cu ajutorul unui ceas dotat cu GPS sau al unei aplicații mobile.