MĂRIMILE LEGĂTURILOR DE SNOWBOARD: CE LUCRURI IMPORTANTE TREBUIE SĂ ȘTII

Mărimile legăturilor de snowboard: ce lucruri importante trebuie să știi

Ce sunt legăturile de snowboard? Câte tipuri de legături de snowboard există și care sunt acestea? Cum alegi mărimile legăturilor de snowboard? Cum se face montarea și reglarea legăturilor de snowboard?

Pentru a putea avea o experiență completă și plăcută, echipamentul de snowboarding trebuie ales cu grijă și pe baza unor criterii diferențiatoare. În acest articol vei găsi cele mai importante informații legate de unul din elementele de bază ale echipamentului, și anume: legăturile de snowboarding. Ce sunt acestea? De câte tipuri există? Cum se aleg? Cum se montează și reglează? Află răspunsurile aici!

MĂRIMILE LEGĂTURILOR DE SNOWBOARD: CE LUCRURI IMPORTANTE TREBUIE SĂ ȘTII

1. Ce sunt legăturile de snowboard?

Legăturile de snowboard, așa cum le spune și numele, reprezintă elementul esențial al echipamentului care face legătura între boots și placă. Ele trebuie folosite de fiecare dată când vrei să practici snowboard, așa că asigură-te că ai mereu la tine o pereche.

Fără aceste legături, nu ai putea manevra la fel de bine placa, perechea de încălțări speciale nu s-ar mai fixa de ea, ceea ce ar face imposibilă încercarea unei astfel de experiențe.

MĂRIMILE LEGĂTURILOR DE SNOWBOARD: CE LUCRURI IMPORTANTE TREBUIE SĂ ȘTII

2. Câte tipuri de legături de snowboard există și care sunt acestea?

În afară de mărimile propriu-zise, legăturile de snowboard se diferențiază în funcție de câteva criterii:

Tipurile standard de legături

Strap-In – sunt categoria cea mai utilizată de legături, fiind ușoare și ajustabile. Partea din spatele gleznelor, highback-ul, ajută la fixarea călcâiului și sunt foarte eficiente în ceea ce privește efectuarea virajelor. Se recomanda un highback mai înalt, dacă se practică stilul freeride, și mai scund, dacă sunt folosite pentru freestyle.
Flow-In (sau Speed-Entry) – sunt tipul de legătură foarte practice, mai ales datorită highback-ului, care se desface la 180 de grade. Aceste legături asigură o montare rapidă, reglarea rămânând de fiecare dată aceeași. Este nevoie doar de desfacerea și punerea înapoi a highback-ului.
Step-In – sunt legături ce au apărut ca o alternativă a tipului Strap-In, la care era necesară reglarea de fiecare dată. Prinderea celor Step-In se face ușor, prin presarea efectuată de încălțări, însă sunt necesari boots speciali.
Hard-Boot (sau Plate Bindings) – sunt formate din strap-uri de oțel și mânere, care se prind de perechea de hard-boots.

Alegerea în funcție de stilul practicat și distanța între legăturile de snowboard

Pentru freestyle – se recomandă legături moi, cu highback-ul flexibil și scurt, cu un flex de 1-2.5 (pe o scara de la 1 la 5, 1 fiind cel mai moale, iar 5 fiind cel mai rigid)
Pentru freeride – legături cu highback înalt, rigid și un flex de 2.5-3.5
Pentru all mountain – sunt legăturile nici moi, dar nici rigide, între cele două categorii de mai sus, având flexul de 3.5-5.
Unghiurile legăturilor de snowboard se aleg în funcție de preferințe, însă este recomandat ca highback-urile să fie așezate la un unghi de 15 grade, pentru ca picioarele să nu obosească rapid.

MĂRIMILE LEGĂTURILOR DE SNOWBOARD: CE LUCRURI IMPORTANTE TREBUIE SĂ ȘTII

3. Cum alegi mărimile legăturilor de snowboard?

Legăturile de snowboard au un tabel de mărimi ușor de utilizat, depinzând de dimensiunea bootsilor aleși. Întotdeauna se alege întâi perechea de boots și apoi legăturile. Mărimile pot fi diferite de la un producător la altul, însă iată un exemplu:
Marine boots 36-41: S
Marine boots 42-43: M
Marine boots 43+: L

MĂRIMILE LEGĂTURILOR DE SNOWBOARD: CE LUCRURI IMPORTANTE TREBUIE SĂ ȘTII

4. Cum se face montarea și reglarea legăturilor de snowboard?

Montarea legăturilor se face prin fixarea lor cu ajutorul unor șuruburi de discurile speciale de pe placă. Este important de reținut că legăturile de snowboard trebuie să fie compatibile cu tipul de placă ales. Odată ce s-au stabilit distanța și unghiul, legăturile pot fi montate.  

Distanța și unghiul dintre legăturile de snowboard se face în funcție de comoditatea sportivului. O distanță mare înseamnă mai puțină stabilitate, dar efectuarea virajelor mai ușoară, ceea ce este de dorit dacă vrei să practici stilul freeride, pe când, pentru stilul freestyle, este recomandată o distanță mai mică.

Unghiurile sunt recomandate să fie de +18 grade în față și 0 grade în spate pentru freeride, de +18 grade în față și -6 grade în spate pentru freestyle polivalent și +15 grade în față și -15 grade în spate pentru freestyle pur.

În ceea ce privește alegerea cărei legături ar trebui să fie poziționată în partea din față a plăcii (dreapta sau stânga), răspunsul este simplu: piciorul pe care sportivul are cea mai mare stabilitate va conduce placa, deci va fi poziționat în față.

Acum că ai aflat aceste informații, alegerea și montarea legăturilor de snowboard nu ar trebui să reprezinte o provocare. Fă-ți curaj și încearcă acest sport distractiv și plin de adrenalină!