2. Câte tipuri de legături de snowboard există și care sunt acestea?
În afară de mărimile propriu-zise, legăturile de snowboard se diferențiază în funcție de câteva criterii:
Tipurile standard de legături
Strap-In – sunt categoria cea mai utilizată de legături, fiind ușoare și ajustabile. Partea din spatele gleznelor, highback-ul, ajută la fixarea călcâiului și sunt foarte eficiente în ceea ce privește efectuarea virajelor. Se recomanda un highback mai înalt, dacă se practică stilul freeride, și mai scund, dacă sunt folosite pentru freestyle.
Flow-In (sau Speed-Entry) – sunt tipul de legătură foarte practice, mai ales datorită highback-ului, care se desface la 180 de grade. Aceste legături asigură o montare rapidă, reglarea rămânând de fiecare dată aceeași. Este nevoie doar de desfacerea și punerea înapoi a highback-ului.
Step-In – sunt legături ce au apărut ca o alternativă a tipului Strap-In, la care era necesară reglarea de fiecare dată. Prinderea celor Step-In se face ușor, prin presarea efectuată de încălțări, însă sunt necesari boots speciali.
Hard-Boot (sau Plate Bindings) – sunt formate din strap-uri de oțel și mânere, care se prind de perechea de hard-boots.
Alegerea în funcție de stilul practicat și distanța între legăturile de snowboard
Pentru freestyle – se recomandă legături moi, cu highback-ul flexibil și scurt, cu un flex de 1-2.5 (pe o scara de la 1 la 5, 1 fiind cel mai moale, iar 5 fiind cel mai rigid)
Pentru freeride – legături cu highback înalt, rigid și un flex de 2.5-3.5
Pentru all mountain – sunt legăturile nici moi, dar nici rigide, între cele două categorii de mai sus, având flexul de 3.5-5.
Unghiurile legăturilor de snowboard se aleg în funcție de preferințe, însă este recomandat ca highback-urile să fie așezate la un unghi de 15 grade, pentru ca picioarele să nu obosească rapid.