MÂNCARE PE MUNTE – TU CE MĂNÂNCI PE MUNTE? RECOMANDĂRI & SFATURI!

Mâncare pe munte – tu ce mănânci pe munte? recomandări & sfaturi!

1. Mâncare recomandată pe munte 1.1. Mâncare pe munte – Mic-dejun 1.2. Mâncare pe munte – Prânz 1.3. Mâncare pe munte – Cină

Mersul pe munte este un sport pe care îl poate practica oricine, însă doar cei mai experimentați pot ajunge pe vârfuri mai greu accesibile. Este o activitate intensă, ce presupune un efort fizic considerabil, fapt pentru care alimentația trebuie să fie una corespunzătoare. Mâncarea pe munte trebuie să fie nutritivă, sățioasă, bogată în calorii și proteine, pentru a-ți menține energia necesară parcurgerii întregului traseu.

Trebuie să știi că pe măsură ce urci, apetitul se reduce, motiv pentru care este foarte important ca mâncarea pentru munte să fie delicioasă, pentru a te face să o consumi. Este recomandat să te hrănești bine pe tot parcursul ascensiunii, pentru ca organismul să poată funcționa eficient.

1. Mâncare recomandată pe munte

Alegerea alimentelor pe care le pui în rucsac poate fi o considerată o provocare, mai ales dacă este pentru prima dată când pleci într-o astfel de aventură. Este indicat să îți faci de acasă meniul pentru zilele petrecute pe munte, să te gândești la cele mai hrănitoare alimente și să uiți de cura de slăbire, chiar dacă tocmai ai început-o.

În plus, trebuie să știi că atunci când faci un astfel de efort fizic, este bine să mănânci de trei ori pe zi, pentru a te menține în formă până la terminarea traseului.

MÂNCARE PE MUNTE – TU CE MĂNÂNCI PE MUNTE? RECOMANDĂRI & SFATURI!

1.1 Mâncare pe munte – mic-dejun

Micul-dejun reprezintă cea mai importantă masă a zilei, deoarece el te ajută să capeți energia de care ai nevoie pentru a da randament pe tot parcursul zilei. Este de preferat să ai un mic-dejun variat, care să conțină atât grăsimi naturale, cât și proteine și nutrienți, pentru ca organismul să nu ducă lipsă de nimic.

Astfel, este indicat ca în prima parte a zilei să mănânci:

-Nuci
-Fructe
-Ovăz
-Clătite
-Ouă
-Șuncă

De asemenea, trebuie să știi că și mâncarea deshidratată pentru traseele montane poate fi o variantă excelentă pentru prima masă a zilei. Poți savura diferite fructe confiate care conțin o cantitate semnificativă de zaharuri, ele fiind necesare aportului de energie.

MÂNCARE PE MUNTE – TU CE MĂNÂNCI PE MUNTE? RECOMANDĂRI & SFATURI!

1.2 Mâncare pe munte – prânz

În ceea ce privește masa de prânz, trebuie să te oprești pentru o jumătate de oră, pentru a fi pe cât se poate de relaxat și calm, în momentul în care mănânci. În acest moment al zilei, scapi de o greutate considerabilă din rucsac, deoarece trebuie să mănânci copios, pentru a putea urca muntele în continuare.


Mâncarea recomandată pe munte la masa de prânz este:

-Carne de pui (uscată)
-Sandvișuri
-Covrigi
-Pește uscat / în ulei, la conservă
-Cereale
-Fructe

Nu uita să bei apă! Hidratează-te cât de mult poți pentru a ajuta organismul să se mențină într-o stare bună pe tot parcursul expediției.

MÂNCARE PE MUNTE – TU CE MĂNÂNCI PE MUNTE? RECOMANDĂRI & SFATURI!

1.3 Mâncare pe munte – cină

Cina luată pe munte, poate fi considerată o masă de miliarde de stele. Ce poate fi mai frumos decât mâncatul sub cerul înstelat, în liniștea profundă a nopții, alături de o companie bună?
În ceea ce privește ultima masă a zilei, poți mânca:

-Brânză
-Carne
-Paste
-Lapte
-Fructe

Într-un final, răsfață-te cu ceva dulce pentru a te bucura din plin de frumusețea cinei în natură și de reușitele zilei.

MÂNCARE PE MUNTE – TU CE MĂNÂNCI PE MUNTE? RECOMANDĂRI & SFATURI!

2. Tips & tricks- mâncarea pe munte

Acum că ai aflat ce poți mânca pe tot parcursul zilei, citește câteva recomandări cu privire la consistența, cantitatea și factorii pe care trebuie să îi ai în vedere când îți pregătești alimentele.

-Evită alimentele cu miros puternic, precum usturoiul sau cârnații, deoarece pot atrage urșii sau alte animale sălbatice, care nu vor fi prietenoase.

-Stai departe de alimentele greu de digerat, precum prăjelile sau mâncărurile grele (slănina).

-Minimizează greutatea rucsacului, prin evitarea preparatelor care conțin lichide.

-Ia cu tine doar strictul necesar.

-Consumă băuturi cu vitamine.

-Mănâncă batoane proteice.

-După ce termini de mâncat, strange gunoiul și aruncă-l în spațiile de depozitare speciale.

Ține cont cu sfințenie de aceste sfaturi și sigur vei avea parte de o experiență de neuitat. În plus, fii atent la semnalele transmise de către organism pentru a te bucura de natură fără griji și fără probleme de sănătate.

Nutriția reprezintă punctul forte al unei drumeții pe munte, iar alegerea preparatelor potrivite poate fi considerată la fel de importantă precum îndemânarea, rezistența și voința.

Profită din plin de timpul petrecut la înălțime, bucură-te de atmosfera specifică acestor expediții și fotografiază cele mai impresionante peisaje!