Magneziul este un mineral esențial pentru funcționarea optimă a organismului. Practicarea consecventă de sport creşte necesarul de magneziu. Descoperă mai jos utilitatea acestui mineral, benefciile lui și alimentele în care îl întâlnim.

ROLUL MAGNEZIULUI

În organismul nostru există în medie 25 de grame de magneziu, în special în oase și în mușchi. Magneziul desfăşoară funcţii inportante în performanța unui sportiv, în special în ceea ce privește contracția musculară și transmiterea influxului nervos.

Magneziul participă în aceeași măsură în producerea energiei, pornind de la glucide și lipide. Un lucru important de reținut este faptul că el joacă un rol major în gestionarea stresului.

Magneziul este eliminat prin urină, dar şi stresul și activităţile fizice intense reprezintă factori ce provoacă scăderea nivelului de magneziu din organism. Este, deci, necesar aportul zilnic de magneziu.

STRESUL ȘI MAGNEZIUL

Magneziul este un antistres natural. Practicarea intensivă a unui sport, antrenamentul, sarcinile cotidiene și mai ales competiția fac parte din viaţa unui sportiv.  Stresul consumă magneziu, iar atunci când nivelul de magneziu este scăzut, sensibilitatea la stres crește. Un alt factor care duce la un nivel scăzut de magneziu este, de asemenea, transpirația.

SFATURI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE APORTUL DE MAGNEZIU

Aportul zilnic de magneziu este în medie de 420 mg pentru un bărbat și 330 mg pentru o femeie.

ALIMENTE BOGATE ÎN MAGNEZIU

Alimente cu un nivel scăzut de grăsime și carbohidrați, ideale pentru o alimentație echilibrată, sunt : fructele de mare (150 și 440 mg/100 g), leguminoasele, unele legume (spanac, mangold) sau soia.

  • Alimente cu conţinut ridicat de magneziu : cacao (400mg / 100g ciocolată neagtă) plantele oleaginoase (nuci, alune, migdale), fructe uscate (smochine, curmale,..)

Magneziul este un mineral esențial pentru o funcționare optimă a organismului. Un nivel de practică regulat în sport crește nevoia de magneziu. Descoperă în articolul nostru la ce servește acest mineral, benefciile lui și unde se găsește.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020