Lecții snowboard – învățarea eficientă a sportului

Cum înveți și care sunt beneficiile snowboardingului 

⏩Principalele beneficii ale snowboardingului ⏩Cum alegi echipamentul potrivit 
⏩Cum te pregatesti pentru practicarea snowboardingului

Cum înveți și care sunt beneficiile snowboardingului 

Snowboardingul este un sport relativ nou apărut în România, însă care a dobândit rapid popularitate și a intrat în preferințele practicanților sporturilor montane. Sentimentul unic oferit de coborâtul pe pârtie, dar și numeroasele beneficii pentru sănătate fac din snowboarding un sport îndrăgit de persoane de toate vârstele.

Cu toate că este o activitate complexă, care necesită ani pentru a-i fi descoperite toate secretele, noțiunile de bază ale snowboardingului pot fi deprinse într-un timp relativ scurt, chiar și de către o persoană care nu a mai practicat vreodată un sport de iarnă.

În cele ce urmează, îți spunem mai multe despre motivele pentru care ar trebui să practici snowboardingul, echipamentul de care ai nevoie și modul în care să te pregătești pentru a putea descoperi secretele acestui sport. 

Principalele beneficii ale snowboardingului 

Practicarea snowboardingului vine cu o multitudine de beneficii fizice și mentale, iar acest sport poate contribui la îmbunătățirea calității vieții oricărui individ.

În primul rând, această activitate va avea un impact pozitiv asupra corpului tău, fie că îți dorești să scazi în greutate, fie că vrei să-ți antrenezi sistemul muscular. Într-o sesiune de snowboarding de o oră, poți arde până la 450 de calorii, iar pe măsură ce dobândești o rezistență mai mare și poți practica sportul la un nivel mai intens, această activitate se va dovedi o metodă excelentă de a-ți ține greutatea sub control.

De asemenea, snowboardingul este un sport care îți antrenează toate grupele de mușchi. Efortul pe care îl faci pentru a conduce placa, pentru a-ți ține echilibrul sau chiar pentru a te ridica după un viraj nereușit îți vor dezvolta toți mușchii din corp și te vor ajuta să rămâi în formă.

Mai mult, snowboardingul oferă și avantaje de ordin mental. Atunci când practici acest sport, corpul eliberează o serie de endorfine, care îți vor crește nivelul de fericire și îți vor oferi bună dispoziție, într-un mod total natural. Deprinderea tuturor trucurilor specifice acestui sport, luarea de decizii rapide atunci când ești pe pârtie sau buna coordonare a corpului pentru a-ți ține echilibrul pe placă îți vor îmbunătăți capacitatea de reacție și de luare a deciziilor, aptitudini extrem de utile și în alte activități.

Lecții snowboard – învățarea eficientă a sportului

Cum te pregătești pentru a practica snowboardingul

Dacă îți dorești să practici un nou sport, iar beneficiile snowboardingului te-au convins că această activitate este una pe care îți dorești să o practici, poți începe deja să faci pregătirile pentru prima coborâre pe pârtie. Iată cum alegi echipamentul, cum te pregătești și ce pași trebuie să urmezi pentru a deveni tot mai bun în acest sport.

Cum alegi placa de snowboard

Placa de snowboard este elementul central al acestui sport. Atunci când o alegi, este bine să ții cont de următoarele aspecte:  
nivelul sportivului;
tipul de placă (all-mountain, freestyle, freeride);
forma ei;
lungimea sa;
lățimea sa;
greutatea sportivului.

Cum alegi echipamentul de snowboarding adecvat

Persoanele care își doresc să deprindă tainele acestui sport ar trebui să înceapă prin a cumpăra echipamentul corect, care să le ajute și să le ofere o siguranță sporită pe pârtie. Cu toate că ideea de a încerca o coborâre cu placa, îmbrăcat în blugi sau în articole vestimentare dintr-un singur strat nu pare foarte rea, frigul își va spune repede cuvântul, așa că, pentru a-ți asigura confortul termic și a-ți proteja sănătatea, este necesar să te echipezi corespunzător.


Lecții snowboard – învățarea eficientă a sportului

Echipamentul este vital, iar mulți dintre specialiștii acestui sport susțin că mai întâi trebuie cumpărate următoarele piese: placa, boots și legaturile (elemente care transmit mișcarea din corpul sportivului către placa de care este prins), iar apoi, în funcție de buget, vor fi achiziționate și restul accesoriilor.

Totuși, nu se vor omite unele aspecte esențiale. Sportivul trebuie să se îmbrace ținând cont de condițiile meteo și de faptul că va lua des contact cu zăpada moale și umedă. Astfel, el trebuie să renunțe la ochelarii de soare chic în schimbul unora speciali, care îl protejează de soare, vânt și zăpadă, să nu uite că o cască îl poate păzi foarte bine în cazul unei accidentări urâte și că bootsii trebuie să fie unii confortabili.

De asemenea, echipamentul ales va trebui să-ți asigure confortul termic, chiar și atunci când temperaturile scad cu mult sub 0 grade, și să-ți ofere mobilitate. Pentru a reuși acest lucru, va fi necesar să aplici regula celor 3 straturi și să te echipezi cu o bluză de schi, un polar calduros și o jacheta impermeabila.  

Prima zi pe pârtie - cum înveți noțiunile de bază ale snowboardingului

Înainte de prima coborâre, este necesar să deprinzi tehnica de bază a acestui sport. Pentru început, este important să înveți cum să stai pe placă. Un motiv pentru care mulți începători nu reușesc să-și țină echilibrul pe placă este că pun piciorul greșit în față. De regulă, piciorul pe care îl pui în față ar trebui să fie cel pe care îl folosești din instinct pentru a te opri sau atunci când aluneci pe gheață.

Odată ce ai învățat să stai corect pe placă, roagă un prieten să te împingă ușor, pentru a putea începe să simulezi coborârea pe pârtie. Nu te gândi încă la slalomuri, mers cu viteză sau sărituri, pentru că, momentan, trebuie doar să înveți cum să-ți ții echilibrul, să iei viraje ușoare și să controlezi placa.

Continuă să exersezi până când toate mișcările specifice snowboardingului îți intră în reflex, iar atunci când simți că ești pregătit, încearcă o primă coborâre pe pârtie. Aceasta poate că nu va fi cea mai reușită și poate că vei cădea, însă, pe măsură ce repeți procesul, vei învăța din propriile greșeli, iar tehnica ta se va îmbunătăți considerabil.
Snowboardingul este un sport montan care oferă multiple beneficii, iar practicarea sa va contribui la sănătatea ta fizică și mentală, într-un mod cât se poate de natural și palpitant. Procură-ți echipamentul, alege pârtia pe care vei practica acest sport și pregătește-te pentru o experiență unică!

Lecții snowboard – învățarea eficientă a sportului