4. Efecte secundare, reacții adverse și contraindicații ale l-carnitinei
În cazul în care este respectată doza zilnică recomandată de un specialist, consumul de L-carnitină este sigur și bine tolerat de organism. Însă, pot apărea probleme în momentul în care se depășește valoarea indicată și intervine supradozajul.
Acesta poate duce la: greață, vărsături, crampe abdominale, diaree, erupții cutanate, miros corporal neplăcut sau chiar creșterea apetitului.
De asemenea, alte efecte mai grave pot fi slăbiciunea musculară (în cazul celor care suferă de sindrom uremic) și crize (în cazul persoanelor care au afecțiuni ce îi predispun la crize sau convulsii). Din fericire, acestea sunt foarte rare.
Este important să anunți medicul, înainte de a lua suplimente de L-carnitină, dacă suferi de: diabet, ciroză, o boală renală, hipertensiune arterială.
Contraindicații:
Pentru că L-carnitina poate interveni în funcționarea corectă a glandei tiroide (blochează și inhibă activitatea hormonală) și poate provoca creșterea în greutate la unele persoane, adică efectul opus celui dorit, nu se recomandă utilizarea ei celor care suferă de hipotiroidism sau celor care au glanda tiroidă îndepărtată.
De asemenea, cei care suferă de ciroză alcoolică nu au voie să ia suplimente de L-carnitină, pentru că acest lucru poate duce la complicații. În schimb, persoanele care au probleme hepatice neasociate cu consumul de alcool pot observa îmbunătățiri datorită acestui animoacid.
Așadar, suplimentele de L-carnitină trebuie luate doar la recomandarea unui medic, în urma unor analize. Este bine să ții cont de acest lucru, pentru a evita neplăcerile.