Karate pentru copii. Beneficii și recomandări de echipament

Karate pentru copii. beneficii și recomandări de echipament

Descoperă beneficiile antrenamentelor de karate pentru copii, stilurile pentru cel mic poate opta si sfaturile privind alegerea corecta a echipamentului!

Karate-do (trad. “Calea mâinilor goale”) este o artă marțială japoneză, una dintre cele mai cunoscute la nivelul întregului Glob, cu o bază foarte mare de practicanți în România, indiferent de categoria de vârstă.

Antrenamentele specifice acestei discipline marțiale pot avea un impact pozitiv important asupra dezvoltării celor mici. Despre beneficiile cursurilor de karate dedicate copiilor, stilurile de luptă și alegerea echipamentului potrivit pentru aceștia, chiar acum găsiți informații în link-urile de mai jos:

1.Ce beneficii oferă un curs de karate pentru copii?

Atunci când se află la o vârstă fragedă, cei mici asimilează cu ușurință aptitudini noi și tipare comportamentale observate la cei din jurul lor. De aceea, este recomandat ca părinții să îi îndrume cât mai cât mai devreme către o activitate fizică, ce poate contribui la o bună dezvoltare fizică și emoțională.

O astfel de abordare, privind educația prin sport a celui mic, are implicații cu ecou pe întregul parcurs al vieții unui copil. Karate-do reprezintă un exemplu perfect, în acest sens, de aceea, vorbim în cele ce urmează despre principalele beneficii privind practicarea acestei arte marțiale de către cei mici:


Deprinderea tehnicilor de autoapărare
Este important de precizat faptul că, la nivel de interacțiune fizică, această disciplină are menirea de a le oferi practicanților instrumentele necesare pentru a se apăra, atunci când situația o cere.
Karate-do nu reprezintă un sport al atacului și al agresivității față de cei din jur, mai ales față de cei lipsiți de ajutor. Cei mici vor învăța cum să pareze lovituri de mâini sau picioare, cum să se elibereze dintr-o priză, cum sa utilizeze corpul pentru a descuraja efortul adversarului samd
De asemenea, această disciplină sportivă cultivă încă de la primele sesiuni ideea de evitare și retragere din calea situațiilor conflictuale. Așadar, antrenamentele de karate pentru copii pot fi un instrument ideal pentru a gestiona orice interacțiune cu un bully.
Dezvoltarea aptitudinilor sociale
Ca orice alt sport practicat, karate-do stimulează interacțiunea cu alți practicanți. De altfel, pasiunile comune, așa cum este pasiunea pentru sport, determină cele mai sincere relații sociale pe care oamenii le pot forma în viață.
Interacțiunea cu cu alți copii de vârsta sa, în timpul antrenamentelor de karate, este vitală pentru dezvoltarea caracterului copilului tău. În această etapă a vieții sale, cel mic este pentru prima dată expus în fața nevoii de a lucra cu ceilalți din grupa de karate, pe baza coordonării la exercițiile de grup, sau în timpul sesiunilor de sparring.
Astfel, copilul capătă încredere în ideea de grupul construit de indivizi, pasionați ai aceleiași discipline sportive, înțelegând astfel rolul său într-un astfel de organism viu. Integrarea sa organică într-un cerc social, de la o vârstă cât mai mică, îl va ajuta să își dezvolte de timpuriu capacitatea de relaționare.
Formarea respectului față de semeni
Practicarea cursurilor de karate le oferă șansa celor mici de a învăța de la sensei ce înseamnă respectul față de părinți, profesori, colegi și prieteni. Respectul este o virtute sinonimă cu această categorie de discipline sportive, iar cultivarea sa este mai mult decât benefică.
Practicând karate, copiii învață să devină variante mult mai bune ale lor, prin respectarea indivizilor alături de care formează cercuri sociale, indiferent de context. Respectul celorlalți se câștigă în timp, în aceeași măsură în care îl oferim celor din jurul nostru.
Îmbunătățirea stării de spirit
În timpul antrenamentelor de karate pentru copii, în corp sunt eliberate endorfine, oferind celor mici o stare de bine simplu de observat. Participarea cu regularitate la orele de karate poate contribui le menținerea unui tonus mental pozitiv, alimentat atât prin mișcare, cât și prin pregătirea mentală, sub atenta coordonare a senseiului.
Dacă cei mici au fost diagnosticați cu tulburări de personalitate, depresie sau anxietate, sau dacă sunt persoane cu probleme de adaptare la situații ce implica relaționarea, karate-do reprezintă o artă subtilă a îmbunătățirii stării de spirit, prin mișcare și continuitate în practicare.
Dobândirea încrederii în propria persoană
Garanția că ar putea gestiona în avantajul său o situație delicată îi oferă celui mic încredere în capacitățile dobândite. Alături de alte atribute pe care le-am analizat mai sus, încrederea în propria persoana contribuie la obținerea unui stil de viață mult mai frumos, zi de zi.
Cultivarea răbdării și a stăpânirii de sine
Nu reprezintă pentru nimeni un secret faptul că cei mici sunt energici și impulsivi, lucru ce poate fi deranjant după o anumită limită, pentru multe persoane cu care aceștia interacționează.
Practicarea acestor arte marțiale îi învață pe copii să capete răbdarea necesară pentru învățarea și desăvârșirea tehnicilor predate de sensei, răbdare ce va tempera în mod involuntar și ieșirile impulsive sau lipsa stăpânirii de sine, din viața de după antrenamente.
Karate pentru copii: Beneficii la nivel fizic ale acestei discipline sportive
Așa cum ai putut observa până acum, am dezbătut doar aspecte ce țin de beneficiile la nivel mental, asociate practicării acestui sport. Înainte de a trece la un alt capitol interesant al articolului nostru de astăzi, să vedem și care sunt beneficiile pe care le oferă la nivel fizic:
-Dezvoltarea tuturor claselor de mușchi
-Îmbunătățirea capacității aerobe
-Obținerea unui echilibru mult mai bun
-Fortificarea sistemului osos
-Creșterea flexibilității la nivelul membrelor
-Menținerea greutății în limitele normale
-Sporirea vitezei de reacție în timp real
-Garantarea unei coordonări îmbunătățite etc.

Karate pentru copii. Beneficii și recomandări de echipament

2.Cum alegi cursul de karate pentru copilul tau? 

Karate-do reprezintă o artă marțială cu un caracter de cupolă, ce include o serie variată de discipline, diferite prin maniera în care se execută antrenamentele. Dacă îți dorești să îl îndrumi pe cel mic spre acest sport, iată ce stiluri de karate sunt disponibile: 

Karate Shotokan
Shotokan este un stil de karate ce implică lovituri puternice, cu ajutorul brațelor și picioarelor. Tehnicile Shotokan au menirea de a aborda atacurile adversarilor, prin gestionarea loviturilor primite și neutralizarea ulterioară a acestora.

Practicanții de Shotokan utilizează la antrenamente diferite părți ale corpului, inclusiv:

-Degetele
-Mâinile
-Coatele
-Picioarele
-Genunchii
-Picioarele.

De asemenea, această ramură implică și învățarea utilizării anumitor arme, cu scop clar de autoapărare în fața atacurilor neprovocate. Shotokan este un stil de karate descris de:

-Viteză
-Echilibru
-Respirație.


Karate Gou-ryu
În cadrul acestei discipline marțiale, practicanții învață tehnici de autoapărare și contraatac, descrise de lovituri deschise (palme) și închise (pumni), precum și tehnici ce au ca scop devierea loviturilor lansate de adversar.

Karate Gou-ryu pune un accent deosebit pe tehnici de respirație desăvârșite în urmă cu mii de ani, a căror scop central în cadrul acestei discipline este de a crea o armonie perfectă între minte și corp. 


Karate Uechi-ryu
Dezvoltat în Okinawa la începutul secolului XXI, de maestrul Kanbun Uechi, stilul este puternic influențat de tehnicile chinezești de luptă. Printre principalele sale caracteristici se află:

-Poziția verticală a corpului
-Tehnici de blocare circulară a loviturilor
-Lovituri de neutralizare pe distanțe foarte mici. 


Karate Wado-ryu
Wado (trad. “Calea armoniei”) este o disciplină fondată în 1939 de maestrul Hironori Otsuka, cu multiple elemente de autoapărare inspirate din jiujitsu. Karate Wado-ryu se concentrează pe evitarea loviturilor primite de la adversar și contraatacuri pe baza brațelor (pumni / palme)

De asmenea, Wado-ryu pune accent pe disciplina spirituală a practicantului, pentru ca acesta să poată intui în timp real intențiile unui posibil adversar. Nu este un stil de luptă descris de contact fizic dur, ci mai degrabă de mișcări de evitare ale întregului corp. 


Karate Shorin-ryu
Stilul Shorin-ryu pune un accent deosebit pe menținerea echilibrului dintre minte și corp. Printre principalele caracteristici definitorii ale acestui stil de karate se numără:

Mișcări ale corpului ce au ca scop neutralizarea loviturilor adversarilor și destabilizarea poziției verticale a acestora, din timpul unei confruntări directe
Lovituri ale membrelor superioare (pumni, palme), atât pe direcție orizontală, cât și pe direcție verticală. 


Karate Kyokushin
Traducerea din japoneză a acestui termen este “adevărul suprem”. Spre deosebire de celelalte tipuri de karate pe care le-am analizat până în acest moment, Kyokushin este un stil mai agresiv. Practicanții învață să utilizeze inclusiv capul pentru a-și lovi adversarii, precum și alte zone ale corpului, așa cum sunt coatele sau genunchii. 


Karate Shito-ryu
Fondat de Kenwa Mabuni în anii ‘20, Shito-ryu este un stil de karate a cărui popularitate este la fel mare și în prezent. Shito-ryu este dezvoltat în jurul fluidității corpului și a vitezei de reacție. Spre deosebire de alte stiluri prezentate aici, karate Shito-ryu însumează o gamă extinsă de katas (lupta cu adversari imaginari, practicată în timpul antrenamentelor).

Alte elemente proprii acestui stil de karate:

-Modelele circulare de mișcare a mâinilor și picioarelor, atât pe zona de apărare, cât și pe cea de contraatac;
-Posibilitatea de a dezvolta lovituri sau prize pe adversar, chiar și în cazul luptelor practicate la nivelul solului ;
-Utilizarea cu preponderență a pumnilor și coatelor. 


Karate Ashihara
Este un stil de karate descris prin mișcări ale corpului circulare, realizate în jurul adversarului. Karate Ashihara îi învață pe practicanți tehnici prin care pot îngreuna astfel intențiile adversarului de a pune în practică atacuri.

Pe zona de contratac, Ashihara implica atât lovituri joase, cât și lovituri la nivelul zonei superioare a corpului, atât cu ajutorul brațelor, cât și cu ajutorul picioarelor. 


Karate Chito-ryu
Fondată în 1900 de Chinen Gua, în regiunea estică a Chinei, această ramură se concentrează pe dezvoltarea caracterului și menținerea unui nivel de sănătate optim. Karate Chito-ryu pune accent pe faptul că tehnicile trebuie utilizate doar pentru autoapărare.

Principalele lovituri specifice Chito-ryu sunt cele de pumn, susținute de mișcări circulare continue în jurul adversarului, cu scopul de a minimiza eficiența atacurilor pe care acesta le poate iniția.

Karate pentru copii. Beneficii și recomandări de echipament

3.Ce echipament este necesar la un curs de karate pentru copii?

“Kimono”, adică echipamentul clasic pentru practicarea unui stil de karate, este un cuvânt din limba japoneză ce înseamnă “îmbrăcăminte”. Timp de secole, acesta a reprezentat o piesă cheie din portul tradițional japonez, însă în prezent, este purtat în timpul antrenamentelor de karate, precum și în cadrul competițiilor de profil din întreaga lume.

Alături de centura pe care practicantul o are, ca urmare a evoluției sale în cadrul unei discipline, kimono-ul reprezintă echipamentul de bază al oricărui karateka, indiferent de vârsta sau de stilul ales.

Un kimono pentru karate, ideal pentru cei începători, însumează o serie de caracteristici definitorii. Pentru ca cel mic să se simtă confortabil atunci când îl poartă, îți recomandăm să ții cont de acestea, atunci când comanzi un astfel de produs din oferta Decathlon.ro:

Alege un kimono pentru karate fabricat din bumbac și poliester, mix de materiale ce îi permite echipamentului pentru karate să își păstreze forma inițială, chiar și după spălări repetate. Mai mult decât atât, țesătura din bumbac și poliester se usucă mult mai repede decât o țesătură realizată 100% din bumbac.

Alege un kimono pentru karate cu 5-10 cm mai mare decât dimensiunile copilului. Aflat încă într-o etapă de creștere accelerată, cel mic se va putea antrena fără probleme, fără a fi constrans de faptul că echipamentul i-a rămas în scurt timp mic.

Alege un kimono pentru karate ce dispune de întărituri în zone precum cea a trunchiului sau turul pantalonilor. Fiind un sport de contact, țesătura din anumite zone ale kimono-ului s-ar degrada în timp, ca urmare a tensionării constante, în lipsa acestor întărituri importante.

Descoperă și centurile de karate din oferta noastră actualizată, alegând un produs rezistent și flexibil, simplu de strâns în jurul brâului de către copil. Citește cu atenție informațiile din pagina produsului de care ești interesat, pentru a alege o dimensiune corectă în funcție de talia celui mic.

Karate pentru copii. Beneficii și recomandări de echipament