JUDO: ALEGE ȘI DESCOPERĂ CENTURILE

Judo: alege și descoperă centurile

TIPUL DE CENTURĂ, ÎN FUNCȚIE DE EVOLUȚIA ÎN JUDO

În judo, este necesar să porți centură, indiferent dacă ești începător sau avansat. Centura arată nivelul de practică, prin culoare, și menține kimonoul fix. Trebuie să ții cont de anumite criterii în alegerea centurii de judo.

Tipul de centură, în funcție de evoluția în judo

Centurile de judo simbolizează evoluția elevului și sunt oferite în mod simbolic de profesori, până la centura maro. Tipurile de centuri depind de anumite vârste minime. Începând cu centura neagră, gradul nu mai este oferit de profesor, ci de o instituție autorizată. Aceste grade diferite corespund valorilor încorporate în judo: moralitate, spirit, caracter, tehnică și forță a corpului.

Centura albă: 4 ani

Centura galbenă/portocalie: minim 9 ani

Centura verde: minim 12 ani

Centura galbenă și albă: 7 ani

Centura portocalie: minim 10 ani

Centura albastră: minim 13 ani

Centura galbenă: 8 ani

Centura portocalie/verde: minim 11 ani

Centura maro: minim 14 ani

Centura neagră:

primul dan: minim 15 ani

al doilea dan: minim 17 ani

al treilea dan: minim 20 de ani

al patrulea dan: minim 24 de ani

al cincilea dan: minim 29 de ani

Centura roșie și albă: al șaselea, șaptelea și optulea dan

Centura neagră: al nouălea și zecelea an

ALEGEREA CENTURII PENTRU COPII ȘI PENTRU ADULȚI

La fel ca în alegerea kimonoului pentru adulți sau copii, centura se supune unor reguli de mărime. Centura de judo trebuie întotdeauna să facă de două ori turul taliei tale + 95 de centimetri: această regulă se aplică, atât pentru centurile pentru copii, cât și pentru adulți. În funcție de diferite norme, trebuie să lași să atârne 20 până la 30 de centimetri de material, de la nodul centurii. Centurile acestei arte marțiale se pot cumpăra în role uni, role bicolore, desfășurate sau cusute. Pentru copii, DECATHLON recomandă să alegi centura chingă de 2,5 m pe care apoi o poți tăia pentru a o ajusta pentru talia copilului. Poți alege culoarea în funcție de nivelul copilului. Pentru adulți, DECATHLON recomandă să alegi o centură în funcție de circumferința taliei tale. Dacă circumferința taliei tale este mai mică de 90 cm, poți opta pentru o centură de judo de 2,8 m. Dacă circumferința taliei tale este mai mare de 90 cm, atunci poți opta pentru centuri de 3m.

CORESPONDENȚA MĂRIMILOR ȘI ÎNTREȚINERE

Mărimile centurilor de judo sunt uneori indicate în cifre, după norma Japoniei. Iată o listă de corespondențe:

2 = 235 cm ; 2,5 = 245 cm ; 3 = 255 cm ; 3,5 = 265 cm ; 4 = 275 cm ; 4,5 = 285 cm ; 5 = 295 cm ; 5,5 = 305 cm ; 6 = 315 cm ; 7 = 335 cm ; 8 = 355 cm

DACĂ CENTURA ESTE TĂIATĂ DIN ROLĂ, EXISTĂ POSIBILITATEA SĂ SE DESTRAME LA EXTREMITĂȚI.

ÎN ACEST CAZ, DECATHLON ÎȚI RECOMANDĂ SĂ ARZI CAPETELE CENTURII, PENTRU A OPRI DESTRĂMAREA ȚESĂTURII.

Pentru întreținerea centurii de judo, DECATHLON îți recomandă ca primele spălări să se facă utilizând apă rece, apoi să nu se depășească 40°C la spălare automată și să se usuce în aer liber. În acest fel, centura kimonoului nu se va strâmta.

JUDO: ALEGE ȘI DESCOPERĂ CENTURILE