ISTORIA TENISULUI – EVOLUȚIA ACESTUI SPORT ȘI A ECHIPAMENTULUI FOLOSIT

Istoria tenisului – evoluția acestui sport și a echipamentului folosit

Descoperă numeroase informații despre tenis, echipamentul potrivit pentru practicarea acestui sport și despre beneficiile sale în viața de zi cu zi.

Tenisul a devenit astăzi un sport preferat de multă lume care abia așteaptă să petreacă timp de calitate pe teren. Puțini știu faptul că acesta nu a existat dintotdeauna și că nu a apărut în forma în care se joacă acum. Istoria tenisului este foarte interesantă și iubitorii acestui sport ar trebui să cunoască unele aspecte cu privire la evoluția sa.
În articolul de mai jos, pot fi descoperite numeroase informații despre tenis, echipamentul potrivit pentru practicarea acestui sport și despre beneficiile sale în viața de zi cu zi.

ISTORIA TENISULUI – EVOLUȚIA ACESTUI SPORT ȘI A ECHIPAMENTULUI FOLOSIT

Istoria tenisului de câmp

Tenisul a apărut cu mult timp în urmă, în jurul secolului al XIV-lea, e drept, într-o formă rudimentară, inventată de călugării din Europa, pentru a le servi drept divertisment. În forma sa modernă, are o istorie ce durează puțin mai mult de un secol. Între anii 1859 și 1865, Harry Gem și Augurio Perera au combinat pelota spaniolă cu elemente de rackets și au inventat tenisul modern.

Foarte interesant este faptul că tenisul nu se juca cu racheta la început, ci cu o mănușă din piele, căreia, mai târziu, i s-a atașat un mâner. Mingea cu care se juca era confecționată din lemn, apoi – din piele umplută cu celuloză, însă rachetele moderne au un design diferit și sunt mult mai performante.

ISTORIA TENISULUI – EVOLUȚIA ACESTUI SPORT ȘI A ECHIPAMENTULUI FOLOSIT

Terenul de tenis

Este locul unde se desfășoară meciurile de tenis și este construit pe o suprafață plană, la centru fiind așezat un fileu.

-dimensiunile oficiale sunt: 23.77 m în lungime și 8.23 m în lățime;

-există și un spațiu suplimentar în spate și pe lateral;

-suprafața de joc este înconjurată, de regulă, de un gard înalt de 3.6 m;

-coarda metalică a fileului este de culoare albă, iar stâlpii de susținere – de 15 cm diametru;

-terenurile în aer liber sunt orientate pe direcția nord/sud.

ISTORIA TENISULUI – EVOLUȚIA ACESTUI SPORT ȘI A ECHIPAMENTULUI FOLOSIT

Tenisul de câmp în românia

În România, acest sport a fost practicat de studenții români care se întorceau de la studii din străinătate, primele cluburi fiind organizate în 1885. Primele cluburi de tenis au fost Galatz Tennis-Club și Tennis Raqueta. Numărul sportivilor și al participanților la meciurile de acest tip a crescut cu vremea, consacrându-se unele nume importante, precum: Nicolae Mișu, Nini Golescu, Marin Viziru etc.

Tenisul de câmp și echipamentul folosit

Tenisul este un sport olimpic și este jucat de foarte multe persoane, indiferent de statutul social, vârstă, sex, meserie, etnie, religie etc. A fost introdus în competiția olimpică în anul 1896 și retras în 1924. Din fericire, acest sport a revenit din anul 1988 la Jocurile Olimpice de la Seul și a rămas una dintre cele mai apreciate activități din această competiție mondială.

Dintre jucătorii care s-au evidențiat prin medalii la Jocurile Olimpice pot fi amintiți: Arthur Gore, Steffi Graf, Roger Federer, Andy Murray, Victoria Azarenka, Conchita Martinez, Stefan Edberg etc.

Cine s-a hotărât să practice acest sport, trebuie să se documenteze cu privire la echipamentul adecvat de care are nevoie și care va reuși, cu siguranță, să-i crească performanța pe teren.

ISTORIA TENISULUI – EVOLUȚIA ACESTUI SPORT ȘI A ECHIPAMENTULUI FOLOSIT

Racheta de tenis

Aceasta este alcătuită din corzi și cadru. Corzile din nailon sunt cele mai comune, dar mai important decât acest aspect este felul în care se realizează legăturile. Dacă sunt efectuate bine, atunci ele pot rezista o perioadă îndelungată de timp.

Geanta de tenis

În comerț, se poate găsi geantă pentru orice tip de rachetă. Rezistența acestui produs este oferită de producător, materialul din care este confecționată și de frecvența utilizării sale.

Încălțămintea de tenis

Un jucător profesionist știe exact cât de importantă este încălțămintea potrivită pentru a juca bine pe terenul de tenis. Tipul de pantof sport ales trebuie să fie în concordanță cu suprafața de joc pentru a evita accidentările. Dintre caracteristicile sale pot fi amintite: absorbția șocurilor, stabilitatea, flexibilitatea, profilul tălpii.

Îmbrăcăminte pentru tenis

Alegerea hainelor potrivite acestui sport se poate face dintr-o gamă foarte largă de modele, dar singurul lucru de care trebuie să se țină cont este confortul. Articolele de îmbrăcăminte de culoare albă sau deschisă sunt de preferat, pentru că evită supraîncălzirea. În prezent, nu este obligatoriu să se țină cont de acest aspect, pentru că există îmbrăcăminte pentru tenis confecționată din materiale mult mai calitative, care lasă pielea să respire.

ISTORIA TENISULUI – EVOLUȚIA ACESTUI SPORT ȘI A ECHIPAMENTULUI FOLOSIT

Avantajele tenisului de câmp în viața omului

Tenisul vine cu numeroase beneficii pentru cel care decide să-l practice, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere estetic, al formei fizice sau din punct de vedere psihologic.

-Mișcarea specifică tenisului întărește oaselele, mărește densitatea lor.

-Pentru persoanele în vârsta, ajută la prevenirea apariției osteoporozei;

-Cine joacă cel puțin trei ore pe săptămână, reușește să reducă la jumătate riscul de deces din orice cauză medicală;

-Tenisul poate genera noi conexiuni între celulele nervoase din creier, dezvoltându-l la fel ca jocul de șah;

-Crește optimismul, respectul de sine, oferă persoanei care-l practică o pofta mai mare de viață;

-Modelează foarte frumos corpul;

-Formează reflexele necesare pentru a pregăti corpul pentru anticipare, iar acțiunile sale să fie mai intense și mai rapide;

-Îmbunătățește viteza și rezistența, coordonarea mână-ochi și flexibilitatea;

-Concentrarea stimulată de o partidă de tenis ajută la întărirea organismului pentru viața de zi cu zi, când persoana trebuie să facă față stresului cotidian;

-Învață jucătorul să piardă cu onoare și să câștige cu modestie.

În concluzie, tenisul de câmp poate fi alegerea potrivită pentru orice om, indiferent de vârstă, deoarece va reuși cu succes să îi ofere o viață mult mai bună. O rachetă de tenis poate transforma orice persoană care vrea să trăiască diferit.