ÎNOATĂ LIBER ÎN APE DESCHISE

Înoată liber în ape deschise

Pentru amatorii bazinelor interioare sau a piscinelor încălzite, care doresc să descopere noi senzații acvatice, apa deschisă poate fi soluția cea mai bună !

Înotul în ape deschise, așa cum o indică numele, este un sport de exterior. Lac de munte, mare sau râu, apa deschisă oferă o mare diversitate, pe care este imposibil să o regăsești în piscină. Așadar această disciplină poate deveni o activitate ideală pentru oricine vrea să scape de monotonia antrenamentelor în piscină.

ÎNOATĂ LIBER ÎN APE DESCHISE

Înotul în apă deschisă : un sport cu senzații

Este o disciplină care se practică în mediu natural și care constă în general în parcurgerea unor distanțe lungi care pot merge de la unul la mai multe zeci de kilometri. A devenit o disciplină Olimpică de la Jocurile Olimpice din 2008. Dar singura probă care a fost integrată în programul Olimpic este cea de 10 km.

Pentru a înota în apă deschisă trebuie să dispui de calități de rezistență, dar și de tactică. Este important să știi să îți gestionezi eforturile pentru a nu ceda încă din primii metri parcurși. Este bine de știut că în ape deschise nu te poți sprijini ca în piscină și absența virajelor face ca exercițiul să fie mai dificil, pentru că nu ai nici un moment de pauză în apele naturale.

În afara gestionării cursei, vântul, frigul, valurile și curentul sunt factori importanți de care trebuie să ții cont. Așadar condițiile meteo joacă un rol determinant în modul de abordare al sesiunii de înot.

ÎNOATĂ LIBER ÎN APE DESCHISE

Multiple beneficii 

Înotul este un sport complex, sursă de beneficii pentru organism, moral și sănătate în general. Iar înotul la exterior dispune de și mai multe beneficii.

Apa rece contribuie la activarea circulației sangvine și întărește sistemul imunitar. De asemenea, temperatura sa poate avea un efect anesteziant care diminuează senzația de durere.

Dacă înotul este practicat în mare, avantajele sunt și mai mari. Apa de mare este renumită pentru calitățile sale antidepresive, anxiolitice și euforizante. Pe de altă parte, apa sărată asigură decongestionarea căilor respiratorii. În plus, mai multe studii au concluzionat că persoanele care înoată în mare au o dispoziție mai bună decât celelalte persoane interogate.

În cele din urmă, înotul în ape deschise asigură corpului lucrarea mai multor grupe musculare decât în piscină datorită curenților, lipsei sprijinului și datorită necesității de a ridica capul pentru a respira (gât, psoași și lombari).

ÎNOATĂ LIBER ÎN APE DESCHISE

Prioritate siguranței

În ciuda tuturor beneficiilor pe care le poate oferi înotul în mediu extern, este important să iei anumite măsuri de protecție înainte de a te arunca cu capul înainte în aceste ape naturale.

Chiar dacă preferi să practici în liniște, alege zone de apă supravegheate și înoată doar dacă apa este calmă. Verifică dacă condițiile meteo sunt prielnice !

Apa rece este foarte agresivă pentru organism. Dacă intri în apă prea repede și fără să te gândești, există posibilitatea unor riscuri cardio-vasculare sau a intrării în hipotermie.

Nu ezita să stabilești o distanță între două puncte care îți vor servi ca limite și înoată de-a lungul falezei, niciodată în larg.

Evită orele în care soarele bate puternic și utilizează cremă de soare. Ai grijă la deshidratare și la crampe.

ÎNOATĂ LIBER ÎN APE DESCHISE

Echipamentul înotătorului în ape deschise

La fel ca pentru înotul în interior, apele deschise sunt pentru toți și toate. Așadar echipamentul va fi în mare parte același ca la piscină.

Așadar ai nevoie de costum de înot, ochelari și cască de înot.

De asemenea, poate fi util să aplici grăsime vegetală  pentru a preveni posibilele iritații cauzate de soare și pentru protecție împotriva frigului.

Poți alege un combinezon din neopren pentru protecție împotriva frigului dar acesta va fi admis doar la antrenamente, nu și în competiții. Acest lucru este valabil și pentru labele de înot și pălmarele de înot care fac parte din materialul antrenamentului.